Σοβαρή εξέλιξη – Οργή Γαλλίας κατά ΝΑΤΟ για “κατευνασμό” της Τουρκίας: Αποχωρεί από ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Γαλλίας στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO) Muriel Domenach απέστειλε την Τρίτη 30 Ιουνίου επιστολή στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, με την οποία ανακοινώσει την αποχώρηση της χώρας της από την ναυτική επιχείρηση Sea Guardian στη Μεσόγειο, όπως αποκαλύπτει ο ιστότοπος της γαλλικής εφημερίδας L’ Opinion.

Εμφανώς δυσαρεστημένο από την στάση του NATO στο ζήτημα της Λιβύης, όπως σημειώνει η εφημερίδα, το Παρίσι αποχωρεί από την επιχείρηση, μετά και το επεισόδιο της 10ης Ιουνίου, κατά το οποίο τουρκική φρεγάτα Oruçreis στόχευσε και πραγματοποίησε επιθετικούς ελιγμούς ενάντια στη γαλλική φρεγάτα Courbet, στα ανοικτά της Λιβύης.

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της Γαλλίδας υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων Florence Parly, το NATO είχε αποφασίσει,  στις 18 Ιουνίου, να ανοίξει έρευνα για το ζήτημα. Η Γαλλία κρίνει ότι “η συγκεκριμένη έρευνα δεν επέτρεψε να κριθούν ορθά τα όσα συνέβησαν”, εκτιμώντας ότι η Συμμαχία προσπαθεί να δράσει υπερβολικά κατευναστικά έναντι της Τουρκίας.

Έτσι, η γαλλική κυβέρνηση “διακόπτει τη συμμετοχή των αεροναυτικών της δυνάμεων στην επιχείρηση Sea Guardian “. Η επιχείρηση, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2016, αφορά τη ναυτική ασφάλεια στη Μεσόγειο και έχει αντιτρομοκρατικά χαρακτηριστικά.

Το Παρίσι αναμένει από το NATO, με βάση την επιστολή, “ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τους κανόνες εμπλοκής και τις μορφές συνεργασίας της επιχείρησης Sea Guardian με την επιχείρηση Ειρήνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Η τελευταία, η οποία εκκινήθηκε στις 31 Μαρτίου, αφορά την τήρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη.

Η απόφαση των γαλλικών αρχών εκτιμάται από την εφημερίδα ότι αποτελεί μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Γαλλίας και Τουρκίας, συμμάχων κατά τα άλλα στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και δείγμα “απομόνωσης” του Παρισιού, καθώς οι ΗΠΑ εμφανίζονται, πάντα με βάση την ανάλυση της L’Opinion, να προσπαθούν να κατευνάσουν την Τουρκία στο πλαίσιο των συμμαχικών σχέσεων, εκτιμώντας την άνοδο της ρωσικής επιρροής στη Λιβύη ως μεγαλύτερο κίνδυνο της αντίστοιχης τουρκικής.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, εκφράστηκε με οργή κατά της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για “ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες” της Άγκυρας, η οποία “υποδύεται ότι είναι ακόμη μέλος του NATO”, όπως είπε.

Η Γαλλία στηρίζει, μαζί με τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το στρατόπεδο του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, έναντι της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) του Φαγέζ Αλ Σάρατζ, που στηρίζεται κυρίως από την Τουρκία και το Κατάρ, αλλά διαθέτει γενικά την έστω και τυπική αναγνώριση από πλευράς διεθνών οργανισμών.

Ο πρόεδρος Μακρόν και η γαλλική κυβέρνηση φοβούνται ότι μια Λιβύη υπό τον έλεγχο δυνάμεων φιλικών προς την Τουρκία θα μπορούσε να γίνει πέρασμα νέων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, επιπροσθέτως εκείνων που η Άγκυρα “οδηγεί” προς τα ευρωπαϊκά σύνορα μέσω Αιγαίου.

Άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο, φοβούνται περισσότερο έναν έλεγχό της από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και, όπως σημειώνει η L’Opinion, ο “στρατηγικός διάλογος” που έχει ανοίξει ο Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του βοηθά ιδιαίτερα τη θέση της Γαλλίας στον λιβυκό όσον αφορά τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συμμάχους της.

Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι: Η Γαλλία κάνει τα “στραβά μάτια” στις παρεμβάσεις Εμιράτων – Αιγύπτου στη Λιβύη

Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γαλλία δήλωσε ότι το Παρίσι έχει πράγματι ενημερώσει το ΝΑΤΟ ότι αναστέλλει τη συμμετοχή του σε ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο, καθώς έρευνα στο πλαίσιο της Συμμαχίας για το περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων δεν συμπίπτει με τους ισχυρισμούς του Παρισιού.

“Φαίνεται ότι οι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ δεν κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα (σ.σ. με εκείνο της Γαλλίας). Είχα αυτή την πληροφορία από χθες, φαίνεται ότι το Courbet (πολεμικό πλοίο) αποσύρεται από τη συγκεκριμένη επιχείρηση του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Ismail Hakki Musa σε ακρόαση στη Γερουσία, άνω σώμα του κοινοβουλίου της Γαλλίας.

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι η πολιτική της Γαλλίας για τη Λιβύη είναι “προκατειλημμένη”, καθώς κάνει τα “στραβά μάτια” σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.

“Το εμπάργκο παραβιάζεται καθημερινά από τα αιγυπτιακά σύνορα (…) και κάθε μέρα υπάρχουν πτήσεις από τα ΗΑΕ στην Λιβύη. Γιατί δεν γίνονται ερωτήσεις”, δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον Γάλλων γερουσιαστών.

“Πιστεύουμε ότι λειτουργούν επιλεκτικά, κάτι το οποίο ενισχύει την υποστήριξη του κ. Χάφταρ στα ανατολικά”, πρόσθεσε.

capital.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα