Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο στην Ιταλία

28/5/18 | 0 | 0 | 356 εμφανίσεις

Σε πολιτικό χάος «βυθίζεται» η Ιταλία, έπειτα από την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να επιλεγεί ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Η σύγκρουση στο εσωτερικό της Ιταλίας μοιάζει αναπόφευκτη, με την Λέγκα να στέλνει αυστηρό μήνυμα και να ανεβάζει τους τόνους λέγοντας ότι «δεν είμαστε σκλάβοι» και ότι «τους υπουργούς τους διαλέγουν οι Ιταλοί και όχι οι Γερμανοί ή κάποιος άλλος λαός».

Από την πλευρά του βέβαια ο Ιταλός πρόεδρος, υπεραμύνθηκε της απόφασής του υπογραμμίζοντας ότι υπερασπίστηκε τους Ιταλούς, τις αποταμιεύσεις τους και το Σύνταγμα.

«Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του σπρεντ αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου», είπε, μεταξύ άλλων, κατά το διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Κυριακής στον ιταλικό λαό.

Σε υψηλούς τόνους, ο γραμματέας της Λέγκα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το κόμμα του δεν έχει στα σχέδιά του την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Δεν σκεφθήκαμε ποτέ να βγούμε από το Ευρώ. Δεν ήταν στο πρόγραμμά μας. Θα προχωρούσαμε μόνον σε αναθεώρηση του τραπεζικού συστήματος και των τραπεζών», είπε ο Ματέο Σαλβίνι.

«Ο Πάολο Σαβόνα, ως υπουργός οικονομικών, θα μας εγγυόταν άριστα αποτελέσματα στην Ευρώπη, κανένας άλλος δεν θα είχε τόση επιτυχία», πρόσθεσε.

Ο Σαλβίνι διέψευσε, παράλληλα, ότι είχε αποφασίσει από την αρχή να σπάσει την συμμαχία με τα Πέντε Αστέρια για να πάει σε νέες εκλογές, και σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις τόνισε:

«Θέλω να καταλάβω τις κινήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω να δω ποιος θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, την κυβέρνηση του Κάρλο Κοταρέλι».

Εντολή στον πρώην τεχνοκράτη του ΔΝΤ

Σήμερα, ο πρόεδρος Ματαρέλα αναμένεται να συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πιθανόν για να του αναθέσει τον σχηματισμό «κυβέρνησης του προέδρου» που θα αναλάβει την οργάνωση των νέων εκλογών.

Είναι όμως ξεκάθαρο ότι τόσο η Λέγκα όσο και τα Πέντε Αστέρια δεν θα του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί μία κυβέρνηση μειοψηφίας, υποστηριζόμενη από την κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος και – πιθανόν – από τηνΦόρτσα Ιτάλια, του Σίβλιο Μπερλουσκόνι.

Αρα, όπως όλα δείχνουν, η Ιταλία θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές, με το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας να οξύνεται όλο και περισσότερο.

kathimerni.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    11/8/20 | (6 σχόλια)
    Επιλογή μας είναι οι χαμηλοί και προσεκτικοί τόνοι. Αλλά κάποιες επισημάνσεις κοινής λογικής. Μέχρι στιγμής: -Η Τουρκία παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. -Η ελληνική πλευρά παραδέχεται ότι το τουρκικό σκάφος βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. -Διάφοροι προσπαθούν να μας πείσουν ότι μπορεί να βρίσκεται ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας