Στη λίστα κυρώσεων και ο “ολιγάρχης” Σρέντερ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η περίπτωση του πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου προκαλεί αντιδράσεις. Η αντιπολίτευση ζητά να συμπεριληφθεί στους ολιγάρχες και να του επιβληθούν κυρώσεις.

    
Φίλοι από τα παλιά...Φίλοι από τα παλιά…

Πέπλος σιωπής καλύπτει τον πρώην Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Μετά τη μυστηριώδη διαμεσολάβηση για το ουκρανικό με τον επιστήθιο φίλο του Βλάντιμιρ Πούτιν επέστρεψε στο Ανόβερο, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει τί ακριβώς είπε με τον Πούτιν στην 5ωρη συνάντησή τους. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν θέλει να είναι επίτιμος δημότης της πόλης του Ανοβέρου. Ουσιαστικά πρόλαβε αυτό που είχαν δρομολογήσει οι δημοτικές αρχές.

Απορρίπτει κυρώσεις κατά Σρέντερ η γερμανική κυβέρνηση

Ο Σρέντερ με τη σύζυγο νούμερο 4 Ντόρις Σρέντερ-Κοπφ , στα 60χρονα από τη νίκη των Συμμάχων επί της ναζισιτκής ΓερμανίαςΟ Σρέντερ με τη σύζυγο νούμερο 4 Ντόρις Σρέντερ-Κεπφ , στα 60χρονα από τη νίκη των Συμμάχων επί της ναζισιτκής Γερμανίας

Στο μεταξύ λέγονται πράγματα γι αυτόν, που θα ήταν ανήκουστα πριν λίγες ημέρες. Ο εκπρόσωπος της Χριστιανικής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μίχαελ Μπραντ ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ να μπει ο Σρέντερ στο κατάλογο προσώπων, στα οποία η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις. Ο Μπραντ χρεώνει στη γερμανική κυβέρνηση ότι απέφυγε να πάρει αποφάσεις για ένα σημαντικό πρόσωπο στον περίγυρο του προέδρου Πούτιν, κι αυτός είναι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Σρέντερ. Μιλώντας στην Tagesspiegel ο Μπραντ υπογράμμισε ότι ο καγκελάριος Σολτς πρέπει να διασφαλίσει ότι «επιτέλους θα επιβληθούν κυρώσεις στον Σρέντερ, ο οποίος τοποθετήθηκε προσωπικά από τον Πούτιν σε ηγετικές θέσεις στο ρωσικό ενεργειακό τομέα και εισπράττει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την εκπροσώπηση των συμφερόντων του Ρώσου προέδρου» προσθέτοντας ότι «μπορώ πολύ καλά να φανταστώ ότι σε πολλούς Σοσιαλδημοκράτες στρίβεται το στομάχι κάθε μέρα, όταν πρέπει να βλέπουν αυτήν την κατάσταση».

Σε απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Αντρέας Μιχαέλις προς τη γερμανική εφημερίδα ένα τέτοιο αίτημα μέχρι στιγμής έχει απορριφθεί: «Ο πρώην καγκελάριος και ο Nord Stream 2 AG δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, η ΕΕ αντέδρασε γρήγορα στη ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και επέβαλε περιεκτικές κυρώσεις σε βάρος προσώπων, οικονομικές κυρώσεις, περιορισμούς στις εξαγωγές καθώς και άλλα μέτρα”. Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί κυρώσεις σε βάρος 511 ατόμων και δύο οντοτήτων. Τώρα έαν ο Σρέντερ θα μπορούσε να προστεθεί σε αυτόν τον κατάλογο ατόμων, σε περίπτωση που μελλοντικά διατηρήσει τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος της Nord Stream και του Rosneft, ή γίνει δεκτός στο εποπτικό συμβούλιο της Gazprom, η γερμανική κυβέρνηση το άφησε ανοιχτό. Στη θεωρητική περίπτωση που του επιβληθούν κυρώσεις οι τραπεζικοί του λογαριασμοί θα πρέπει να παγώσουν και ίσως να μην μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα στην Ευρώπη.

20 εκ. ευρώ η προσωπική του περιουσία

Βερολίνο αντιπολεμική διαδήλωση“Ο Σρέντερ στη λίστα των κυρώσεων” ζητούν διαδηλωτές στο Βερολίνο

Αλλά τι κερδίζει ο Σρέντερ από τις δραστηριότητές του σε περίοπτες θέσεις ρωσικών ενεργειακών κολοσσών; Η Hannoverische Allgemeine Zeitung φαίνεται να είναι πολύ καλά ενημερωμένη. Ακόμη και μετά τη θητεία του (1998-2005) συνεχίζει να διατηρεί πολλά προνόμια σε βάρος των φορολογουμένων και παρά την επιχειρηματική του δραστηριότητα στη ρωσική οικονομία, επισημαίνει. Καταρχήν λαμβάνει σύνταξη που ανέρχεται στο 35% της αποζημίωσής του ως καγκελαρίου, γύρω στα 7.062 ευρώ το μήνα. Σε αυτό το ποσό προστίθενται αμοιβές για την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας και μέλος της γερμανικής βουλής. Ως πρώην καγκελάριος διατηρεί γραφείο στο Βερολίνο, το κόστος του προσωπικού καλύπτει επίσης ο Γερμανός φορολογούμενος. Μόνο πέρυσι για μισθοδοσία των συνεργατών του πήρε 407.000 ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Έξοδα για υλικά δεν υπήρχαν, όπως απάντησαν πρόσφατα οι υπηρεσίες της καγκελαρίας σε ερώτηση της Κ.Ο της Αριστεράς. Βέβαια, τελευταία σημειώθηκε κινητικότητα. Οι 4 συνεργάτες του ζήτησαν να φύγουν από το γραφείο του, επειδή ο Σρέντερ συνεχίζει να υποστηρίζει τον Πούτιν και διατηρεί τα αξιώματά του ως λομπίστας των Ρώσων. Το γραφείο του τώρα δεν είναι λειτουργικό. Παρά την υψηλή του σύνταξη ο Σρέντερ αμέσως μετά την εκλογική του ήττα εντάχθηκε στη διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream ικανοποιώντας αίτημα του προέδρου Πούτιν. Τότε είχε πει ότι μια τέτοια πρόταση δεν μπορείς να την απορρίψεις.

Και η πορεία συνεχίστηκε. Έγινε πρόεδρος της επιτροπής μετόχων κοινοπραξίας, στην οποία η κρατική εταιρεία Gazprom κατέχει την πλειοψηφία. Το 2006 έγινε επικεφαλής του Δ.Σ. της θυγατρικής της Gazprom, Nord Stream. Ως πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosneft ο πρώην καγκελάριος εισέπραξε αποζημίωση 600.000 ευρώ. Ως πρόεδρος της επιτροπής μετόχων του Nord Stream AG ο μισθός του λέγεται ότι ήταν 250.000 ετησίως. Σύμφωνα με την Hannoversche Allgemeine Zeitung η ιδιωτική του περιουσία υπολογίζεται στα 20 εκ. ευρώ. Κανένας άλλο καγκελάριος πριν από αυτόν δεν διατηρούσε τόσο εντατικές σχέσεις με την οικονομία. Στην πραγματικότητα μετά την πολιτική έκανε μια δεύτερη καριέρα ως λομπίστας των ρωσικών συμφερόντων. Μόλις προσλήφθηκε από τη ρωσική οικονομία, το όνομά του σκιάστηκε από υποψίες διαφθοράς που ο ίδιος διαρκώς απέρριπτε. Πάντως είναι αλήθεια ότι ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ο Σρέντερ έγραψε το εξής στο Linkedin: Ο πόλεμος και ο πόνος των ανθρώπων στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσουν το γρηγορότερο. Αποτελεί ευθύνη της ρωσικής κυβέρνησης”. Παράλληλα πρόσθεσε όμως ότι έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές. Ορισμένοι έχουν βάλει στοίχημα για πόσο ακόμη θα αντέχει τη δημόσια κατακραυγή.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα