Σοκ στις ευρωπαϊκές οικονομίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων έχουν βυθιστεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Στις αρχές της χρονιάς η Ευρώπη φαινόταν πως είχε τις προδιαγραφές για μια πολυετή περίοδο στέρεης οικονομικής ανάπτυξης. Οι ισολογισμοί ήταν υγιείς, οι αποταμιεύσεις αυξημένες, οπότε οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές φαινόταν πως είχαν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε έναν πρόσκαιρα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος είχε προκληθεί από τις εκτεταμένες, αλλά μετριαζόμενες επιπτώσεις της συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σε τουλάχιστον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όμως, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αμφισβητεί το συγκεκριμένο αφήγημα. Οι αρχικές ενδείξεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Μαρτίου, όπως, λόγου χάριν, οι Δείκτες Διευθυντών Προμηθειών, είναι καλύτεροι από όσο αναμενόταν, γεγονός που φανερώνει σταθερό βηματισμό και χαλάρωση των περιορισμών του κορωνοϊού. Εντούτοις, οι δείκτες μελλοντικών τάσεων με γνώμονα την εμπιστοσύνη φανερώνουν προβλήματα. Εξαιτίας του σοκ ενός μείζονος ευρωπαϊκού πολέμου και μιας ανόδου στον πληθωρισμό, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων προκαλούν ανησυχία, καθώς έχουν βυθιστεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα, στα οποία τελευταία φορά είχαν φθάσει την περίοδο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, της κρίσης χρέους του ευρώ και των απαρχών της πανδημίας.

Εν μέσω μιας ασυνήθιστα έντονης αβεβαιότητας, τώρα πλέον αναμένουμε πως το πραγματικό AEΠ της Βρετανίας θα παραμείνει στάσιμο το δεύτερο τρίμηνο έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 0,1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα ενισχυθεί μόλις 0,2% σε τριμηνιαία βάση έναντι του 0,6%. Από τον Μάιο και μετά προβλέπουμε πως θα αμβλυνθεί ο κραδασμός της εμπιστοσύνης, διότι θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον δυνητικό αντίκτυπο του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν και τις πιθανές περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα έως τα τέλη του 2022. Υπολογίζουμε πως οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις θα συμβάλουν σε κάποια ενίσχυση της κατανάλωσης και οι ελλείψεις θα μετριαστούν.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων έχουν βυθιστεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Ουσιαστικά, στη Γηραιά Ηπειρο θα επανέλθει σε σημαντικό ρυθμό η ανάπτυξη χάρη στην αθροιστική ζήτηση και την επαναφορά σε μια κανονικότερη τουριστική περίοδο στη Νότια Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν περισσότερα. Αναφορικά με το τρίτο τρίμηνο, αναμένουμε ότι σε τριμηνιαία βάση ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί στο 1,2% στις χώρες της Ευρωζώνης και στο 0,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αντιστοίχως θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% και 0,8% το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως το βασικό μας σενάριο λαμβάνει υπόψη δύο καίριες υποθέσεις, ότι δεν θα στραφεί η Ρωσία κατά μέλους του ΝΑΤΟ και πως οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν θα αυξηθούν σημαντικά επί μακρόν.

* Οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας Berenberg Bank.

“Καθημερινή”

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,750ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα