Οκτώβριος 8, 2024

Φωτό από το δημοσίευμα: Άγαλμα του τσάρου Σαμουήλ στα Σκόπια

Ένα «ενδιαφέρον» ιστορικό άρθρο δημοσίευσε η μεγαλύτερη εφημερίδα των Σκοπίων «Nova Makedonija» για τον «Μακεδόνα» (και όχι Βούλγαρο, όπως λέει) τσάρο Σαμουήλ, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή όταν είδε τον «μακεδονικό» στρατό του να έρχεται ρακένδυτος και τυφλός από τον πόλεμο με τον Βασίλειο (και εννοεί τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο – όχι τον «Μακεδονοκτόνο»!) .

Γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων:

«Η Μακεδονία (εννοεί το βαρδαρικό σλαβικό κράτος) γιορτάζει 1.010 χρόνια από το θάνατο του «μεσαιωνικού Μακεδόνα ηγεμόνα Σαμουήλ», ο οποίος στις αρχές του 10ου προς τον 11ο αιώνα δημιούργησε ένα τεράστιο βασίλειο στην επικράτεια της Βαλκανικής Χερσονήσου, ένα έδαφος που περιλάμβανε τα σημερινά κράτη της «Μακεδονίας», τη Σερβία , Βουλγαρία, Ελλάδα, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Κροατία.

Οι ιστορικοί (!), για να κάνουν σαφή διάκριση μεταξύ του νέου κράτους που δημιούργησε ο Σαμουήλ και της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, το ονομάζουν Μακεδονικό Σλαβικό Βασίλειο ή Μακεδονικό Βασίλειο (σαφή επινόηση Σκοπιανών, αφού δεν υπάρχει πουθενά ιστορικά).

Όπως σημειώνεται παρακάτω:

(Ο Σαμουήλ) συμμετείχε σε όλες τις σημαντικότερες μάχες και εκστρατείες κατά του Βυζαντίου και επέκτεινε πολύ τα σύνορα του κράτους. Ένωσε σχεδόν όλα τα μακεδονικά εδάφη υπό την κυριαρχία του (εκτός της Θεσσαλονίκης), κατέκτησε μεγάλο μέρος της Βαλκανικής Χερσονήσου (Θεσσαλία, Ήπειρο, Αλβανία, Δαλματία, Βοσνία, Σερβία και το μεγαλύτερο μέρος της Βουλγαρίας). Αποδέχτηκε τις συνταγματικές παραδόσεις της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας και, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αυτοανακηρύχτηκε αυτοκράτορας με ένα στέμμα που του έστειλε ο Ρωμαίος Πάπας.
Πέθανε στην Πρέσπα από ανακοπή καρδιάς, συγκλονισμένος από το τρομακτικό θέαμα όταν είδε τους τυφλωμένους στρατιώτες του που του έστειλε ο Βασίλειος (!, ποιος Βασίλειος; σαφώς ο Βουλγαροκτόνος- παραλείπεται γιατί αναφέρεται στους Βουλγάρους και όχι σε μακεδόνες »!).

«Οι Βυζαντινοί το ‘μακεδονικό κράτος’ το ονόμασαν Βουλγαρικό»

Οι Σκοπιανοί στην προσπάθειά τους να εφεύρουν ένα «μεσαιωνικό μακεδονικό κράτος» ώστε να προέρχονται από εκεί και όχι από κάποιο βουλγαρικό γράφουν σχετικά:

«Ιδεολογικά, το Βασίλειο του Σαμουήλ (στη γερμανική έκδοση, ο Γκεόργκι Οστρογκόρσκι (σημ. Σέρβος ιστορικός του 20ου αιώνα) χρησιμοποιεί τον όρο ‘Μακεδονικό Βασίλειο’) είχε σχέση με το παλιό Βουλγαρικό Βασίλειο, επομένως οι ίδιοι οι δημιουργοί του (ο Σαμουήλ και οι διάδοχοί του) και το Βυζάντιο το ονόμασαν …Βουλγαρικό.

Διότι οι παραδόσεις της βασιλείας και της πατριαρχίας, εκτός από το Βυζάντιο, υπήρχαν ακόμη μόνο στη Βουλγαρία. Ο Σαμουήλ αποδέχτηκε αυτές τις παραδόσεις και ανέλαβε την κληρονομιά των βασιλείων του Συμεών και του Πέτρου (το Πρώτο Βουλγαρικό Βασίλειο), το οποίο έπεσε κάτω από τα χτυπήματα των Βυζαντινών. Στην πραγματικότητα, το βασίλειό του Σαμουήλ διέφερε σημαντικά από το βασίλειο του Συμεών και του Πέτρου. Τόσο σε σύνθεση όσο και σε χαρακτήρα ήταν ένα νέο βασίλειο. Το κέντρο της μετακινήθηκε νοτιοδυτικά και η Μακεδονία αποτελούσε τον πυρήνα της. Εάν ο κύριος στόχος του Σαμουήλ ήταν η ίδρυση της παλιάς Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, σίγουρα θα στρεφόταν προς τα βουλγαρικά εδάφη και θα αγωνιζόταν να τα απελευθερώσει αρχικά. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του Σαμουήλ για τα παλιά βουλγαρικά εδάφη ήταν εντυπωσιακά μικρό. Σε όλους τους αγώνες του στις περιοχές ανατολικά της Σέρδικας έπαιξαν έναν εκπληκτικά σεμνό ρόλο, ώστε οι πηγές σχεδόν καθόλου να τους αναφέρου», όπως σημειώνεται.

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ