Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι πονηριές των Σκοπίων: Πλασάρουν στην Ε.Ε. προϊόντα ως «μακεδονικά»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παραπλανητικές πρακτικές εταιρειών από τη Βόρεια Μακεδονία, που επιχειρούν να προωθήσουν προϊόντα τους στις αγορές της ΕΕ με την ονομασία “μακεδονικά”», θα εξεταστούν από την Κομισιόν μετά από επείγουσα ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μαρίας Σπυράκη.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης και τη σχετική ανακοίνωση, «μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε εφαρμογή της, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) προχώρησε στην καταχώρηση του σήματος των μακεδονικών προϊόντων “Macedonia the great”, που δημιούργησε προκειμένου να κατοχυρωθεί και να προβληθεί η ταυτότητα των αυθεντικών μακεδονικών προϊόντων, η οποία είναι μόνο ελληνική, ενώπιον του αρμόδιου Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO)».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η κ. Σπυράκη, «επιχειρήσεις από τη γειτονική χώρα προβαίνουν συστηματικά στη χρήση διακριτικών τίτλων ή αναφορών δήθεν προέλευσης των προϊόντων τους από τη “Μακεδονία”, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης σε επενδυτές και καταναλωτές, ως προς την ταυτότητα των προϊόντων ή ακόμη και τον σφετερισμό της γεωγραφικής προέλευσής τους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν εμπορικά το καλό όνομα που έχουν αποκτήσει διαχρονικά στην αγορά διεθνώς».

Δεδομένου, λοιπόν, του ότι οι παραπάνω πρακτικές «έχουν σοβαρότατη επίδραση και προκαλούν ανυπολόγιστη οικονομική και ηθική βλάβη σε όλους τους παραγωγούς προϊόντων στη Βόρεια Ελλάδα, των οποίων η συνεισφορά στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας είναι σημαντικότατη», η κ. Σπυράκη ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τι στοιχεία έχει στη διάθεσή της για τις ανωτέρω πρακτικές και σε ποιες ενέργειες μπορεί να προβεί, προκειμένου να αποφευχθεί η παραπλάνηση των Ευρωπαίων καταναλωτών, καθώς και να προκύπτει με σαφήνεια η προέλευση των προϊόντων».

Επιπλέον, ζητά να πληροφορηθεί «από ποια κοινοτικά κονδύλια μπορεί να ενισχυθεί η ελκυστικότητα και η προβολή του σήματος “Macedonia the great”, που προσδιορίζει την προέλευση των προϊόντων της Μακεδονίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι πονηριές των Σκοπίων: Πλασάρουν στην Ε.Ε. προϊόντα ως «μακεδονικά»

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα