Στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε επίσημα κέντρο των Αλεβιτών- τούρκικο δημοσίευμα

16/4/21 | 0 | 0 | 227 εμφανίσεις

Η Αθήνα έκανε ένα σημαντικό βήμα αυτήν την περίοδο στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε τη χρήση ενός Τζεμ Εβί (κέντρο συγκέντρωσης, ευκτήριος οίκος) για θρησκευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες σε τοποθεσία κοντά στα σύνορα, γράφει η εφημερίδα Duvar.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος επισκέφθηκε πρόσφατα το νεκροταφείο στο Μεγάλο Δέρειο του Έβρου, συνοδευόμενος με υψηλόβαθμούς αξιωματούχους του υπουργείου.

Κατά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή δήμαρχο του δήμου Ορφέα, Γιουσούφ Κοτζά αντάλλαξε απόψεις για τους ντόπιους πολίτες  Αλεβίτες στο θρήσκευμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον ελληνικό Τύπο, μετά από αυτήν την επίσκεψη, το Τζεμ Εβί ξεκίνησε τις θρησκευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Ο Συρίγος ανακοίνωσε, επίσης, ότι το υπουργείο του, το οποίο είναι εξουσιοδοτημένο σε θρησκευτικά θέματα, εγκρίνει την έναρξη των δραστηριοτήτων του Ευκτηρίου Οίκου.

Στην Ελλάδα, το υπουργείο Παιδείας έχει αρμοδιότητα αποφάσεων τόσο για θρησκευτικά όσο και εκπαιδευτικά θέματα. Το επίσημο όνομα του υπουργείου είναι «Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων». Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο χειρίζεται, επίσης, θέματα σχετικά με όλες τις θρησκείες που αναγνωρίζονται επίσημα στη χώρα.

Η Αθήνα προέβη σε αυτό το βήμα, συγκεκριμένα για τους Αλεβίτες και τους Μπεκτασήδες, ενώ η διπλωματία και τα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η Τουρκία ενεργεί προπαγάνδα με τους Σουνίτες στη δυτική Θράκη.

Οι Αλεβίτες έχουν πολλές ιστορικές κατοικίες στη γειτονική χώρα, ειδικά στο νησί της Ρόδου, ενώ πρόσφατα έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση ενός ιστορικού οίκου στην Κομοτηνή.

Duvar

https://www.echedoros-a.gr

 

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας