Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ σπείρα Ρομά που είχε βάλει στο «μάτι» εύπορους ηλικιωμένους στη Θεσσαλονίκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι αστυνομικές αρχές έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» τη δράση οργανωμένης σπείρας Ρομά στη Θεσσαλονίκη που με απατηλές μεθόδους παραπλανούσε ηλικιωμένους, αποσπώντας ακόμη και το ποσό των 10.000 ευρώ.

Μετά τις σκηνές παραβατικότητας στη Δυτική Αττική και τις εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, για μηδαμινή ανοχή σε φαινόμενα εγκληματικότητας, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης βρίσκεται κοντά στην εξιχνίαση του κυκλώματος που «χτυπούσε» ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε πολυκατοικία του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Στο «φως» έρχονται φωτογραφικά ντοκουμέντα από την τελευταία παραβατική δράση των μελών της συμμορίας, που δρούσαν παρέχοντας ψευδή επαγγελματικά δεδομένα.

Όπως φαίνεται στις εικόνες, τα μέλη της συμμορίας φορούν μάσκες προστασίας με αποτέλεσμα να μην διακρίνονται τα χαρακτηριστικά τους.

Μεγάλη ήταν, δε, η λεία που απέσπασαν, τελευταία, από συνταξιούχο από την οποία άρπαξαν 10.000 ευρώ αλλά και ακριβά κοσμήματα.

«Έχουμε σύστημα με κάμερες, οι οποίες έχουν δώσει στοιχεία στην ασφάλεια. Μέσα σε τρεις μήνες η σπείρα έχει χτυπήσει δυο φορές στην ίδια πολυκατοικία» δηλώνει Δανιήλ Κονδυλιάρης, ένας από τους ενοίκους της πολυκατοικίας στην οποία εισέβαλαν οι Ρομά.

Στο στόχαστρο της συμμορίας βρίσκονταν τα εύκολα θύματα, δηλαδή, ηλικιωμένοι με περιουσιακά στοιχεία που διαμένουν στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Πώς δρούσαν οι Ρομά

Σύμφωνα με τον κ.Κονδυλιάρη, η εκμετάλλευση άρχιζε όταν οι Ρομά προσέφεραν στις ηλικιωμένες βοήθεια μετά τις αγορές στη λαϊκή.

Η οργανωμένη δράση τους αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παρακολουθούσαν τις ηλικιωμένες από τη λαϊκή. Περίμεναν να τελειώσουν από τις δουλειές τους, να ξεκλειδώσουν, στη συνέχεια, την εξώπορτα της πολυκατοικίας και όταν τα θύματα ήταν κουρασμένα από τις βαριές τσάντες και τις άφηναν έξω από την πόρτα τους για να ανοίξουν, οι δράστες έμπαιναν στο σπίτι και αφαιρούσαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Προκειμένου, δε, να πείσουν τις ηλικιωμένες να ανοίξουν την εξώπορτα της πολυκατοικίας, παρίσταναν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και όχι μόνο…

Είχαν υποδυθεί και τους υπαλλήλους της ΕΥΔΑΠ, αλλά και τους τεχνικούς ανελκυστήρων.

«”Υπάρχει διαρροή στο σπίτι σας”, είχε πει Ρομά», επισημαίνει ο κ.Κονδυλιάρης, ο οποίος προσθέτει ότι υπήρχαν συνεργοί στις ληστείες.

Αρχικά εμφανιζόταν ένας μόνος του, όταν όμως άνοιγε η πόρτα συμμετείχαν και άλλοι στο «κόλπο», εισβάλλοντας στο σπίτι για να αρπάξουν ό,τι πολύτιμο υπήρχε.

Η σωματική βία

«Οι Ρομά κατεβάζουν τον διακόπτη του ρεύματος στην κουζίνα. Ο ένας απασχολεί την ηλικιωμένη και οι άλλοι ψάχνουν τους χώρους του σπιτιού», σημειώνει ο κ.Κονδυλιάρης ο οποίος αναφέρει ότι έχουν υπάρξει και περιστατικά σωματικής βίας όταν Ρομά έσπρωξε μια από τις ηλικιωμένες που αντέδρασε όταν κατάλαβε τι γινόταν και εκείνη έπεσε κάτω.

Στην καλά οργανωμένη συμμορία ο ένας Ρομά χρησιμοποιεί το ασανσέρ και οι άλλοι δυο, συνήθως, τις σκάλες με αποτέλεσμα το θύμα να έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπο με τρεις εύσωμους άντρες, οι οποίοι με την απειλή της σωματικής βίας, το ακινητοποιούν και το αναγκάζουν να υποκύψει στις απειλές, να τους οδηγήσει δηλαδή στο σημείο του σπιτιού όπου φυλάσσονται χρήματα και κοσμήματα.

Η δήλωση της δικηγόρου της ηλικιωμένης από την οποία απέσπασαν οι Ρομά 10.000 ευρώ.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι οι περιπτώσεις εξαπάτησης, κλοπής, ληστείας με θύματα ηλικιωμένους έχουν αυξηθεί ειδικά μετά το τέλος του lockdown. Είναι απαραίτητο να ζητάμε αποδείξεις, όπως ταυτότητα, να παρατηρούμε τα διακριτικά, να ρωτάμε αριθμό μητρώου για άλλες λεπτομέρειες ταυτοποίησης του ατόμου που μας προσεγγίζει. Δεν ερχόμαστε ποτέ στο σπίτι, στην πολυκατοικία, στο διαμέρισμα με άγνωστος σε εμάς άτομο. Κλείνουμε την πόρτα και αφήνουμε το άτομο να περιμένει έξω.

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό πως δυστυχώς ακόμα και σήμερα, με όλη την δημοσιότητα που έχει δοθεί, οι επιτήδειοι βρίσκουν γόνιμο έδαφος και εύκολα θύματα. Η συγκεκριμένη συμμορία προσώπων ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Αττική και έδρασε στην Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα την εξαπάτηση πολλών ατόμων και το παράνομο οικονομικό όφελος. Ευχόμαστε σύντομα να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης», δηλώνει χαρακτηριστικά η Ανθούλα Ανάσογλου.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/esoteriki-asfaleia/1032638_sto-mikroskopio-tis-elas-speira-roma-poy-eihe-valei-sto

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα