Σκόπια: Διαφωνίες με το δελτίο ταυτότητας- το VMRO δεν θέλει το «Βόρεια» στο όνομα του κράτους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το νομοσχέδιο για την ταυτότητα του πολίτη έχει διαιρέσει το λαό: κόμματα, ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων και εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι υπονομεύεται η πολιτική ιδέα του κράτους με την αναγραφή της εθνικότητας, σε αντίθεση με την πεποίθηση των μεγάλων κομμάτων – ότι προάγονται τα εθνικά δικαιώματα.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, είναι ένας από τους αντιπάλους μιας τέτοιας πρότασης. Στις δηλώσεις του τόνισε:

«Προσωπικά, δεν συμφωνώ ότι η εθνικότητα πρέπει να υπάρχει στην ταυτότητα. Δεν υπάρχει δημοκρατικό κράτος στον κόσμο που καταγράφει στις ταυτότητες την εθνικότητα ή την θρησκεία. Ωστόσο, δεν  με πειράζει, δεν νομίζω ένας τέτοιος νόμος θα διαλύσει το κράτος, ούτε τι θα έχει αρνητικές συνέπειες, αλλά προσωπικά δεν συμφωνώ. Εάν ο νόμος ψηφιστεί με τακτική διαδικασία, θα υπογράψω το διάταγμα».

Το αντιπολιτευτικό VMRO-DPMNE, απαιτεί οι νέες ταυτότητες να μην περιέχουν το επίθετο «Βόρεια» στο όνομα του κράτους. Δηλαδή να αναφέρεται το κράτος ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο πρώην βουλευτής και πολιτικός ακτιβιστής Πάβλε Μπογκόεφσκι λέει ότι ο νόμος θα ήταν αποδεκτός εάν η εθνικότητα καταχωρηθεί κατόπιν αιτήματος του πολίτη και όχι ως υποχρεωτική καταγραφή.

Το κυβερνών SDSM και το BESA σκέφτονται προς την ίδια κατεύθυνση.

Telma

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα