Στήνει επίφαση δημοκρατίας ο Ερντογάν αποδεκατίζοντας τους εκλεγμένους Κούρδους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Ο τουρκικός κυβερνών συνασπισμός (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης-AKP του Ερντογάν  και οι υπερ-εθνικιστές σύμμαχοί του Γκρίζοι Λύκοι) θέλει ένα «Κοινοβούλιο» με μόνο δύο ή τρεις βουλευτές του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP, φιλοκουρδική αριστερά), ώστε να διατηρηθεί η επίφαση μιας δημοκρατίας», δήλωσε ο Baris Yarkadas, ένας αξιωματούχος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, αντιπολιτευόμενο) στην έγκυρη ανταποκρίτρια Marie Jégo του Le Monde στην Κωνσταντινούπολη στις 26-2-2021 με τίτλο : «Τουρκία: η θηλιά σφίγγει γύρο από την φιλοκουρδικό αριστερό κόμμα HDP» (Turquie : l’étau se resserre sur le HDP, parti de la gauche prokurde). «Η ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση ζήτησε από το «Κοινοβούλιο» να άρει την ασυλία 25 βουλευτών του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος», συνοψίζει η Marie Jégo.

Πράγματι μετά τα 13 φέρετρα των Τούρκων ομήρων που έφθασαν στην Τουρκία από το βομβαρδισμένο κρησφύγετο του PKK στο Βόρειο Ιράκ, τα αντίποινα δεν άργησαν να έρθουν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας ζήτησε από το «Κοινοβούλιο» την Πέμπτη (25 Φεβρουαρίου 2021) να άρει την βουλευτική ασυλία 25 βουλευτών της αντιπολίτευσης, υποκείμενους σε δικαστικές έρευνες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 20 αιρετοί εκπρόσωποι του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), κατηγορούμενοι για υποστήριξη της «τρομοκρατίας». Κυριαρχούμενη από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, Ισλαμο-συντηρητικό) του Ερντογάν  και από τους υπερ-εθνικιστές συμμάχους του, η «Βουλή» αναμένεται να λάβει την σχετική απόφασή της τις επόμενες εβδομάδες. Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του κόμματος AKP, δεν έχει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας : «Στο Κοινοβούλιο, τα χέρια θα σηκωθούν αμέσως», είπε την περασμένη Τετάρτη. κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκλεγμένους αξιωματούχους της παράταξής του. Αυτό θα είναι ένα ακόμη πλήγμα για το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, δηλαδή τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης στο «Κοινοβούλιο», του οποίου οι ακτιβιστές, τα στελέχη και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι είναι θύματα μιας αδίστακτης καταστολής από τον κυβερνώντα ισλαμο-εθνικιστικό συνασπισμό. Οι συλλήψεις, οι βαριές ποινές, οι έρευνες, οι επιθέσεις στα γραφεία του κόμματος είναι πλήγματα για την επιβίωσή του. Μέχρι στιγμής, 59 δήμαρχοι κουρδικών δήμων που συνδέονται με το HDP και εκλέχθηκαν δημοκρατικά στις δημοτικές εκλογές του 2019 έχουν καθαιρεθεί, συλληφθεί και αντικατασταθεί από διοικητικούς υπαλλήλους εγκαθέτους της ερντογανικής εξουσίας. Ισχυρό με 58 έδρες στο «Κοινοβουλίου» από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2018, το κόμμα HDP έχει ήδη χάσει 10 αιρετούς, που σήμερα είναι φυλακισμένοι, συμπεριλαμβανομένου και του Selahattin Demirtas, του ιδρυτή του. Έγκλειστος  από το 2016, αυτός ο δικηγόρος αντιμετωπίζει 142 χρόνια φυλάκισης στο πλαίσιο στημένων νομικών διαδικασιών. Τον κατηγορούν, για παράδειγμα, ότι χρησιμοποίησε τη λέξη «Κουρδιστάν» σε μια ομιλία που έκανε πριν από 7 χρόνια. Η προδικαστική του κράτηση καταγγέλθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR), το οποίο ζητά την απελευθέρωσή του.

Διαφορετικές εκδοχές για το θάνατο Τούρκων ομήρων

Προφανώς, όλα τα προσχήματα είναι καλά για να φιμώσει ο Ερντογάν  το φιλοκουρδικό κόμμα της αριστεράς. Πρόσφατα, η εισαγγελία της Άγκυρας ζήτησε την άρση της βουλευτικής ασυλίας 9 αιρετών του HDP, κατηγορούμενους ότι «προκάλεσαν» τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα τον Οκτώβριο του 2014, και προκάλεσαν περίπου 50 θανάτους. Εκείνη την εποχή, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην αδράνεια των τουρκικών αρχών  για τη δοκιμασία που υπέστησαν οι Κούρδοι στο Κομπανέ, μια συριακή πόλη που κατοικούνταν κυρίως από Κούρδους, που περικυκλώθηκε και βομβαρδίστηκε από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Ο πρόσφατος θάνατος στο Ιράκ των 13 Τούρκων ομήρων, στρατιωτών, αστυνομικών και κατασκόπων, που κρατούνταν εδώ και χρόνια από το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), ένα αυτόνομο ένοπλο κίνημα που βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της Άγκυρας, έριξε λάδι στη φωτιά. Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι όμηροι εκτελέστηκαν από το PKK σε μια επιχείρηση διάσωσης που πήγε στραβά. Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP πρεσβεύει μια άλλη εκδοχή, δηλαδή ότι : οι αιχμάλωτοι έχασαν τη ζωή τους κατά τους βομβαρδισμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, δηλαδή με 41 βομβαρδιστικά αεροπλάνα  που αναπτύχθηκαν στην εμπόλεμη ζώνη, βορειοανατολικά του Dohuk, στα βόρεια του Ιράκ. Οι φιλοκουρδικές ιστοσελίδες στην Τουρκία έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες της εν λόγω βαριά βομβαρδισμένης τοποθεσίας. Στη συνέχεια, οι ακτιβιστές του HDP τις μετέδωσαν σε κοινωνικά δίκτυα για να αντιλέξουν την επίσημη εκδοχή που έδωσε η Άγκυρα.

Μετά από αυτό το γεγονός, 718 ακτιβιστές και αξιωματούχοι του HDP συνελήφθησαν σε ολόκληρη την Τουρκία και ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να εντείνει την εκστρατεία του εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος, το οποίο κατηγορεί ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του ΡΚΚ. Ο Devlet Bahçeli, σύμμαχός του συνεχίζει να ζητά το κλείσιμο του κόμματος HDP, «τη γάμπα του ΡΚΚ στο Κοινοβούλιο», η οποία πρέπει να «κοπεί», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Ο στόχος είναι να διατηρηθεί η επίφαση μιας δημοκρατίας»

Η απαγόρευση του HDP, ενός νομίμου κόμματος, ενέχει και κινδύνους. Διαδηλώσεις υποστήριξης θα μπορούσαν να προκαλέσουν φωτιές στις κυρίως κουρδικές περιοχές στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικριθεί για άλλη μια φορά διεθνώς για τις ανεπάρκειές της αναφορικά με το Κράτος δικαίου. «Δεν θα υπάρξει απαγόρευση του κόμματος HDP. Ο κυβερνών συνασπισμός θέλει ένα Κοινοβούλιο με μόνο δύο ή τρεις βουλευτές του HDP, ώστε να διατηρηθεί η επίφαση μιας δημοκρατίας», δήλωσε ο Baris Yarkadas, όπως ανέφερα παραπάνω.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα δικαστήριο επιβεβαίωσε την ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών του βουλευτή του HDP Omer Faruk Gergerlioglu για «υπεράσπιση της τρομοκρατίας», ανοίγοντας το δρόμο για την αποβολή του από το «Κοινοβούλιο». Κατηγορείται για μια φράση που αναρτήθηκε από τον ίδιο στα κοινωνικά δίκτυα πριν από πέντε χρόνια. Μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου, ένθερμος υπερασπιστής των ελευθεριών, ο  Gergerlioglu έσπασε ιδιαίτερα τα νεύρα της κυβέρνησης, όταν κατήγγειλε δημόσια, τον Δεκέμβριο του 2020, τις εξευτελιστικές σωματικές έρευνες που επέβαλε η τουρκική αστυνομία σε κατηγορούμενους και ανθρώπους που συνελήφθησαν, κυρίως , προφανώς, σε περιπτώσεις με πολιτική χροιά. Για παράδειγμα, πολύ πρόσφατα, ορισμένοι από τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου υπέστησαν ξεβρακώματα, εκτεταμένες σωματικές έρευνες, προσβολές και ξυλοδαρμούς ενώ ήταν υπό κράτηση. Αυτές οι αποκαλύψεις διαψεύστηκαν  αμέσως από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu. «Το άτομο που προβάλλει έναν τέτοιο ισχυρισμό εναντίον της αστυνομίας χωρίς αποδείξεις, είναι απατεώνας, χωρίς τιμή, απαίσιος. Ο Gergerlioglu είναι ένας τρομοκράτης », είπε ο Soylu.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα