Στη Γαλλία, το τουρκικό υπερεθνικιστικό κίνημα των «Γκρίζων Λύκων» διαλύθηκε επίσημα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αυτό το κίνημα ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 για να υποστηρίξει το Εθνικιστικό Κόμμα Δράσης (MHP στα Τουρκικά), με φασιστική ιδεολογία.

Πηγή : ηλεκτρονικός Le Monde,  δημοσιεύθηκε στις 4-11-2020

Μετάφραση και επεξεργασία : Αλκης Καλλιαντζίδης

Μια επιγραφή «Γκρίζος Λύκος» επισημάνθηκε στο Μνημείο Αρμενικής Γενοκτονίας και στο Εθνικό Κέντρο Αρμενικής Μνήμης, στο DécinesCharpieu Γαλλίας, το περασμένο Σαββατοκύριακο. JEFF PACHOUD / AFP

Η τουρκική υπερ-εθνικιστική ομάδα των «Γκρίζων Λύκων» διαλύθηκε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, «σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανακοίνωσε στο Twitter ο Gerald Darmanin. Με το διάταγμά του, ο Υπουργός Εσωτερικών βεβαιώνει ότι αυτό το κίνημα «υποκινεί διακρίσεις και μίσος και εμπλέκεται σε βίαιες ενέργειες».

Αυτή η ανακοίνωση έρχεται σε ένα πλαίσιο ισχυρών διπλωματικών εντάσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας σχετικά με τη μεταχείριση των Μουσουλμάνων στη Γαλλία.

Οι «Γκρίζοι Λύκοι», των οποίων ο ακριβής αριθμός των μελών τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, δεν συγκροτήθηκαν ως Σύνδεσμος του νόμου 1901. Ωστόσο, ο κώδικας της εσωτερικής ασφάλειας επιτρέπει τη διάλυση των de facto ομάδων, κατηγορία στην οποία υπάγονται.

Αυτό το κίνημα, του οποίου το λογότυπο είναι ένας αντίχειρας που συνδέεται με τα μεσαία και το μικρό δάχτυλα, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 για να υποστηρίξει το Εθνικιστικό Κόμμα Δράσης (MHP στα Τουρκικά), κοντά στη φασιστική ιδεολογία. Οι «Γκρίζοι Λύκοι» άρχισαν να συζητούνται στη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια βίαιων δράσεων εναντίον των αριστερών και μειονοτικών ακτιβιστών.

Η υπερ-εθνικιστική ομάδα είναι γνωστό ότι είναι φιλο-ερντογανική, ο οποίος πρόσφατα αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του Μακρόν, παρόλο ότι ο τελευταίος δεν διατυπώνει  ισχυρό θρησκευτικό λόγο, όπως ο Τούρκος πρόεδρος.

Να «ξηλώσουμε» τους Αρμένιους

«Πολλά κέντρα αυτού του κινήματος έχουν εντοπιστεί στην περιοχή» και «τα μέλη τους συμμετέχουν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης», υπογραμμίζει το διάταγμα της διάλυσης, αναφέροντας συγκεκριμένα ένα «στρατόπεδο όπλων για νέους» που δημιουργήθηκε στην Ardèche τον Δεκέμβριο του 2019. Οι «Γκρίζοι Λύκοι» προωθούν «μια ιδεολογία που τείνει να διακρίνει ή ακόμη και να προκαλεί βία εις βάρος ατόμων κουρδικής και αρμενικής καταγωγής», συνεχίζει το διάταγμα. Το κείμενο επικαλείται έτσι αρκετές «ένοπλες διαδηλώσεις» εναντίον αυτών των πληθυσμών στους οποίους συμμετείχε το εν λόγω τουρκικό γκρουπούσκουλο.

Το γκρουπούσκουλο των «Γκρίζων Λύκων»  κατηγορήθηκε κυρίως μετά από περιστατικά που αντιπαρέβαλαν  την περασμένη εβδομάδα στο DécinesCharpieu  τουρκικές και  αρμενικές ομάδες, κοντά στη Λυών. Την Τετάρτη το απόγευμα, δυνάμεις ασφαλείας παρενέβησαν σε αυτήν την πόλη, ένα σημαντικό μέρος της αρμενικής διασποράς, για να αποτρέψουν 250 μέλη της τουρκικής ομάδας –  που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα για μη συμμόρφωση στην απαγόρευση της κυκλοφορίας – να «ξηλώσουν» τους Αρμένιους. Την ίδια μέρα, το πρωί, μια φιλονικία είχε αντιτάξει αυτές τις δύο κοινότητες στον αυτοκινητόδρομο Α7, στο επίπεδο των διοδίων της Βιέννης, αφήνοντας τέσσερις τραυματίες, έναν από αυτούς σοβαρά.

Την Κυριακή, πάντα στην περιοχή της Λυών, μια επιγραφή «Γκρίζος Λύκος» (όπως δείχνει η παραπάνω φωτογραφία) είχε επίσης επισημανθεί στο Αρμενικό Μνημείο Γενοκτονίας και στο Εθνικό Κέντρο Αρμενικής Μνήμης στο DécinesCharpieu, που αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή.

Οι εντάσεις μεταξύ αυτών των δύο διασπορών, που επαναλαμβάνονται για δεκαετίες, έχουν αυξηθεί από την έναρξη τον Σεπτέμβριο ενός πολέμου στην περιοχή υπέρ της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Le Monde

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα