Σκόπια: Αντιπολίτευση και πρόεδρος της χώρας στην ίδια γραμμή σε «Δημοψήφισμα» για τη γαλλική πρόταση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE στηρίζει τον Πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι για το πώς πρέπει να ακούγεται η πρόταση-ερώτημα σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας με την αποδεκτή γαλλική πρόταση.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος, ο Πενταρόφσκι είπε στην εβδομαδιαία «Fokus» ότι το ίδιο το δημοψήφισμα είναι ένα νόμιμο δημοκρατικό εργαλείο, αλλά προσθέτει ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί πλέον να αλλάξει (αφού έχει ψηφιστεί).

«Από όσο καταλαβαίνω, το ερώτημα δεν θα αφορά τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά θα αφορά τη διμερή συμφωνία με τη Βουλγαρία και τί περιλαμβάνεται. Αν κάποιος δεν καταλαβαίνει ότι αυτή η διμερής συμφωνία, όπως και με την Ελλάδα, είναι ο άξονας στον οποίο συνεχίζουμε προς την Ευρώπη και θέλει να μην είναι, καλύτερα το ερώτημα του δημοψηφίσματος να είναι: «Θέλετε να πάτε στην ΕΕ, με αυτές τις προϋποθέσεις;».

Χωρίς να αναφέρουμε τη συμφωνία, το θέμα… Η αντιπολίτευση να καταλήξει σε μια ειλικρινή διατύπωση και αν αυτό είναι το ζητούμενο, όλα τα κόμματα να πάνε στο δημοψήφισμα, όχι να το μποϊκοτάρουν», δήλωσε ο πρόεδρος  Στέβο Πενταρόφσκι.

Η τοποθέτηση αυτή του αρχηγού του κράτους έτυχε της έγκρισης του εμπνευστή της ενδεχόμενης κήρυξης για το δημοψήφισμα, δηλαδή του επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μίτσκοσκι.

«Μετά από πολύ καιρό, για πρώτη φορά, μπορούμε να είμαστε στην ίδια γραμμή με τον Πενταρόφσκι και προς αυτή την κατεύθυνση σκέφτομαι να καταλήξω στη διατύπωση της ερώτησης ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά και ενώπιον των πολιτών και περιμένω ότι ο Πενταρόφσκι θα καλέσει όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας, αν αυτή είναι η ουσία του θέματος, να πάνε στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο Χριστιάν Μίτσκοσκι – πρόεδρος του VMRO-DPMNE.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ενημέρωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει κανείς το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και επί του παρόντος δεν υπάρχουν υλικά επί των οποίων να αποφανθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για υποθετική κατάσταση, όπως επισημαίνουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα