Σκόπια: «Πρέπει να εκλέγονται βουλευτές που έχουν μόνο υπηκοότητα Βόρειας Μακεδονίας»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρόεδρος του Πατριωτικού Ινστιτούτου του VMRO-DPMNE, Αλεξαντάρ Πάντοφ, ο οποίος ήταν στον κατάλογο των Σλαβομακεδόνων που απέκτησαν, πρόσφατα, βουλγαρική υπηκοότητα και ο οποίος διέψευσε αμέσως την εικασία αυτή, προέβη σε δηλώσεις για αλλαγή του νομικού πλαισίου στην εκλογή των βουλευτών.

Σε συνέντευξή του στο Press24, ο Πάντοφ υποστηρίζει την πρωτοβουλία του κόμματος για αλλαγές στη νομοθεσία, σύμφωνα με τον οποίο μόνο όσοι έχουν υπηκοότητα της Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούν να εκλέγονται βουλευτές.

« Όχι μόνο οι βουλευτές, αλλά και όλοι οι εκλεγμένοι και διορισμένοι αξιωματούχοι πρέπει να έχουν μόνο την υπηκοότητα της Βόρειας Μακεδονίας. Ειδικά τα άτομα που απασχολούνται σε δομές ασφαλείας.

»Δεν ξέρω ποια είναι η πρακτική σε άλλες χώρες της περιοχής και του κόσμου, αλλά πιστεύω ότι είμαστε μία από τις λίγες χώρες στις οποίες επιτρέπεται να εκτελούμε πολύ σημαντικές και ευαίσθητες λειτουργίες, ενώ είμαστε πολίτες άλλης χώρας», είπε ο Πάντοφ.

Από τη θέση του προέδρου του κομματικού πατριωτικού ινστιτούτου, λέει ότι δεν είναι αλήθεια ότι το VMRO DPMNE δεν έχει σαφή θέση για το ζήτημα της κοινής ιστορίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία δεν έχουν κοινή ιστορία, αυτή είναι η θέση του κόμματος! Η Βόρεια Μακεδονία έχει τη δική της ιστορία και η εθνογένεση του μακεδονικού λαού είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν της βουλγαρικής. Αυτά είναι ιστορικά γεγονότα», λέει ο Πάντοφ.

Ως ιστορικός, η σλαβομακεδονική ιστοριογραφία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα γεγονότα.

«Το πρόβλημα με τον όρο ‘κοινή ιστορία’ προέρχεται από τη διαμετρικά διαφορετική έννοια της λέξης ‘κοινή’ στις γλώσσες της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

Οι Βούλγαροι διατείνονται ότι από την άφιξη των Σλάβων στα Βαλκάνια έως το 1944, οι άνθρωποι που κατοικούσαν στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας ήταν Βούλγαροι, και έτσι όλα τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εδώ ήταν βουλγαρικά.

Η επίσημη ιστοριογραφία της Βόρειας Μακεδονίας δεν αμφισβητεί ότι στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην περιοχή της Βόρειας Μακεδονία κυριαρχούσε η Βουλγαρική Εξαρχία, καθώς και την περίοδο από το 1941 έως το 1944.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι πολιτικοί και οι ιστορικοί της Βουλγαρίας διακατέχονται από σοβινισμό. «Διακατέχονται από πρωτόγονο σοβινισμό που δεν αφήνουν τους άλλους να πουν τη θέση τους».

Αλλά, ωστόσο είναι γνωστό, έχουμε μια τόσο «κοινή ιστορία» και με άλλα έθνη και χώρες, αλλά κανένας δεν μας αρνείται ως ξεχωριστό έθνος, δήλωσε ο Αλεξάνταρ Πάντοφ στη συνέντευξή του στο Press 24.

 

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα