Βασικά θέματα η Συρία και η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε την Τρίτη στην Τεχεράνη, όπου θα έχει τρεις γύρους διμερών συνομιλιών και μια σύνοδο κορυφής της «τρόικας» των χωρών – εγγυητών της συριακής διευθέτησης στο πλαίσιο της Αστάνα. 

Το Il-96 με τον αρχηγό του ρωσικού κράτους προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της ιρανικής πρωτεύουσας, στο πλευρό του παρατάχθηκε τιμητική φρουρά και στρώθηκε το κόκκινο χαλί.

Ο Β.Πούτιν κατέβηκε από το διάδρομο, αντάλλαξε χαιρετισμούς με όσους τον συνάντησαν και μπήκε σε μια λιμουζίνα Aurus που τον περίμενε για να πάει σε συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία.

Ο καιρός στην Τεχεράνη είναι ζεστός, η θερμοκρασία του αέρα έχει ανέβει στους 38 βαθμούς.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Όπως είπε ο βοηθός του προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ τη Δευτέρα, ο Πούτιν θα ξεκινήσει την επίσκεψή του με μια συνάντηση με τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι.

Στη συνέχεια, προγραμματίζονται συνομιλίες με τον πνευματικό ηγέτη και ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, καθώς και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Το βράδυ, οι αρχηγοί της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ιράν και της Τουρκίας θα συγκεντρωθούν για μια σύνοδο κορυφής των χωρών – εγγυητών της συριακής διευθέτησης.

Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών, στις 19 Ιουλίου η Τεχεράνη θα υιοθετήσει κοινή δήλωση των προέδρων των κρατών μελών της «τρόικας» της Αστάνα.

Θα κάνουν και δήλωση στα ΜΜΕ. Οι εμπνευστές του σχήματος της Αστάνα για μια πολιτική διευθέτηση στη Συρία ήταν η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία, οι οποίες ενήργησαν επίσης ως εγγυητές για μια ειρηνική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης.

Στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2017 στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, συμμετείχαν εκπρόσωποι της επίσημης Δαμασκού και αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης.

Η συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας είχε προγραμματιστεί το 2020, αλλά αναβλήθηκε πολλές φορές λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τεχεράνη, Λεβάν Τζαγκαριάν, σε συνέντευξή του στο TASS, «τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προσωπικές συναντήσεις, οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές και έχουν πιο εμπιστευτικό χαρακτήρα»

Ο Ουσάκοφ συμφωνεί μαζί του, πιστεύοντας ότι «είναι, φυσικά, πιο λογικό και σκόπιμο να συζητηθούν τόσο ευαίσθητα θέματα όπως η συριακή διευθέτηση σε μορφή πρόσωπο με πρόσωπο».

https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/stin-texerani-o-rosos-proedros-vlantimir-poutin-tou-estrosan-kokkino-xali/