Στον φανταστικό κόσμο του κ. Γεραπετρίτη

- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Διάβασα την συνέντευξη που έδωσε ο κ. Γεραπετρίτης στον Real fm και θα ήθελα να σχολιάσω ένα δύο σημεία της.
Ρωτήθηκε για τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και απάντησε:
Για τη Βέρνη ότι δεν ισχύει. Σωστά απάντησε. Η συμφωνία της Βέρνης του 1976 συνήφθη για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο Γεραπετρίτης λέει και για συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο αλλά έτσι και αλλοιώς δεν ισχύει. Με αφορμή μια ελληνοτουρκική κρίση τα δύο μέρη είχαν συμφωνήσει να απόσχουν απο ενέργειες που θα προκαλούσαν ένταση (έρευνες σε υφαλοκρηπίδα).
Ρωτήθηκε, επίσης, για τον ισχυρισμό του τούρκου υπουργού ότι η ελληνική κυριαρχία των νησιών συνδέεται με την αποστρατιωτικοποίησή τους. Είπε πως δεν ισχύει και αυτό. Αλλά η κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση δεν αφορά το ότι αποδέχεται την σύνδεση κυριαρχίας με αποστρατιωτικοποίηση. Αλλοίμονο αν είχε τέτοια θέση η κυβέρνηση. Αφορά το ότι στην πράξη η κυβέρνηση αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά.
Ο τούρκος υπουργός έδειξε ενόχληση και πάνω κάτω είπε ότι η Τουρκία νοιώθει ως απειλή και θα αντιδράσει σε όσα γίνονται στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Γεραπετρίτης απέδωσε τις δηλώσεις του Γκιουλέρ σε ζήλια της Τουρκίας απο την γεωπολιτική και διπλωματική αναβάθμιση της Ελλάδας. Κάτι τέτοια λέει ο κ. Γεραπετρίτης και μας κάνει να μην μπορούμε να τον ξεχάσουμε.
Για τα 12 μίλια είπε πως η Ελλάδα έχει μονομερές δικαίωμα επέκτασης αλλά το θέμα δεν το έλυσαν όλες οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν εδώ και δεκαετίες, απο αυτόν (τον Γεραπετρίτη) που ασκεί λίγους μήνες τα καθήκοντά του περιμένουμε λύση; Πάντως έκανε την διαπίστωση πως επέκταση των χωρικών υδάτων διαμορφώνει μια νέα κατάσταση και άφησε το θέμα εκεί. Το ότι διαμορφώνει μια νέα κατάσταση το γνωρίζουμε. Γιατί δεν προχωρά η κυβέρνηση δεν μας είπε.
Στο γιατί δεν οριοθετεί η Ελλάδα ΑΟΖ με την Κύπρο άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει και η Τουρκία.
Δεν ήταν πειστικός στο θέμα του διαλόγου με την Τουρκία. Είπε πως οι επιλογές που έχουμε είναι τρείς: διάλογος σαν και αυτόν που κάνει, αδράνεια που μπορεί να προκαλέσει ένταση και να οδηγήσει σε κρίση μεχρι και πόλεμο και πόλεμος. Ο ίδιος και η κυβέρνηση προτιμούν τον διάλογο.
Διάλογος ναί, αλλά τι διάλογος, γιατί και με ποιές προϋποθέσεις. Κράτη συζητούν, όχι φίλοι.
Ο διάλογος δεν γίνεται, κατά τον Γεραπετρίτη, επι της ουσίας της μιας ή των πολλών διαφορών, τις οποίες πολλές δεν συζητά. Μέχρι στιγμής συζητούν για εμπόριο και τουρισμό και όταν υπάρξει καλό κλίμα θα περάσουν και στο θέμα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Όμορφος ο κόσμος του κ Γεραπετρίτη. Αλλά, μόνο, στα παραμυθάκια.
Στο θέμα της Κάσου για το οποίο ο τούρκος υπουργός άμυνας δήλωσε ότι το ιταλικό πλοίο πόντισης ζήτησε άδεια απο την τουρκία για να συνεχίσει τις εργασίες του, ο έλληνας ΥΠΕΞ είπε πως δεν ζητήθηκε καμιά άδεια. Η κρίση εκτονώθηκε επειδή υπήρχε επαφή μεταξύ των δύο χωρών. Και εδώ έχουμε έναν φανταστικό κόσμο τον οποίο μας περιγράφει ο κ. Γεραπετρίτης. Οι λογικοί τούρκοι στους οποίους ο υπουργός εξηγεί ότι δεν δικαιούνται, βάση του Διεθνούς Δικαίου, να σταματήσουν την πόντιση καλωδίων πείθονται και υποχωρούν. (Καλώδια και αγωγούς μπορείς να περάσεις απο τον βυθό ακόμη και αν μια ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα ανήκει σε ένα κράτος).
Για την υπόκλιση στον Ερντογάν που έχει ταυτιστεί με την δημόσια παρουσία του είπε ότι δεν έγινε στον Ερντογάν αλλά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμό τον οποίο σέβεται. Μας έπεισε και εδώ. Όπου βλέπει την πρόεδρο ο κ Γεραπετρίτης υποκλίνεται; Και εμείς θεσμικοί είμαστε. Να της φιλάμε και το χέρι;
Ρωτήθηκε και για εκείνο το “ας με πουν μειοδότη”. Είναι ευκολότερο να αποδείξεις το Θεώρημα του Φερμά απο το να καταλάβεις τι απάντησε ο υπουργός στην ερώτηση.
Για την Αλβανία και τα Σκόπια προσπάθησε να εξωραϊσει μια άσχημη πολιτική της κυβέρνησης. Θεώρησε ως επιτυχία της το ότι ο Μπελέρης είναι ευρωβουλευτής και είπε πως η κυβέρνηση προστάτευσε την ελληνική μειονότητα. Ας ρωτήσει και κάποιον της μειονότητας πόσο προστατευμένος νοιώθει.
Γενικώς στο κρίσιμο θέμα του διαλόγου με την Τουρκία η θέση του υπουργού και της κυβέρνησης είναι λίγο παιδαριώδης. Μιλάμε για τον τουρισμό και το εμπόριο και αν τα καταφέρουμε να γίνουμε φίλοι θα μιλήσουμε και για την υφαλοκρηπίδα. Κράτη είναι αυτά ή φιλαράκια;
Για το ότι ακύρωσαν την προσπάθεια προηγούμενων κυβερνήσεων να καταστήσουν, με κόπο, τις ελληνοτουρκικές διαφορές, σε ευρωτουρκικές δεν ρωτήθηκε ο κ. Γεραπετρίτης. Θα είχε ενδιαφέρον να μας πει γιατί είναι καλύτερο το διμερές πλαίσιο του ευρωτουρκικού;
Ενώ κατά τη συνέντευξη εξαίρει την διπλωματική και στρατιωτική αναβάθμιση της χώρας, στα τρία σενάρια που παρουσίασε (διάλογος, στασιμότητα που μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο και πόλεμος) προτιμά το πρώτο για να μην οδηγηθεί σε πόλεμο. Αφού είμαστε ισχυροί γιατί δεν αρνούμαστε να συζητήσουμε με την Τουρκία αν δεν άρει το casus belli ή το τουρκολιβυκό μνημόνιο και προσερχόμαστε σε συνομιλίες που μπορεί να διαμορφώσουν και νέες ελληνικές υποχωρήσεις;
Εν ολίγοις αυτά. Δεν με έπεισε ο υπουργός ότι η επιλογή των συνομιλιών χωρίς προϋποθέσεις, είναι σωστή. Και για το κυπριακό ενώ το έθεσε η κυβέρνηση στο ράφι ο κ. υπουργός είπε ότι το αναβάθμισε. Αν αναβαθμίστηκε το κυπριακό, ως διεθνές ενδαφέρον, την αναβάθμιση την πέτυχε η Κύπρος όχι η Ελλάδα.
Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να την βρει στον παρακάτω σύνδεσμο.
spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τραβηγμένο το διάλογος ή πόλεμος. Πιο πολύ για να δικαιολογήσει τα καμώματα του.
    Με ισορροπημένη ανάπτυξη των Ενόπλων δυνάμεων η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
    Η Τουρκία κάνει πόλεμο εκεί που βρίσκει άτακτους και διαλυμένους στρατούς (Λιβύη, Συρία, Κουρδιστάν, Αρμενία).
    Στο Αιγαίο ξέρει ότι έχει τόπο και χρόνο μειονέκτημα Ναυτικής και Αεροπορικής ισχύος.
    Ο Γεραπετρίτης δεν είναι βουλευτής και εκφράζει το ΕΛΙΑΜΕΠ του Σόρος. Τώρα γιατί τον έκανε υπουργό εξωτερικών είναι γνωστοί οι λόγοι.

    • Συμφωνώ με το σχόλιό σου, εκτός απ’ αυτό:

      “Με ισορροπημένη ανάπτυξη των Ενόπλων δυνάμεων η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα”

      Δεν αρκούν οι ΕΔ. Χρειάζεται ανάλογο φρόνημα τού λαού, όπως το ’40. Δυστυχώς, αντ’ αυτού, τού έχει καλλιεργηθεί η ηττοπάθεια και ο ενδοτισμός από την επιοχή των Ιμίων.

  2. Σχετικά με την Κάσο. Εγώ δεν κρίνω τον Γεραπετρίτη, έναν τυχαίο, που κάποιος διόρισε ΥΠΕΞ. Κρίνω αυτόν τον ΚΑΠΟΙΟ. Αυτός φέρει την ευθύνη για το γελοίο αυτό υποκείμενο των τεμενάδων και δείχνει κατά πού οδηγεί την χώρα. Ας μην χτυπούμε το σαμάρι για να τιμωρήσομε τον γάιδαρο.

    • Η αναβάθμιση του Κυπριακού θα πετύχει ακόμα μεγαλύτερου ενδιαφέροντος με την αίτηση ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
      Η Τουρκία θα βρεθεί να αντιμετωπίσει διπλή κατηγορία, της εισβολής – κατοχής κράτους ΕΕ και της άρνησης ενίσχυσης της ασφάλειας στην ΝΑ Μεσόγειο
      Ότι δεν τόλμησαν οι Νέστορες ΠτΚΔ το κάνει ένας πρόεδρος από την νεώτερη γενιά των πολιτικών.
      Αν δε η Μεγάλη Βρετανία καταθέσει στο ΝΑΤΟ την βάση της Δεκέλειας η Τουρκία θα πιεστεί ακόμα πιο πολύ.

  3. Εκτός ς του ότι και ο κ. Δένδιας και ο κ.Γεραπετρίτης ως Υπουργοί Εξωτερικών των δύο κυβερνήσεων της Ν.Δ υπό τον κ. Μητσοτάκη δεν μας έφεραν τις ”Πρέσπες του Αιγαίου”- όπως πολλοί ανέμεναν -είναι υπερβολικό ‘να κακομελετούμε” και να αμφιβάλλουμε για τον πατριωτισμό και την ορθοφροσύνη τώρα του κ. Γεραπετρίτη , -μορφωμένου και ευγενούς εκπροσώπου όλων των Ελλήνων- απέναντι στον εκπρόσωπο της Τουρκίας , μιας Τουρκίας που φαίνεται ότι εδώ και δύο χρόνια συνειδητοποίησε ότι ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ από τα Κέντρα των Αποφάσεων , ότι την ΑΓΝΟΟΥΝ οι Αμερικανοί διότι έχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ( με Αίγυπτο ,Ισραήλ , Κύπρο και Ελλάδα ) και ότι είναι ο ρόλος της κυριολεκτικά ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ και το κυριότερο άρχισαν να καταλαβαίνει (οι Τούρκοι αναλυτές το διαλαλούν) ότι πρόκειται να ανακηρυχθεί στη Συρία ένα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ -γιαυτό και ”χάρηκε” για τους τζιχαντιστές που ”κτύπησαν ” στο Χαλ[επι της Συρίας..
    Υ. Γ Οι Τούρκοι αναλυτές μας θυμίζουν πάλι ότι τα κοινωνικά ρήγματα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσεως έχουν γίνει ξεκάθαρα και ο λαός δεν μπορεί πλέον να ενωθεί για κοινούς στόχους και πως αν τολμήσει την οποιαδήποτε σύγκρουση ο κ. Έρνογαν η Τουρκία κινδυνεύει να καταστραφεί.
    ΤΕΛΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ (επί του θέματος).
    Το ιταλικό πλοίο ΠΟΝΤΙΣΕ τα καλώδια εκτός των χωρικών μας υδάτων στην Κάσο -έστω δίνοντας ένα μπαξίσι ή έναν τεμενά -στα τουρκικά πλοία που το παρακολουθούσαν ;.
    Εντάξει δεν το γιορτάσαμε εμείς αλλά το έργο με την υψηλή και οικονομική εποπτεία της Ε.Ε ΠΡΟΧΩΡΕΙ και αυτό θέλουμε όλοι μας;.
    Σιγά που θα υπολογίσουμε τι λέει στο σινάφι του ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Αμύνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα