Στο έλεος της χολέρας η Αϊτή

25/2/17 | 0 | 0 | 355 εμφανίσεις

Κάτω από το 25% των κατοίκων έχει πρόσβαση σε τουαλέτες

Στο έλεος της χολέρας η Αϊτή
 Μόλις το 2% των υπεσχημένων χρηματοδοτήσεων προς το ταμείο του ΟΗΕ για τα θύματα της χολέρας στην Αϊτή έχει δοθεί, σύμφωνα με μια επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου χθες.

Ο ΟΗΕ επεδίωκε να συγκεντρωθούν 400 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε δύο χρόνια με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων της χολέρας από τα 30.000 στα 10.000 ως τα τέλη του 2018 και για να προσφερθεί στους Αϊτινούς καθαρό πόσιμο νερό και βοήθεια στις υποδομές υγιεινής και αποχέτευσης.

Ο Γκουτέρες ζητεί στην επιστολή του από τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να τον ενημερώσουν πριν από την 6η Μαρτίου εάν έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν την Αϊτή, όπου πάνω από 9.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη χολέρα αφότου ξέσπασε η επιδημία το 2010.

Το ποσοστό των Αϊτινών που διαθέτουν πρόσβαση σε τουαλέτες είναι χαμηλότερο από το 25%.

Μέχρι σήμερα μόνο η Νότια Κορέα, η Γαλλία, το Λιχτενστάιν, η Ινδία και η Χιλή έχουν προσφέρει συνολικά περίπου 2 εκατ. δολάρια στο ταμείο του ΟΗΕ, ενώ ο Καναδάς και η Ιαπωνία έχουν χορηγήσει χωριστά 7 εκατομμύρια δολάρια.

«Οι εθελοντικές συνεισφορές που έχουμε λάβει ακόμη δεν αρκούν», τονίζει στην επιστολή του ο Γκουτέρες και προσθέτει πως σε αυτό το στάδιο, τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί αντιπροσωπεύουν «περίπου το 2%» του στόχου των 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Εάν οι χρηματοδοτήσεις αυτές δεν γίνουν, θα πρέπει να αναζητηθεί κάποια άλλη λύση», συμπληρώνει ο Γκουτέρες.

Ο τέως ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είχε αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη από τους Αϊτινούς αφού εργαστηριακές εξετάσεις απέδειξαν ότι τη χολέρα μετέφεραν στην Αϊτή κυανόκρανοι από το Νεπάλ, που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα μετά τον σεισμό του 2010.

Ο Μπαν είχε ονομάσει τον βρετανό γιατρό Ντέιβιντ Ναμπάρο επικεφαλής του ταμείου. Ο Ναμπάρο παραδέχθηκε τον περασμένο μήνα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ποτέ δεν ήταν τόσο δύσκολο» να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.

http://www.newsbeast.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    27/9/20 | (8 σχόλια)
    του Παντελή Σαββίδη Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας