Στην Αθήνα σήμερα η Φ.Παρλί: Τα Rafale, η γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες του ΠΝ και το Μάλι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στην Αθήνα έρχεται σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, για να συζητήσει με τον Έλληνα ομόλογο της, Νίκο Παναγιωτόπουλο για την προμήθεια των 18 μαχητικών Dassault Raffale για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Σύμφωνα με το defencenet.gr πλην από τα Rafale στη συζήτηση θα μπει το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών και τις προτάσεις που θα κομίσει η γαλλική πλευρά στο ΠΝ, αλλά και η υπόθεση της συμμετοχής στοιχείων των Ειδικών Δυνάμεων στην υπό γαλλική διοίκηση επιχείρηση «Τακουμπά» στο Μάλι. 

Σύμφωνα με αυτές η γαλλική πρόταση αφορά 4 φρεγάτες FTI/Belh@rra με ναυπήγηση των τριών εξ αυτών στην Ελλάδα, ενδιάμεση λύση δύο φρεγατών κλάσης La Fayette και πακέτο εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 από την Thales.

Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι παραμένει και η υπόθεση της προσφοράς δύο φρεγατών FREMM ως ενδιάμεση λύση. Αν και οι Γάλλοι φαίνονται να μην προωθούν αυτή τη λύση, εντούτοις την κρατούν ω εναλλακτική προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει στην αγορά των FTI/Belh@rra.

Έτσι αυτή τη στιγμή όλα είναι ρευστά σε ότι αφορά τα ανταλλάγματα των Γάλλων και αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων.

«Ψηφίζουν» Rafale στο ΥΠΕΘΑ

Το Πολεμικό Ναυτικό θα υποβάλει τη δεσμευτική του πρόταση για την προτιμώμενη φρεγάτα τον Απρίλιο. Από την κυβέρνηση δεν κρύβουν ότι στην τελική απόφαση θα αξιολογηθούν και η μεταβατική πρόταση για πολεμικό πλοίο, το τίμημα, η προτεινόμενη στρατηγική σχέση συνεργασίας, αλλά και πιθανές εναλλακτικές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, θα ήταν δελεαστικό το σενάριο της προσφοράς από τους Γάλλους ακόμη 10-12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale αντί της ενδιάμεσης λύσης για φρεγάτες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η παράδοση των δύο πρώτων πολεμικών πλοίων.

Η τελική απόφαση για τον ανάδοχο της ναυπήγησης των τεσσάρων φρεγατών αναμένεται στις αρχές καλοκαιριού, όταν και προβλέπεται η παράδοση του πρώτου εκ των 18 μαχητικών Rafale με τα οποία θα ενισχυθεί η Πολεμική Αεροπορία. Για τις 8 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η αναχώρηση για τη Γαλλία των τεσσάρων πρώτων Ελλήνων πιλότων που θα εκπαιδευτούν στην πτήση των Rafale. Για την αποστολή των Ελλήνων ιπταμένων λαμβάνονται όλα τα μέτρα: είναι ενδεικτικό ότι προτού φύγουν για τη γαλλική βάση, όπου θα εκπαιδευτούν, οι τέσσερις πρώτοι Έλληνες θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου για COVID-19.

Eπειτα από συμφωνία των υπουργείων Εθνικής Aμυνας και Υγείας, εξασφαλίστηκαν δόσεις εμβολίων για τους 12 Έλληνες τεχνικούς που θα μεταβούν κι εκείνοι στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν στη συντήρηση των Rafale όσο και για τη δεύτερη τετράδα των Ελλήνων πιλότων -οι οποίοι έχουν επίσης επιλεγεί- και αναμένεται να ταξιδέψουν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να αρχίσουν την εκπαίδευσή τους στον χειρισμό των δικινητήριων γαλλικών αεροσκαφών.

Το κόστος της αγοράς των 18 Rafale ανέρχεται σε 2,32 δισ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται 1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα αεροσκάφη και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα που φέρουν.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ethnika-themata/957150_stin-athina-simera-i-fparli-ta-rafale-i-galliki-protasi-gia

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα