Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε προχθές ότι η Τουρκία μπορεί να ανακηρύξει ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι έχει μπει στο παιχνίδι και μία ένδειξη είναι τα όσα γράφει  στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο βουλευτής του κόμματος του CHP M. Akif Hamzaçebi . Ας ετοιμαζόμαστε:

« Η “συμφωνία” ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης ήταν η επιτυχία της χώρας μας. Όπως προβλέπει η “συμφωνία”, το πλοίο Oruç Reis άρχισε τις γεωτρήσεις. Navtex, δηλώσεις, προκλήσεις. Τώρα τίποτα από όλα αυτά δεν υφίσταται. Η Τουρκία δεν υποστηρίζει πλέον τη “συμφωνία” της Λιβύης. Ούτε η έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» χρησιμοποιείται.

Η Navtex που εξέδωσε χθες η Τουρκία είναι ο ίδιος ο χάρτης της Σεβίλλης που έχει απορρίψει μέχρι στιγμής η Τουρκία, ο οποίος συμπίπτει με τη θέση της Ελλάδας. Με αυτήν, αποδεχτήκαμε τη θέση της Ελλάδας. Βλέπετε το πεδίο της Navtex που εκδώσαμε και στους δύο χάρτες. Αυτό είναι που ήθελαν η Ελλάδα και η ‘Ε/Κ Διοίκηση’.

Αυτή είναι η Navtex για το πλοίο σεισμικών ερευνών Oruç  Reis, που διατηρήθηκε προηγουμένως στον κόλπο της Αττάλειας για 9 μήνες στην περιοχή και που κρίθηκε κατάλληλη για εμάς σύμφωνα με τον χάρτη της Σεβίλλης.

Η Τουρκία είχε συνάψει ‘συμφωνία’ ΑΟΖ με τη Λιβύη με το σωστό βήμα. 5. Τα Τουρκικά Πετρέλαια δεν έχουν λάβει άδεια εδώ και 9 μήνες, αν και η διαδικασία του διαγωνισμού έχει ολοκληρωθεί στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας (ΑΟΖ), που προκύπτουν από τη Λιβυκή ‘Συμφωνία’. Εάν δεν δραστηριοποιηθούμε σε αυτόν τον τομέα, η Λιβυκή ‘Συμφωνία’ θα είναι άκυρη.

Σε απάντηση στη ‘συμφωνία’ Τουρκίας-Λιβύης, η Ελλάδα έκανε συμφωνία με την Αίγυπτο. Η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και τη Συρία. Εάν δεν είναι αυτή η στρατηγική μας, θα χάσουμε τα δικαιώματα που μας παρέχει το διεθνές δίκαιο στη Μεσόγειο.

Η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ γίνεται πατρίδα μέσω δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ. Χωρίς τις ενεργειακές μας δραστηριότητες, η ρητορική μας θα ήταν άχρηστη. Επειδή έχουμε στρατιωτική παρουσία εδώ, αυτό δεν σημαίνει ότι ασκούμε τα δικαιώματά μας στη θαλάσσια δικαιοδοσία. Το σημαντικό είναι να πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εδώ.

Η τελευταία Navtex στη Μεσόγειο έχει ξεπεράσει τα όρια του “σφάλματος”. Όσοι αυτό διακηρύσσουν σίγουρα θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου μια μέρα.
Ντροπή για τους πολιτικούς και γραφειοκρατικούς υπεύθυνους λήψης αποφάσεων  που αυτό θεωρούν κατάλληλο για τη χώρα μας.
Η Τουρκία θα πρέπει να προβεί άμεσα σε βήματα για να κηρύξει ΑΟΖ στη Μεσόγειο».

https://www.militaire.gr/sto-kolpo-tis-quot-anakiryxis-aoz-quot-sti-mesogeio-kai-i-toyrkiki-antipoliteysi/