Αν και ο «Ήλιος από της Βεργίνας» είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Μακεδόνων και για αιώνες βρίσκεται σε τεράστιο αριθμό «μακεδονικών» εκκλησιών, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η δίκη του δικηγόρου Τόνι Μενκινόφσκι, ο οποίος ύψωσε της σημαία αυτήν στις 27 Απριλίου στην Αχρίδα, γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Πηγές από την αστυνομία της Αχρίδας ανέφεραν τότε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών της Οχρίδας δεν είδε κανένα λόγο να κινήσει νομική διαδικασία για την τοποθέτηση της σημαίας που εκτέθηκε στην Ντόλνα Πόρτα ως ένδειξη υποστήριξης στους υπερασπιστές του Συντάγματος που καταδικάστηκαν τον Απρίλιο 27, αλλά ότι η εντολή για δίωξη και κατάθεση της αναφοράς προήλθε από το γραφείο του νυν υπουργού Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι.

Η δίκη θα ξεκινήσει τον Ιούνιο στο δικαστήριο της Αχρίδας και ο δικηγόρος Τόνι Μενκινόφσκι θα δικαστεί για διατάραξη της δημόσιας τάξης και ειρήνης. Ο ίδιος ο Μενκινόφσκι ανέφερε στο αστυνομικό τμήμα ότι ήταν υπεύθυνος για την τοποθέτηση της σημαίας με τον Ήλιο της Βεργίνας, όταν το αστυνομικό τμήμα Αχριδας άρχισε να διερευνά για  άλλους υπόπτους.

Ο δικηγόρος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το γεγονός, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως παραβίαση της δημόσιας τάξης και ειρήνης, διότι κανείς δεν ενοχλήθηκε ή τραυματίστηκε από αυτό.

Ο υπουργός Σπασόφσκι, ο οποίος ήταν ο κύριος αντίπαλος του Προέδρου Στέβο Πενταρόφσκι στην κούρσα για υποψήφιο αρχηγό κράτους, δεν έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί ότι είναι ο εντολέας που θέλει να κρίνει άτομα που φέρουν τη σημαία της Βεργίνας, αφού είναι ελληνικό σύμβολο.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών του Σπασόφσκι δεν σκέφτεται καν να διώξει πολίτες που, εκτός οποιασδήποτε νομικής βάσης, τοποθετούν αλβανικές σημαίες σε αρκετές πόλεις και χωριά της χώρας, σημειώνει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

Σκόπια: Δικάζεται δικηγόρος που ύψωσε σημαία με τον μακεδονικό ήλιο