Στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας από τις 18 ως τις 20 Ιανουαρίου ο νέος γύρος συζητήσεων για το Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

akintzi--2-thumb-large-thumb-largeΣτο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, από τις 18 ως τις 20 Ιανουαρίου, θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών η συζήτηση για ρύθμιση των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Την ανακοίνωσε έκανε με ανάρτηση του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν το μεσημέρι νέα τηλεφωνική επικοινωνία.

Η συνεχεια του σε επιπεδο τεχνοκρατων στο , 18-20 Ιανουαριου,

 Η ομάδα των τεχνοκρατών, στην οποία από κυπριακής πλευράς θα συμμετέχει ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα ετοιμάσει πόρισμα το οποίο θα παρουσιάσει κατά πάσα πιθανότητα στις 23 Ιανουαρίου, στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας.

Στην ομάδα θα μετέχουν επίσης: Από τουρκοκυπριακής πλευράς ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρσκευόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρίογλου, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Άμυνας και Πληροφοριών του Foreign Office, Τζόναθαν Άλεν και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ε.Ε. στα Ηνωμένα `Εθνη στη Γενεύη, Πέτερ Σόρενσεν. Από πλευράς ΟΗΕ θα βρίσκεται ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό, Έσπεν Άϊντε, ο οποίος και θα έχει το ρόλο συντονιστή της ομάδας.

Με βάση την εξέλιξη αυτή, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ανοίγει μια διαδικασία μοντέλου διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν, όπου τα εμπλεκόμενα μέρη θα πηγαινοέρχονται στη Γενεύη μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία.

Παράλληλα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως «οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τουρκικές εγγυήσεις και εκ περιτροπής προεδρία».

Μιλώντας κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο κ Ακιντζί είπε πως η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις είναι σημαντική και αναγκαία για την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και σίγουρα θα περιλαμβάνεται στη λύση, ως αναγκαίο προαπαιτούμενο.

Προσέθεσε ότι όλα τα θέματα θα συζητηθούν αλληλένδετα και ότι ταυτόχρονα θα αντιμετωπιστούν οι ευαισθησίες των δύο πλευρών.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Μόρφου, τα Κόκκινα και το Βαρώσι, ο Ακιντζί είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να εκφράζει την άποψή του και ότι κάποιες από τις δηλώσεις του μπορεί να παρεξηγηθούν.

Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, θέλουν συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων, προσαρμοσμένες στην ανάγκη, όπως η ασφάλεια της μιας πλευράς να μην αποτελεί απειλή για την άλλη.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τα νέα εσωτερικά σύνορα της χώρας, με κάθε πλευρά να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την πρόταση της άλλης.

¨Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα