Σκόπια: Το κόμμα του Γκρούεφσκι ζήτησε διευκρινίσεις από την αμερικανική πρεσβεία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -


Το σλαβικό κόμμα που βγήκε πρώτο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το VMRO-DPMNE, στο οποίο ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, ζήτησε σήμερα  διευκρινίσεις από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Σκόπια σχετικά την αναφορά της για τη

συνέχιση των συνομιλιών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μία μέρα μετά που το κόμμα δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη για νέες εκλογές.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα στο κοινοβούλιο  των Σκοπίων και να μην γίνουν νέες εκλογές. Το VMRO–DPMNE ζητά να πληροφορηθεί εάν αυτή η στάση είναι επίσημη από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Μία ημέρα μετά τις δημόσιες δηλώσεις του VMRO-DPMNE, ότι η χώρα είναι έτοιμη για νέες εκλογές (μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης) η Πρεσβεία των ΗΠΑ, απαντώντας σε ερώτηση παρότρυνε τα κόμματα να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η απάντηση στην ερώτηση δημοσιογράφου ήρθε μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης μέσα στη συνταγματική προθεσμία και το έτερο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης-SDSM δήλωσε ότι πρέπει να λάβει την εντολή, αν και αυτό δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

»Λαμβάνοντας υπόψη τις δημόσιες απόψεις της αμερικανικής πρεσβείας το VMRO-DPMNE ζήτησε διευκρινίσεις εάν η θέση αυτή είναι επίσημη στάση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ (δηλαδή να παραβλεφθεί το VMRO-DPMNE και να δημιουργηθεί κυβέρνηση με άλλους κομματικούς συνδυασμούς)».

Το δημοσίευμα του ‘Kanal 5’ σημειώνει ότι το νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων, υπό την κυβέρνηση του VMRO-DPMNE, το 2008 υπέγραψε στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην οποία επισημαίνεται ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία  τους στο πνεύμα της εν λόγω δήλωσης (στο κείμενο δεν αναφέρεται με σαφήνεια ποιο είναι αυτό το «πνεύμα συνεργασίας»).

www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα