Στον «αέρα» η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Mε τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί συναντήθηκε χθες o ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαρθ Eϊντε.

Τον ανοικτό κίνδυνο του οριστικού ναυαγίου αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις του Κυπριακού μετά τη χθεσινή αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Κυπριακές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η στάση του κ. Ακιντζί φανέρωνε μια προειλημμένη απόφαση για διακοπή των συνομιλιών, με αφορμή την απόφαση της κυπριακής Βουλής για αναφορά –μία φορά ετησίως– στα σχολεία της επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950. Hδη τις προηγούμενες ημέρες, μέσω εμπρηστικών δηλώσεων από τον Tουρκοκύπριο αποκαλούμενο «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, καθώς και άλλους αξιωματούχους του ψευδοκράτους, το κλίμα είχε ναρκοθετηθεί. Την ατμόσφαιρα είχε επιβαρύνει περαιτέρω η προσωπική απόφαση του κ. Ακιντζί να ακυρώσει και τις προγραμματισμένες συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων, αλλά και η παρέμβασή του προς τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Eσπεν Μπαρθ Eϊντε.

Επ’ αυτού πρέπει να σημειωθεί ότι η τροπολογία προβλέπει μια επτάλεπτη, ιστορική αναφορά στις 15 Ιανουαρίου κάθε σχολικού έτους στο Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950. Το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός ήδη διδάσκεται στα κυπριακά σχολεία, ένδειξη του προσχηματικού χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής και τουρκικής αντίδρασης. Ο κ. Eϊντε συναντήθηκε χθες τόσο με τον κ. Αναστασιάδη όσο και με τον κ. Ακιντζί, προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες επανεκκίνησης των συνομιλιών. Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Εϊντε επιβεβαίωσε χθες ότι από την αίθουσα αναχώρησε ο κ. Ακιντζί. Ωστόσο, επισήμανε ότι και οι δύο ηγέτες τού μετέφεραν τη δέσμευσή τους για προώθηση της διαδικασίας, τονίζοντας πως ώς αυτήν τη στιγμή δεν έχει ακυρωθεί το υπόλοιπο πρόγραμμα. «Το θέμα αυτό δεν είναι ζήτημα εμπιστοσύνης Ακιντζί – Αναστασιάδη. Το θέμα είναι ότι θα υπάρξουν αρκετές προσπάθειες για εκτροχιασμό της διαδικασίας», είπε ο κ. Εϊντε.

Ο κ. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις που έκανε χθες το μεσημέρι, αναφέρθηκε στην ξαφνική και απότομη αποχώρηση του κ. Ακιντζί από την αίθουσα των συνομιλιών. «Λυπούμαι γιατί, ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε ένα –οφείλω να ομολογήσω– φιλικό και εποικοδομητικό πνεύμα και κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή ως αποτέλεσμα μιας διαφωνίας που ανεφύη μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της δικής μας πλευράς, η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς λόγο και καμιά αιτία. Παρά τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ να επαναφέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν ανένδοτος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην παρέμβαση του κ. Εϊντε στη διάρκεια της συνάντησης ως εξής: «Στην προσπάθεια ο κ. Εϊντε να δημιουργήσει ένα κλίμα που να επιτρέπει την αλληλοκατανόηση και στην έκφρασή του για τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας άφησε να εννοηθεί πως ενδεχόμενα να έχουν δίκιο ή άδικο και σε αυτό αντέδρασα, λέγοντας δεν επιτρέπεται στον ίδιο, ύστερα από δύο χρόνια που είναι παρών και καταγράφεται η συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής κοινότητας, να θέτει έστω και καθ’ υποψίαν εν αμφιβόλω τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας». Αμέσως μετά, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή, την οποία ο κ. Ακιντζί εκμεταλλεύθηκε προκειμένου να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του προς την «Κ» της Κύπρου, ο κ. Ακιντζί αρνήθηκε ότι εκείνος αποχώρησε πρώτος. Ο κ. Ακιντζί έφθασε να συγκρίνει την κατάσταση στην Κύπρο με εκείνη που οδήγησε τη Βρετανία στο Brexit, λέγοντας ότι, όπως το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, ουσιαστικά έθεσε την πολιτική ατζέντα πριν από το σχετικό δημοψήφισμα, έτσι και το ακροδεξιό ΕΛΑΜ (που κατέθεσε την τροπολογία) ουσιαστικά υπονόμευσε τις διαπραγματεύσεις. «Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να διορθώσει το εν λόγω λάθος, αυτό αναμένουν οι Τουρκοκύπριοι», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει «να αναθεωρήσει την όλη υπόθεση».

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα