Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δήλωσε ο εκπρόσωπος του  Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ:

«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη» δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε πως «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστές».

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη θέτοντας θέμα κυριαρχίας των νησιών.

«Στον ΟΗΕ στείλαμε δυο επιστολές, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς απο τη δεκαετία του 60», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Τσαβούσογλου.

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα παρακολουθεί το θέμα, θα κάνει τις τελευταίες της προειδοποιήσεις και αν δεν αλλάξει κάτι, τότε θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών που έχουν στρατιωτικοποιηθεί.

https://www.militaire.gr/steit-ntipartment-den-amfisviteitai-i-kyriarchia-tis-elladas-se-nisia-toy-anatolikoy-aigaioy/