Στη ζώνη της ύφεσης η γερμανική οικονομία

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Η Γερμανία, όπως φαίνεται, εισέρχεται σε ύφεση. Μετά τις μεγάλες κάμψεις του τους τελευταίους μήνες, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος εξασθένησε περαιτέρω τον Αύγουστο, αν και όχι στον βαθμό που πολλοί φοβούνταν

Η Γερμανία, όπως φαίνεται, εισέρχεται σε ύφεση. Μετά τις μεγάλες κάμψεις του τους τελευταίους μήνες, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος εξασθένησε περαιτέρω τον Αύγουστο, αν και όχι στον βαθμό που πολλοί φοβούνταν.

Ο συνολικός δείκτης του έγκριτου Ινστιτούτου Ifo, πάντως, επιδεινώθηκε ελαφρώς στις 88,5 μονάδες από τις 88,6 μονάδες του Ιουλίου.

Η καταγραφή αυτή είναι λιγότερο κακή από εκείνη την οποία είχαμε προβλέψει τόσο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς όσο κι εμείς στην Berenberg (και συγκεκριμένα 86,8 μονάδες και 86,5 μονάδες, αντιστοίχως). Επιπλέον, ο συνολικός δείκτης Ιfo διαμορφώνεται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του στις 96,9 μονάδες. Ο δε δείκτης προσδοκιών των 80,3 μονάδων τον Αύγουστο μετά τις 80,4 μονάδες τον Ιούλιο και τις 97,2 μονάδες του μακροπρόθεσμου μέσου όρου δείχνει ιδιαίτερα αποκαρδιωτικός. Χαμηλά επίπεδα είχε αγγίξει στο παρελθόν μόνον τον Δεκέμβριο του 2008 λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης (79,2 μονάδες) και τον Απρίλιο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού (71,9 μονάδες).

Τα παραπάνω συνάδουν με τις προβλέψεις μας πως η Γερμανία εισέρχεται σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο, η οποία θα βαθύνει τα επόμενα δύο τρίμηνα. Ο υποδείκτης για την τρέχουσα κατάσταση, ωστόσο, διατηρείται σε αξιοσημείωτα καλά επίπεδα, δηλαδή στις 97,5 μονάδες τον τρέχοντα μήνα έναντι των 97,7 μονάδων τον Ιούλιο και παραμένοντας σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα του μέσου όρου των 96,7 μονάδων.

Αν και η μετά την πανδημία ανάκαμψη μπορεί να δια-τηρήσει έντονη την οικονομία τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στη Γερμανία, ο αντίκτυπος αυτός θα εξατμιστεί, από τη στιγμή που καταναλωτές και επιχειρήσεις πληγούν από την περαιτέρω αύξηση καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας – κι αυτό θα συμβεί, όταν γίνει η μετακύλιση των ακριβότερων τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου.

Πάντως, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη μεταποίηση σταθερά παραμένει στα χαμηλά επίπεδα των -6,9 μονάδων τον Αύγουστο, ήτοι αμετάβλητος από τον Ιούλιο. Ο δε δείκτης κλίματος στις υπηρεσίες βελτιώθηκε σε 1,3 μονάδες τον Αύγουστο από τη βύθιση στη 1 μονάδα τον Ιούλιο από τις 11 μονάδες τον Ιούνιο.

Κατά τις εκτιμήσεις της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ αναθεωρείται το δεύτερο τρίμηνο προς τα πάνω στο 0,1% σε τριμηνιαία βάση από το 0% και το πρώτο τρίμηνο δεν αλλάζει στο 0,8%. Ουσιαστικά, με αυτά τα στοιχεία η οικονομία της χώρας επανέρχεται στα προ πανδημίας επίπεδα το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Οι ιδιωτικές και δημόσιες δαπάνες, τέλος, ήταν και η βασική κινητήρια δύναμη, ενισχυόμενες 0,8% και 2,3% σε τριμηνιαία βάση, αντιστοίχως.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος εξασθένησε περαιτέρω τον Αύγουστο.

* Οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg Bank.

Καθημερινή

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα