Στα € 600 εκατ. τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ρεύματος: Τι αναφέρει το πόρισμα της ΡΑΕ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ιστότοπο ot.gr από τον δημοσιογράφο Χρήστο Κολώνα. Και με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ο αρμόδιος υπουργός καλείται τώρα να εισηγηθεί τη φορολόγηση με συντελεστή 90% αυτά τα έσοδα που κρίνονται ως πέραν των αναμενόμενων λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, η ΡΑΕ μετά από συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολούθησε διαπίστωσε πως οι καθετοποιημένοι όμιλοι παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εμφάνισαν υπερέσοδα της τάξης των 600 εκ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα, ωστόσο, δεν μπήκαν όλα στα ταμεία των εταιρειών ενέργειας καθώς οι συγκεκριμένοι παίκτες προχώρησαν την ίδια περίοδο σε τιμολογιακή πολιτική προς τους πελάτες τους, σύμφωνα με την οποία εφάρμοσαν εκπτώσεις ή σταθερά τιμολόγια σε μικρούς και μεγάλους καταναλωτές, με αποτέλεσμα στο τέλος αυτής της περιόδου να εμφανίζουν καθαρά έσοδα της τάξης των 100 με 200 εκ. ευρώ.

Το 80% των προαναφερόμενων μεγεθών αποδίδεται στη ΔΕΗ, η οποία έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, στην ηλεκτροπαραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της ΡΑΕ που έφτασε στον υπουργό ΠΕΝ συνοδεύεται από τη διαπίστωση πως οι καθετοποιημένοι όμιλοι ενέργειας παρείχαν δύο κατηγορίες εκπτώσεων, μετακυλίοντας έτσι τα όποια οφέλη στους καταναλωτές:

Σε σταθερά τιμολόγια ρεύματος

Πρόκειται κυρίως για νοικοκυριά τα οποία αξιοποίησαν την ευκαιρία των ιδιαίτερα χαμηλών τιμολογίων ρεύματος που πρόσφεραν οι πάροχοι στους πελάτες. Πρόκειται για τιμές σε επίπεδα όπως 0,105 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τα προϊόντα αυτά έχουν διάρκεια δύο χρόνια και ιδίως καθετοποιημένοι όμιλοι, όταν ξέσπασε η κρίση και τραβούσε σε διάρκεια βρέθηκαν να μπαίνουν μέσα.

Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και συμβάσεις παρόχων προς επιχειρήσεις μέσης τάσης με τιμές κλειδωμένες για ένα και δύο χρόνια. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι προμηθευτές βρέθηκαν να ζημιώνονται, κατόπιν της εκρηκτικής ανόδου των τιμών φυσικού αερίου, ακόμη και σε διάστημα δύο ή τριών μηνών πριν λήξουν αυτές οι συμβάσεις.

Σε εκπτώσεις επί των ονομαστικών τιμών

Πρόκειται για την τακτική που ακολούθησαν οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας παρέχοντας έξτρα εκπτώσεις στους καταναλωτές επί των ονομαστικών τιμολογίων.

Αυτές κινούνταν πριν την έναρξη της κρίσης σε επίπεδα ακόμη και 45% (έκπτωση συνέπειας) αλλά και στη διάρκεια της. Οι εταιρείες εκτός από τις εκπτώσεις συνέπειας πρόσφεραν και εκπτώσεις 30%, ως επιπλέον παροχή στις επιδοτήσεις που άρχισε να δίνει η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2021 κι έπειτα.

Στη συνέχεια κάποιοι προμηθευτές ενσωμάτωσαν τις δύο προαναφερόμενες εκπτώσεις σε μία.

Το πλαφόν

Πάντως, η υπόθεση των υπερεσόδων των ομίλων ενέργειας φαίνεται να ξεφουσκώνει μετά το πλαφόν που θα τρέξει από την 1η Ιουλίου.

Πηγές σημειώνουν πως ναι μεν η ΡΑΕ θα εποπτεύει την πορεία των υπερεσόδων, ωστόσο μετά το πλαφόν που μπαίνει στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών τα υπερβολικά αποτελέσματα ακυρώνονται.

Με πληροφορίες από ot.gr

Στα € 600 εκατ. τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ρεύματος: Τι αναφέρει το πόρισμα της ΡΑΕ

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,736ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
21,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα