Στις 7 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη η απονομή του πρώτου βραβείου «Θεοφανώ» – Στην τελετή απονομής θα μιλήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στις 7 Οκτωβρίου θα απονεμηθεί το πρώτο βραβείο «Θεοφανώ», σε τελετή που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραστεί και θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος «Θεοφανώ» Σταύρο Ανδρεάδη, καθώς και τον επιστημονικό σύμβουλο του Ιδρύματος, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Καιρίδη, και αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο νέος θεσμός, το ευρωπαϊκό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Ο πρώτος βραβευθείς θα είναι το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της ΕΕ, ERASMUS, και το βραβείο θα παραλάβει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ η τελετή απονομής τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ίδρυμα Θεοφανώ – Theophano Foundation, ως διάκριση και χωρίς χρηματικό αντίτιμο, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τα δύο βασικά όργανα του Ιδρύματος: τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή, των οποίων προεδρεύουν αντίστοιχα ο επίτιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης.

Η ιδέα του νέου βραβείου γεννήθηκε από κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης που ανατρέχοντας στις ιστορικές της καταβολές και στις πολιτισμικές της ρίζες θέλουν να αναδείξουν τη σύγχρονη ταυτότητα της Ευρώπης μέσω των κοινών αρχών και αξιών της.

Το Βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, σε κορυφαία προσωπικότητα ή θεσμό που προάγει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιδέα. Για την απονομή του πρώτου βραβείου, η Συμβουλευτική και Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος έχει επιλέξει έναν θεσμό που βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής συνεργασίας: το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ERASΜUS. Στόχος της θεσμοθέτησης του συγκεκριμένο βραβείου με τη συμβολική επιλογή του ονόματος της Βυζαντινής Αυτοκράτειρας Θεοφανούς -η συνδρομή της οποίας υπήρξε καθοριστική για την πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου- είναι η προώθηση της συνειδητοποίησης των ιστορικών και πολιτισμικών αλληλεξαρτήσεων των λαών της Ευρώπης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα