Στην ατζέντα του Συμβουλίου Κορυφής τελικά και η Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Τουρκία, προκειμένου να συζητηθούν τα νέα δεδομένα, προανήγγειλε για την Παρασκευή ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    
default

«Αύριο το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Μακρόν, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό: «Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ». «Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω εδώ, αλλά θεωρώ βέβαιο ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο ηγετών θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας (της ΕΕ) υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η Τουρκία δεν προβλέπονταν να συζητηθεί σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γιατί εξετάστηκε διεξοδικά στην προηγούμενη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών (1-2 Οκτωβρίου), οι οποίοι είχαν υιοθετήσει τη λεγόμενη διπλή προσέγγιση, περιμένοντας δείγματα γραφής από την Άγκυρα μέχρι το επόμενο ραντεβού τον Δεκέμβριο, οπότε πρόκειται να καθοριστούν οι μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Ωστόσο, η νέα έξοδος του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο σε συνδυασμό με την αρνητική στάση της Τουρκίας στην κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλάζει τον προγραμματισμό, δεδομένου ότι μετά από αίτημα της Ελλάδας, της Κύπρου, προφανώς όπως προκύπτει και από τη δήλωση του κ. Μακρόν και άλλων χωρών, το θέμα εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνόδου για συζήτηση.

Και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Παρέμβαση Μητσοτάκη στο ΕΛΚΠαρέμβαση Μητσοτάκη στο ΕΛΚ

Την τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα κατήγγειλε σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνεδρίαση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), αποσπώντας την απόλυτη στήριξή τους. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ δηλώνοντας την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι αντιλαμβάνεται την τουρκική προκλητικότητα και τόνισε ότι πρέπει να μπουν όρια σε αυτήν.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δυστυχώς, η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά», ενώ πρόσθεσε ότι «την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες (για την Τουρκία)».

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα