Σκόπια: Το 44% βλέπει ως εχθρό τη Βουλγαρία- «Έχουν φάει προπαγάνδα» λέει Βούλγαρος ακαδημαϊκός

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Σεπτέμβριος 20, 2022. Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της έρευνας του «Konrad Adenauer», η οποία έδειξε ότι το 44% των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας θεωρούν τη Βουλγαρία ως τον μεγαλύτερο εχθρό τους και το 37,4% ότι η Σερβία είναι ο μεγαλύτερος φίλος τους, ο συμπρόεδρος της Επιτροπής διευθέτησης ιστορικών ζητημάτων από τη βουλγαρική πλευρά, Άνγκελ Ντιμιτρόφ, σχολίασε ότι αυτοί που το ισχυρίζονται αυτό στη Βόρεια

Μακεδονία έχουν αυτήν την πεποίθηση από την περίοδο του β’ παγκοσμίου πολέμου (που η περιοχή της Βαρντάρσκας βρέθηκε υπό βουλγαρική κατοχή).

«Δεν γνωρίζουν τι συνέβη το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα όταν ο πληθυσμός εκεί ανακηρύχθηκε σερβικός και όταν υπήρχε τρομοκρατικό καθεστώς, όταν υπήρχε τρομερή βία και συνεχής καταστολή. Φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου, άρα γνωρίζουν μόνο για την προπαγάνδα και τους χειρισμούς μετά το 1944 και δυστυχώς αυτή η προπαγάνδα είναι αντιβουλγαρική», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια, όσον αφορά τους ισχυρισμούς για τη Βουλγαρία.

Ωστόσο, ο Ντιμιτρόφ είπε σύμφωνα με το BNT ότι τα περιθώρια για αλλαγές στη Βόρεια Μακεδονία είναι πολύ στενά.

«Στην ατζέντα της τελευταίας συνεδρίασης της Μικτής Ιστορικής Επιτροπής Βόρειας Μακεδονίας- Βουλγαρίας, που διεξήχθη στα Σκόπια, ήταν τα σχολικά βιβλία ιστορίας και η περίοδος του Μεσαίωνα στη Βουλγαρία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και πιθανώς ο κοινός εορτασμός της μνήμης του Γκότσε Ντέλτσεφ. αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα», είπε ο Ντιμιτρόφ.

«Είναι ένα ενδιαφέρον και σημαντικό μήνυμα, καταρχάς, σχετικά με την ατμόσφαιρα στην οποία εργάστηκε η επιτροπή μας στην τελευταία 20ή συνεδρίαση. Μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει ετοιμότητα για οποιαδήποτε αλλαγή», τόνισε.

 © Βαλκανικό Περισκόπιο

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,749ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα