Η Ελλάδα είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος στο Βίλνιους, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είχε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον Κοβάτσεφσκι, η ίδια η συνάντηση που είχε με τον Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ότι οι δύο χώρες έχουν άριστες διμερείς σχέσεις.

Παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί παράδειγμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για την επίλυση ζητημάτων ταυτότητας και για μια βιώσιμη λύση βάσει της οποίας γίναμε μέλος του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνει ότι μετά την επίλυση ενός τέτοιου διμερούς ζητήματος, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χώρες κινούνται σε εξαιρετικά θετική κατεύθυνση», τόνισε ο Κοβάτσεφσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βίλνιους.

Στο κομμάτι της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Κοβάτσεφσκι εκτίμησε ότι μεγάλο μέρος των εργασιών έχει υλοποιηθεί.

Υπάρχουν, όπως είπε, αρκετές επικυρώσεις που πρέπει να γίνουν στην ελληνική Βουλή, αλλά υπάρχουν και κάποιες υποχρεώσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στον τομέα των φορολογικών πολιτικών.

«Μέρος του έργου είναι υπό την αρμοδιότητα των περιφερειακών αρχών και η Ελλάδα θα εργαστεί σίγουρα για την εφαρμογή του την επόμενη περίοδο, όπως εργαζόμαστε για την εφαρμογή των άλλων στοιχείων της συμφωνίας με την Ελλάδα», είπε ο Κοβάτσεφσκι.

Παράδειγμα και το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στη Φλώρινα

Σύμφωνα με τον ίδιο, παράδειγμα της αφοσίωσης των θεσμών στην Ελλάδα είναι η εγγραφή του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας, η οποία αμφισβητήθηκε, αλλά το ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε ξεκάθαρα ότι είναι κάτι που μπορεί να εγγραφεί στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση στο Βίλνιους, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και μεγαλύτερα έργα υποδομής στον τομέα της ενέργειας.

«Μιλήσαμε συγκεκριμένα για τον αγωγό φυσικού αερίου, αλλά και για άλλες μεγάλες εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται στην περιοχή. Σε αυτή τη Σύνοδο, είχα επίσης συνομιλίες με άλλους προέδρους κυβερνήσεων, με τους οποίους μίλησα κυρίως για οικονομικά θέματα και θέματα που είναι σημαντικά για μια καλύτερη ζωή των πολιτών», επεσήμανε ο Κοβάτσεφσκι.

Mkd

Σκόπια: Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι άριστες, είπε ο Κοβάτσεφσκι στον Μητσοτάκη