Με δέκα ψήφους «υπέρ» και επτά «κατά» ενέκρινε η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος.

Η συζήτηση στην Επιτροπή διήρκεσε μόνο δύο ώρες, από τις δέκα πιθανές εργάσιμες ημέρες. Την πρόταση διευκρίνισε ενώπιον των βουλευτών ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε να ληφθεί συναινετική κρατική απόφαση.

Πρόσθεσε ότι η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται να επιταχύνει την αποδοχή των χωρών της περιοχής.

«Αποφασίσαμε να μην υπολογίσουμε τις δημοσκοπήσεις πριν από τις επόμενες εκλογές, χρησιμοποιώντας ευαίσθητα θέματα ταυτότητας για κομματικό συμφέρον. Αποφασίσαμε να μην σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας, αλλά να σκεφτόμαστε το καλό όλων – και γι’ αυτό έχουμε θέσει μπροστά μας τον μεγάλο ευρωπαϊκό στόχο. Τώρα είναι η σειρά των βουλευτών. Τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία, θα φανεί ποιος σκέφτεται για τον εαυτό του και ποιος σκέφτεται τα παιδιά του και τους πολίτες που εκπροσωπούν», δήλωσε ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι – επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση επανέλαβε ότι οι συνταγματικές αλλαγές ήταν αδύνατες και εγκατέλειψε τη συζήτηση. Λένε ότι η αποδοχή επιζήμιων συμφωνιών υπονομεύει την κυριαρχία της χώρας και η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν νέα βέτο στο μέλλον στο δρόμο προς την ΕΕ.

«Δεν θα υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές υπό την βουλγαρική υπαγόρευση. Αυτή η συζήτησή σας είναι καταδικασμένη να αποτύχει, δεν έχετε βουλευτές και δεν έχετε ούτε τον κόσμο πίσω σας γι’ αυτό. Επομένως, μετά από αυτή την παρουσίαση, δεν έχουμε να σας πούμε τίποτα περισσότερο για αυτό το θέμα. Δεν θα υπάρξουν άλλες συζητήσεις και συζητήσεις και ας βγάλουμε την πρόταση σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Νίκολα Μιτσέφσκι – βουλευτής του VMRO-DPMNE.

Ο Πρόεδρος Ταλάτ Τζαφέρι έχει προγραμματίσει συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 18 Αυγούστου για να ψηφίσει την ανάγκη ανοίγματος του Συντάγματος, για την οποία θα χρειαστεί πλειοψηφία δύο τρίτων.

Στο μεταξύ, μετά την ψήφιση της πρότασης τροποποίησης του Συντάγματος σήμερα στην Επιτροπή, η Κυβέρνηση ως εισηγήτρια έχει πλέον προθεσμία 15 ημερών για να στείλει την πρόταση-τροπολογίες στη Βουλή, γράφουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σκόπια: Με δέκα ψήφους «υπέρ» και επτά «κατά» πέρασαν στην επιτροπή οι συνταγματικές τροποποιήσεις