Ζητείται να αλλάξει η εικονιζόμενη επιγραφή και να τοποθετηθεί άλλη στη ‘μακεδονική’ γλώσσα και να μην αναφέρονται ως Вардарци, αλλά ως Македонци

Απόγονοι των Σλάβων καταγόμενοι από την πρώην επαρχία Βαρδαρίου της Σερβίας, ζητούν να γίνει ‘αναθεώρηση’ μνημειακής επιγραφής για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην οποία αναφέρονται ως «Вардарци- Βαρντάρτσι» [‘Βαρδαριώτες’ -δηλαδή, από την Βαρντάρσκα] και να αναγραφούν ως «Македонци – «Μακεδόνες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Νοτιοσλάβοι στη Σερβία, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος «Κότσο Ρατσίν» από το Βελιγράδι, στην ‘Kostolacka Kosa’ κοντά στο ‘Pozarevac’ απέτισαν φόρο τιμής σε 1.295 Βαρδαριώτες που πέθαναν από το τάγμα του ‘Вардарскиот’ – Βαρδαρίου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα, ζήτησαν να τοποθετηθεί νέα αναμνηστική πλάκα αντί αυτής που υπάρχει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην οποία αντί για «Βαρδαριώτες» να αναγράφεται ότι είναι «Μακεδόνες» και μάλιστα στη σημερινή μακεδονική γλώσσα, ανέφερε ο ανταποκριτής του MIA από το Βελιγράδι, όπως γράφει η Nova Makedonija.

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Βασίλειο της Σερβίας κινητοποίησε τους Σλάβους στην τότε Νότια Σερβία- Βαρντάρσκα, από την οποία συγκροτήθηκε το Τάγμα Βαρδαρίου, με συνολικά 1.300 στρατιώτες.

Από αυτούς, στις μάχες με τον αυστροουγγρικό και γερμανικό στρατό, πολεμώντας στο πλαίσιο του σερβικού στρατού, σκοτώθηκε σχεδόν ολόκληρο το τάγμα ή συνολικά 1.295 στρατιώτες, από τους οποίους 473 στις μάχες για την άμυνα του Βελιγραδίου και του Σμεντέρεβο, 627 στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Kostolacka Kosa, 60 στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την υποχώρηση του σερβικού στρατού προς την Αλβανία, όπου άλλοι 60 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Έτσι, μόνο πέντε σλάβοι στρατιώτες από την Βαρντάρσκα επέζησαν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ψάχνουμε μνημείο για τους πεσόντες «Μακεδόνες», στο χωριό Πέτκα, όπου υπάρχει μνημείο, αλλά δεν γράφει για ‘Μακεδόνες’.

Έχουμε μια εννοιολογική λύση για ένα μνημείο στο οποίο να γράφει στα ‘μακεδονικά’ και στα σερβικά ότι είναι ‘Μακεδόνες’.

Υποβάλαμε αίτημα στον Πρόεδρο Αλεξαντάρ Βούτσιτς, στην πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς, στο Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας.

Λάβαμε απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας και Μάχης-Τομέας Προστασίας Μάχης, ότι με χαρά υποστηρίζουν την πρωτοβουλία για την εκτίμηση των αναμνήσεων των θυμάτων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ότι δεν έχουν προγραμματίσει κονδύλια για φέτος, με την ελπίδα ότι του χρόνου η πρωτοβουλία μας θα πραγματοποιηθεί, δήλωσε η Λίντια Ντεμνίεβα, πρόεδρος του συλλόγου Σλάβων από την Βαρντάρσκα (σημερινή Βόρεια Μακεδονία) «Κότσο Ρασίν» από το Βελιγράδι.

Στη Σερβία: Απόγονοι Σλάβων ζητούν αλλαγή επιγραφής του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου που αναφέρονται ως «Βαρδαριώτες», σε «Μακεδόνες»…