Στα δίχτυα του Βερολίνου και του διδύμου Μισέλ-Μπορέλ ο Μητσοτάκης

21/8/20 | 0 | 0 | 195 εμφανίσεις

Εγκλωβισμένη σε μοιραίες προτάσεις ξένων μεσολαβητών, οι οποίοι συνδέουν την επανάληψη των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας με τη διεύρυνση της θεματολογίας και την επισημοποίησή τους (αντί του άτυπου χαρακτήρα της περιόδου 2002-2016 και της εξέτασης μόνο ζητημάτων θαλάσσιων ζωνών), βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης –λιγότερο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η Διπλωματική Υπηρεσία– αναμένει την έκβαση των επαφών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του ύπατου εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ με την Άγκυρα (αν και δεν υπάρχουν δείγματα ότι θα είναι αποτελεσματικές). Μεγάλες ελπίδες έχει εναποθέσει το Μέγαρο Μαξίμου και στον πρώην πρεσβευτή της Γερμανίας στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, ο οποίος κατέχει σήμερα την κρίσιμη θέση του πολιτικού διευθυντή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Γενς Πλέτνερ διαδραματίζει αθέατο ρόλο ταυτόχρονα με τις δημοσιοποιημένες επαφές των διπλωματικών συμβούλων των πρωθυπουργών της Ελλάδας Ελένης Σουρανή και της Γερμανίας Γιαν Χέκερ, ενώ οι ξεχωριστές πρωτοβουλίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι πολύ πιο προσεκτικές και οι προτάσεις του πιο μετριοπαθείς. Αναλυτικά, η εικόνα των κρισιμότατων εξελίξεων είναι η ακόλουθη:

Πρώτον, οι Μισέλ και Μπορέλ ευνοούν την εφ’ όλης της ύλης ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση υπό το σκεπτικό ότι οι δηλώσεις καταδίκης και η επιβολή οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ δεν θα έχουν αντίκτυπο στη συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν. Η ηγεσία της ΕΕ πανικοβάλλεται με το μεταναστευτικό και παραμένει εγκλωβισμένη στην προ μηνός απαράδεκτη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ περί «διαφωνίας μεταξύ γειτονικών χωρών για την οριοθέτηση υδάτων».

Εν όψει του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου, προκρίνεται η παράλληλη εξέλιξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας, καθώς και των συνομιλιών ΕΕ-Τουρκίας για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την αύξηση της χρηματοδοτικής βοήθειας για τους πρόσφυγες.

Ο ρόλος του Γενς Πλέτνερ

Δεύτερον, το Βερολίνο, σε αντίθεση με όσα έλπιζε η Αθήνα και παρά τις επικοινωνιακές διαρροές του Μαξίμου, απορρίπτει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Η κατηγορηματική άρνηση μεταφέρθηκε στις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου ήδη πριν από την κρίση του Oruc Reis, με την υπόμνηση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής μέχρι τη λήξη της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ (τέλη του έτους). Το Βερολίνο διαβεβαιώνει, τουλάχιστον, πως δεν θα ασκήσει διαδικαστικό βέτο αν υποβληθούν προτάσεις κυρώσεων προς συζήτηση, χωρίς απαίτηση άμεσης λήψης αποφάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος του Γενς Πλέτνερ, ο οποίος κατά τη θητεία του στην Αθήνα (2017-2019) είχε αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αξιολογείται ως καθοριστικός στην προσπάθεια να καμφθούν οι ελληνικές επιφυλάξεις για εκτροπή των διερευνητικών επαφών σε συνολική διαπραγμάτευση. Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται ότι βασίζει ακόμα πολλά στην ανάμειξη του Γενς Πλέτνερ, αγνοώντας τις σαφείς ενδείξεις ότι δεν υπερβαίνει τα στενά υπηρεσιακά καθήκοντά του.

Επιπροσθέτως, ο Γενς Πλέτνερ είναι ταυτισμένος με τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, χωρίς επαρκείς προσβάσεις στη χριστιανοδημοκρατική Καγκελαρία. Αν και είναι, φυσικά, χρήσιμο να υπάρχουν επαφές

για την συνέχεια https://slpress.gr/ethnika/sta-dichtya-toy-verolinoy-kai-toy-didymoy-misel-mporel-o-mitsotakis/

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    21/9/20 | (0 σχόλια)
    euro2day.gr/Financial Times Του Chris Giles Ποιες είναι οι διαφορές στα προγράμματα στήριξης που εφάρμοσε η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής προσέγγισης και η ανάγκη για στροφή στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δημοσιεύθηκε: 21 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:04 Tι πρέπει να προστατεύσουμε ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας