Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πώληση F-16 στην Τουρκία: Προς το συμφέρον ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και τη μακροπρόθεσμη ενότητα του NATO χαρακτηρίζει την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω επιστολής του προς το Κογκρέσο

Σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και τη μακροπρόθεσμη ενότητα του NATO χαρακτηρίζει την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω επιστολής του προς το Κογκρέσο.

Η Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο αιτήθηκε την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin, ενώ παράλληλα εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τον εκσυγχρονισμό των 80 μαχητικών του τύπου που διαθέτει στον στόλο της. Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής είχε αποφύγει να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για την πώληση, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να περάσει από την τυπική διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πώληση αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού προς την Τουρκία τέθηκε εν αμφιβόλω εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Η κίνηση αυτή της Άγκυρας επέφερε σοβαρές κυρώσεις με αποκορύφωμα την έξοδο της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κοινοποιήθηκε στο Κογκρέσο στις 17 Μαρτίου και φέρει την υπογραφή του αξιωματούχου Naz Durakoglu. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρά το γεγονός το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών και υπογραμμίζει τους αμυντικούς δεσμούς Τουρκίας – Ουκρανίας ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα» έναντι της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.

Αν και η επιστολή δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση, τονίζει ότι οι τιμωρητικές ενέργειες της Ουάσιγκτον μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αντιπροσωπεύουν «ένα σημαντικό τίμημα».

«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα ενότητας και ικανότητας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, οικονομικά και εμπορικά που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς και εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και έχει φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία, ενώ έχει αντιταχθεί στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής. Ενώ η Τουρκία σφυρηλατεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία σε θέματα ενέργειας, άμυνας και εμπορίου και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ρώσους τουρίστες, η Άγκυρα πούλησε drones στο Κίεβο, εξοργίζοντας τη Μόσχα.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται ως απάντηση στην επιστολή της 4ης Φεβρουαρίου, που συνυπέγραψαν περισσότεροι από 50 βουλευτές και από τα δύο κόμματα και με την οποία καλούσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να απορρίψει την πρόταση αγοράς από την Άγκυρα, τονίζοντας την έλλειψη δέσμευσης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και τις «τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αμερικανικά αεροσκάφη F-35, ωστόσο η Ουάσιγκτον απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα μετά την αγορά των S-400. Η Τουρκία χαρακτήρισε την κίνηση άδικη και ζήτησε αποζημίωση ύψους 1,4 δισ. δολαρίων για την έξοδό της από το πρόγραμμα. Τα F-35 και F-16 κατασκευάζονται από την εταιρεία Lockheed Martin.

Κατά τη συνομιλία τους στις 10 Μαρτίου, ο Ερντογάν τόνισε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι είχε έρθει η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις σε βάρος της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας και ότι η Άγκυρα αναμένει ότι το αίτημά της για αγορά F-16 θα γίνει δεκτό το συντομότερο δυνατό.

“Καθημερινή”

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πρόκειται για μια επιστολή που δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης. Παρότι είναι κακό σημάδι αυτές οι προθέσεις, νομίζω ότι το να παίρνουμε ως δεδομένο ότι τελικά όντως θα πουλήσουν στην Τουρκία (του Ερντογάν) F-16 είναι άλμα. Γιατί να το δεχτεί το κογκρέσο που είναι αντίθετο διακομματικά; Το ισχυρό εβραϊκό λόμπυ θέλει να επανεξοπλιστεί η Τουρκία; Την εμπιστεύεται;
    Μου φαίνεται πολύ πρόωρο να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι η θα τα πάρει η Τουρκία, ότι πέτυχε η πολιτική της κ.ο.κ.

  2. Είναι δεδομένο ότι η Αμερική θα πουλήσει όπλα στην Τουρκία. Τους συμφέρει να εξοπλίζουν και τις δυο πλευρές ώστε να υπάρχει ο ανταγωνισμός που θα τους επιφέρει ακόμα περισσότερα κέρδη. Το θέμα δεν είναι αν θα πουλήσει η όχι. το θέμα είναι να έχουμε καλές σχέσεις ώστε να αγοράζουμε φθηνότερα και πιο γρήγορα και καλύτερα όπλα. Φυσικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα που απειλείται με casus beli είναι αδιανόητο να μην έχουμε ανεπτυγμένη εγχώρια βιομηχανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα