Στο επίκεντρο του Brexit οι βρετανικές βάσεις σε Κύπρο

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Σε μία από τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις του Brexit αναδεικνύονται οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, όπως προκύπτει από έγγραφο που διέρρευσε χθες στους δημοσιογράφους των Βρυξελλών.

Και ενώ οι Βρετανοί γιόρτασαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες φαίνονται αποφασισμένες να κρατήσουν σκληρή στάση έναντι του Λονδίνου
Και ενώ οι Βρετανοί γιόρτασαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες φαίνονται αποφασισμένες να κρατήσουν σκληρή στάση έναντι του Λονδίνου

Οπως αναφέρεται στις κατευθυντήριες γραμμές που έστειλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα 27 κράτη-μέλη, «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν τις περιοχές των βάσεων του τελευταίου στην Κύπρο και να εξασφαλίσει το γεγονός ότι οι διμερείς συμφωνίες και ρυθμίσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν ή εργάζονται στις περιοχές αυτές (σ.σ.: τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο)».

Το καθεστώς των βάσεων ως κυρίαρχων (ως βρετανικού εδάφους, με άλλα λόγια) δεν αμφισβητείται. Μια τέτοια αμφισβήτηση δεν είναι στο τραπέζι, όπως εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Π. Iωακειμίδης στο «Εθνος».

Η «λύση»

«Αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η σχέση που θα έχουν οι εργαζόμενοι στις βάσεις αυτές με το υπόλοιπο έδαφος της Κύπρου, ώστε να μην παραβιάζεται η ελεύθερη μετακίνηση, δηλαδή να μην αποτελέσουν οι βάσεις ένα στοιχείο μέσω του οποίου θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο η Βρετανία να παραβιάσει τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς», συνεχίζει ο κ. Iωακειμίδης. Ως συνέπεια της εξόδου από την ΕΕ, οι Βρετανοί δεν θα μπορούν στο μέλλον να μετακινούνται και να εγκαθίστανται ελεύθερα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Για τους Βρετανούς που εργάζονται στις βάσεις στην Κύπρο (και που μπορούν σήμερα να μετακινούνται ελεύθερα στην υπόλοιπη Κύπρο) θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση.Το Λονδίνο, από την πλευρά του, έχει δείξει ότι δεν προτίθεται να συσχετίσει το θέμα των βρετανικών βάσεων με τη διαπραγμάτευση για το Brexit, καθώς πρόκειται για υπερπόντιο βρετανικό έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έχει δηλώσει διατεθειμένη να παραχωρήσει σημαντικό μέρος των εδαφών των βάσεών της, εάν χρειαστεί για την επίλυση του Κυπριακού. Σημειώνεται επίσης ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας προ ημερών από τη Λευκωσία, συσχέτισε τη στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό με τη στάση που θα κρατήσει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σκληρή στάση
Οπως φαίνεται γενικότερα στο προσχέδιο, οι Βρυξέλλες είναι αποφασισμένες να κρατήσουν σκληρή στάση έναντι του Λονδίνου, συζητώντας πρώτα τους όρους αποχώρησης της Μ. Βρετανίας και στη συνέχεια τη μελλοντική σχέση της χώρας με την Ευρώπη. «Brexit σημαίνει έξοδο από την ΕΕ και άρα επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα», είπε στο «Εθνος» ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

«Η ΕΕ προετοιμάζεται ακόμη και για πιθανό ναυάγιο των συνομιλιών, σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά. Ζυγίζοντας τα πράγματα, το αποτέλεσμα θα είναι ασύμμετρο. Κι αν είναι κακό για ΕΕ, θα είναι πολύ κακό για το Ηνωμένο Βασίλειο. Και δεν το λέμε εμείς αυτό, το λένε οι κύκλοι στη Μ. Βρετανία ότι το σενάριο αυτό θα είναι καταστροφικό», συμπλήρωσε.

Βρυξέλλες ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

erthnos.gr

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,660ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα