«Στη Συρία το καθεστώς ανοίγει ένα διάδρομο για πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή του Idlib»

23/8/19 | 0 | 0 | 394 εμφανίσεις

 

 

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου alkis@kalkis.eu    www.kalkis.eu

Υποστηριζόμενο από τη ρωσική αεροπορία, το καθεστώς του Bashar AlAssad βομβαρδίζει χωρίς σταματημό από τα τέλη Απριλίου την επαρχία του Idlib και τις γειτονικές περιοχές, οι οποίες εξακολουθούν να κυριαρχούνται από τους τζιχαντιστές του Hayat Tahrir AlSham και να προστατεύουν ομάδες στασιαστών. Αυτά ανέφεραν χθες βράδυ 22-8-2019 ο ηλεκτρονικός Le Monde μαζί με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), δημοσιεύοντας την διπλανή σχετική φωτογραφία του STRINGER / AFP.

Ο εξαγγελθείς  διάδρομος προορίζεται έτσι για τους κατοίκους μιας περιφέρειας που αποτελείται από πολλά χωριά, που διασχίζουν το νότιο τμήμα του Idlib και το βόρειο τμήμα της Hama. Η κρατική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες που δείχνουν πράσινα λεωφορεία και ασθενοφόρα που σταθμεύουν στη Sourane, χωρίς να προσδιορίζουν πότε θα ξεκινήσουν οι έξοδοι των ενδιαφερομένων.

Η πρωτοβουλία αυτή της Συρίας έρχεται καθώς η Τουρκία, που συνορεύει με την επαρχία Idleb και υποστηρίζει συριακές ομάδες στασιαστών, ανακοίνωσε σύνοδο κορυφής στις 16 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα μεταξύ των Ρώσων, των Ιρανών και των Τούρκων προέδρων με θέμα τη Συρία. Πραγματοποιείται μια ημέρα μετά την ανακατάληψη από το καθεστώς της Khan Cheikhoun, μιας πόλης νότια του Idlib. «Δεν μπορούμε παρά μόνο να χαιρετίσουμε τέτοιες τοπικές νίκες αλλά και πιο σημαντικές νίκες, ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου  Dmitri Peskov .

Αλλά αυτή η επίθεση της Συρίας στο Idlib προκάλεσε τη Δευτέρα, την αποστολή από την Άγκυρα μιας

στρατιωτικής φάλαγγας 50 οχημάτων. Η περιοχή αυτή φιλοξενεί επίσης ομάδες ανταρτών και αρκετές τουρκικές στρατιωτικές θέσεις παρατήρησης. Η περιοχή του Idlib έπρεπε κανονικά να προστατεύεται ως «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη», σύμφωνα με μια συμφωνία που συνάφθηκε το 2018 από την Άγκυρα και τη Μόσχα. Αλλά η συμφωνία αυτή δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο εν μέρει.

Η Άγκυρα προειδοποίησε (απείλησε δηλαδή ως συνήθως) ότι δεν υπήρχε «περίπτωση κλεισίματος ή μετακίνησης» του παρατηρητηρίου του Morek. «Όλες οι άλλες θέσεις θα διατηρηθούν». Την Πέμπτη 22-8-2019, αεροπλάνα του καθεστώτος πυροβόλησαν με μυδράλιο  κοντά σε μια τουρκική θέση στο Idlib, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.

 

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    Μελέτης Μελετόπουλος 4 Αυγούστου 2020, 06:07 Η τουρκική τακτική οδηγεί νομοτελειακά σε σύγκρουση επί του πεδίου Η Τουρκία (πιθανότατα αν και όχι σίγουρα) θα πραγματοποιήσει εντός των επομένων μηνών ή και εβδομάδων μία κίνηση που θα διαμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας