ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΡΥΦΑΙΩΝ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ένα απόγευμα σαν το πρώτο της ιστορίας βρίσκει στεριά η πυξίδα της ψυχής. Είναι Σάββατο και άνοιξη, δύοντας η χιλιετία στη Λάρισα των Πρωτόθρονων Πέτρου και Παύλου. Πριν τη Δαμασκό μια ποιητική φωνή του φίλου Αποστόλη ΄΄κι ανοίγουν μάτια ανθρώπων στην έκπληξη της ζωής΄΄.

Υπάρχει ενορία να βαστάζει δάκρυα; Να ποτίζει χαρίσματα; Να φωλιάζει όνειρα… Η εκκλησιά εκεί γλυκαίνει αδιόρατα. Είναι ενθουσιασμός ή η αισθητική του ναού που συλλαβίζεται; Η αυτόχθονη οικειότητα ή το αδόκητο καλωσόρισμα; Μπορεί κι όλα μαζί. Θαμώνας σε τόπους πολλούς σαν αυτήν τη θαλπωρή άλλη δε βρήκα.

Δημιουργός εκ του μηδενός και εμπνευστής ο π.Δημήτριος, βοηθοί του σμιλεμένοι στο βιβλίο του Αρνίου: Βασιλική, Αφροδίτη και Γιώργος (θωρεί από ψηλά), Πολυξένη, Θεόδωρος… Ανεκτίμητος στο πέρασμά του ο λευίτης του στρατού π.Παντελεήμων. Πρόσωπα και φιλίες καλλωπίζουν, φιλοκαλικές αφηγήσεις ανασταίνονται. Άβατο σε πιστούς και άπιστους ενοίκους της αυτάρκειας. Η κοινότητα διανθίζεται σε μοναστηριακά στολίδια, ιχνηλατώντας ακριτικές Θερμοπύλες. Γίνεται και το παρεκκλήσι του Άι – Σπυρίδωνος συντροφιά, υπόγεια μαζεύεται ξαστεριά, ολόιδια η Αγία Ταβιθά που ελεεί όπως η ανεπαίσθητη αναπνοή μας. ΄΄Να υπάρχεις μόνο για ν’ αγαπάς και στο βαθμό που αγαπάς΄΄.

Όλα όμως στροβιλίζονται στο σύμπαν. έτσι και οι άνθρωποι μετοικίζουν, γερνούν, φεύγουν. Μόνη ασάλευτη παραμένει η ενορία στην Ευχαριστιακή της προσδοκία. ΄΄Ναὶ, Ἔρχομαι ταχύ. ̓Αμήν, ναὶ ἔρχου, Κύριε Ἰησοῦ΄΄ για τους αγαπημένους Σου. Για τον καθένα μας.

Βάσσος Ελευθέριος

Θεολόγος – φιλόλογος

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα