Σκόπια: Ο Ζάεφ θα προωθήσει τη μακεδονική γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό

14/11/19 | 1 | 0 | 241 εμφανίσεις

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μίλησε σήμερα στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Η μακεδονική γλώσσα- πηγή φιλολογικής και πολιτιστικής έρευνας».

Στη σημερινή του ομιλία, ο πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευσή της κυβέρνησής του να συνεργασθεί με τους καθηγητές για την προστασία και την προώθηση της μακεδονικής γλώσσας και τους κάλεσε να συμμετέχουν ενεργά στην προώθηση της γλώσσας.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αγκαλιάσουμε τη γλώσσα μας, διότι είναι δική μας, όπως ο πατέρας μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του αναφέροντας ότι το όραμα του Κρίστε Πέτκοφ Μισίρκοφ*, εκπληρώνεται σήμερα.

«Με την παρουσία μου εδώ ως πρωθυπουργός, στέλνω το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αυτή δεσμεύεται να προστατεύσει, να επιβεβαιώσει, να υποστηρίξει τη χρήση της αρχικής μας μακεδονικής γλώσσας και να την υποστηρίξει και θα υποστηρίξει, επίσης,  κάθε ειλικρινή πρωτοβουλία που προάγει την προώθηση της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας», είπε ο Ζάεφ.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αποτελεί κοινή αποστολή τόσο του ειδικευμένου, όσο  του κοινωνικού και του πολιτικού κοινού.

Επεσήμανε, ότι αρχίζει σήμερα δημόσια συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη χρήση της μακεδονικής γλώσσας, καθώς προβλέπεται η απασχόληση καθηγητών για την ολοκληρωμένη, σωστή χρήση της μακεδονικής γλώσσας σε όλα τα κρατικά και δημόσιο ιδρύματα της χώρας, σε όλες τις οντότητες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της χώρας, αλλά και μια πιο ενεργή συμμετοχή της μακεδονικής γλώσσας στο εξωτερικό.

makfax.com.mk

*Ο Κρίστε Πέτκοφ Μισίρκοφ γεννήθηκε το 1874 στην Πέλλα και πέθανε στη Σόφια το 1926. Φιλόλογος, κωδικοποιητής της σλαβομακεδονικής λογοτεχνικής γλώσσας και ορθογραφίας, Σλαβιστής, Ιστορικός και Εθνογράφος. Είναι ο συγγραφέας του πρώτου βιβλίου και πρώτου περιοδικού στη σύγχρονη σλαβομακεδονική γλώσσα. Όνειρό του η σωστή εκμάθηση της σλαβομακεδονικής γλώσσας, πέραν  των τοπικών σλαβικών διαλέκτων.

/www.echedoros-a.gr

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν says:

  ΟΜΩΣ Ο ΚΡΙΣΤΕ ΠΕΤΚΟΦ ΜΙΣΙΡΚΟΦ -ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ (ωφ)ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΜΙΛΟΥΣΕ ΤΗΝ ΣΛΑΒΟ”ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ”-ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΒΑΦΤΙΣΑΝ ΜΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ”ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ”-ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Ο Κ. ΖΑΕΦ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ -.
  ΑΛΛΑ ΑΣ ΟΨΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ Κ.Κ ΤΣΙΠΡΑΣ -ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΟΤΖΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕ ΤΗΝ Σ.Τ.Π ΓΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ”ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ”.
  Υ.Γ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΛΕΝΕ Ο ΜΙΣΙΡΚΩΦ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΤΟ 1874 ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΣΤΗΝ ΑΑΔΡΙΑΤΙΚΗ, ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΝΕΠΕΣΑΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΣΛΑΒΙΣΜΟ ΤΗΣ .
  ΓΙΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΤΑ ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΟΙΚΤΙΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝΥΜΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Επανέρχομαι σήμερα στο θέμα των ελληνικών στρατιωτικών δυνατοτήτων σε σύγκριση με την Τουρκία επικαλούμενος πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές για να τονίσω πως σε μια αντιπαράθεση με τη γειτονική χώρα οι πιθανότητες επικράτησης βρίσκονται οι περισσότερες στην ελληνική πλευρά. Πριν ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας