Ο επικεφαλής της κύριας αντιπολίτευσης, Χρίστιγιαν Μίτσκοσκι, σε επίσκεψή του στο Καβαντάρτσι εξέφρασε τις ανησυχίες του με την ενδεχόμενη ενσωμάτωση στο Σύνταγμα των Βουλγάρων ως βουλγαρική μειονότητα.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι έχω λάβει πληροφορίες οι οποίες δεν μιλούν μόνο για την ένταξη της ελάχιστης βουλγαρικής μειονότητας στο Προοίμιο του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά μιλούν επίσης για πλήρη επαναπροσδιορισμό της ‘Μακεδονίας’ ως κράτος, ως διεθνικό κράτος, στο οποίο δύο λαοί θα υπάρχουν μαζί με αρκετές εθνοτικές κοινότητες που αποτελούν πλέον μέρος του έθνους στο πλαίσιο του Προοιμίου του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας και οτιδήποτε άλλο που θα είναι πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό που σχετίζεται με την περσινή απογραφή και χαρακτηρίζεται ως μειονότητα».

Ο Μίτσκοσκι επεσήμανε ότι αυτό συζητείται στην επιτροπή και πρέπει ακόμη να χαράξουν τα σύνορα και να κάνουν τη «Μακεδονία» επίσημα ένα Ομοσπονδιακό Κράτος.

«Ας προσέχει ο Κοβάτσεφσκι τι υπόσχεται, ξέρουμε ότι η παραχώρησή του στον βασικό παράγοντα της κυβέρνησης, που είναι το DUI, είναι μεγάλη, είναι οικονομική, ξέρουμε ότι λαμβάνει ορισμένες οικονομικές αποζημιώσεις για να το κάνει αυτό, αλλά όλα αυτά θα συζητηθούν μετά τις εκλογές, γιατί όλα αυτά είναι μόνο ενημέρωση. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει αξιοπρεπής, να διαπραγματεύεται μήνες και να μην κάνει επιπλέον ζημιά στη μακεδονική ταυτότητα, είπε ο Μίτσκοσκι.

Ο Μίτσκοσκι επεσήμανε ότι δεν είναι σαφές γιατί συγκροτείται επιτροπή συνταγματικών τροποποιήσεων, γιατί πρώτα πρέπει να εγκριθεί η ανάγκη ανοίγματος του Συντάγματος στη Βουλή, εάν δεν συμβεί αυτό, δεν είναι γνωστό ποιος είναι ο ρόλος αυτής της επιτροπής και αυτών ακριβοπληρωμένοι ειδικοί θα ήταν, γιατί θα έπαιρναν μηνιαίες αμοιβές.

Ο Μίτσκοσκι τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση του VMRO-DPMNE, εκτός από το καθήκον να αναπτύξει τη «Μακεδονία» όπως θα έπρεπε, θα πρέπει επίσης να ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος της μακεδονικής ταυτότητας που πούλησε αυτή η κυβέρνηση του DUI και του SDSM.

Vecer

The Hellenic Information Team

Σκόπια: «Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προσδιοριστεί ως Διεθνικό Κράτος»