Σκουρλέτης: Ορισμένοι κύκλοι της Δικαιοσύνης υπερβαίνουν τα όρια της εξουσίας τους

23/7/17 | 0 | 0 | 410 εμφανίσεις

Για κύκλους της Δικαιοσύνης οι οποίοι αντιπολίτεύονται την κυβέρνηση κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής».

«Μήπως το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί ορισμένοι κύκλοι της δικαιοσύνης κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και υπερβαίνουν τα όρια της εξουσίας τους; Το σκηνικό σήμερα δεν διαμορφώνεται από τη μια με το πολιτικό σύστημα με τις παθογένειες του και από την άλλη τη δικαστική εξουσία, η οποία λειτουργεί άψογα. Πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν παντού. Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, προφανώς και η δικαστική εξουσία.Με απόλυτο σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, πρέπει ο καθένας να κινείται εντός των συνταγματικών ορίων του», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη του σε κυριακάτική εφημερίδα

Σχετικά με την κριτική που έχει ασκηθεί στο νομοσχέδιό του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ από τη Ν.Δ., η οποία κάνει λόγο για προσλήψεις χωρίς κανένα ορθολογικό κριτήριο, οι θεσμοί, ο πρώτος τη τάξει υπουργός της κυβέρνησης θεωρεί ότι «πρόκειται για ένα ακόμη ψέμα στον βωμό της αντικυβερνητικής προπαγάνδας» και ότι «οι δεξιές και συντηρητικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης μιλούν για ρουσφέτια, δημοσιονομικό εκτροχιασμό και αθρόες προσλήψεις, όλα αυτά δηλαδή που χαρακτήριζαν την πολιτική τους επί δεκαετίες.

Ονομάζουν ρουσφέτια την εξασφάλιση ατομικών μέτρων προστασίας στους εργαζόμενους στη καθαριότητα, τη δυνατότητα παροχής κινήτρων σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους για γιατρούς και εκπαιδευτικούς ή την πρόβλεψη δαπανών μετακίνησης για τα περιφερειακά δημοτικά θέατρα».

Οι θεσμοί ενημερώνονται για τις βασικές διατάξεις των νομοσχεδίων που καταθέτει η κυβέρνηση, στον βαθμό που αυτές σχετίζονται με τους στόχους του προγράμματος. Ήδη, όμως, αρκετές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου-σκούπα του ΥΠΕΣ ήταν γνωστές στους θεσμούς από την περίοδο που ήταν υπουργός ο κ. Κουρουμπλής. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και συνέχισε

«Η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους, καταθέτουν τα αιτήματα τους για μόνιμες προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας, ενώ έχουν συνάψει για το μεσοδιάστημα νέες συμβάσεις εργασίας μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων του αποτελεσμάτων του διαγωνισμού», ανέφερε ακόμη, τονίζοντας ότι ο σχετικός διαγωνισμόςθα ολοκληρωθεί στον χρόνο που προβλέπεται.

«Αποσύνδεση αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών»

Ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ακόμη ότι πρόθεσή της κυβέρνησης είναι να αποσυνδέσει την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με αυτές των ευρωεκλογών, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «η ταύτισή τους χρονικά αλλοιώνει το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

»Άρα είναι εύλογο να μετατεθούν για λίγο», είπε, «δείχνοντας» προς το φθινόπωρο του 2019.

Η κυβέρνηση επιμένει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, ωστόσο αυτή αποτελεί, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «μία μόνο αλλαγή από ένα σύνολο θεσμικών αλλαγών που θέλουμε να προωθήσουμε και αφορούν τον Καλλικράτη. Δεν πρέπει να το προσεγγίζουμε αποσπασματικά. Μελετούμε ταυτόχρονα το θέμα των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, του ρόλου τους στην υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, των οικονομικών τους, των σχέσεών τους με τη κεντρική εξουσία».

Για την στάση της ΝΔ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί την χώρα – τους θεσμούς, σε «κλίμα Βενεζουέλας», ο κ.Σκουρλέτης είπε:

Είναι ακριβώς αυτό που σας έλεγα πριν περί έλλειψης σοβαρότητας. Βεβαίως, η έλλειψη σοβαρότητας σε συνδυασμό με την υιοθέτηση της ακροδεξιάς ρητορείας και τις διχαστικές κορόνες σαν αυτές του αντιπροέδρου της Ν.Δ., γεννούν θλίψη για την ποιότητα του πολιτικού λόγου του κ. Μητσοτάκη.

Για το θέμα της συνέχισης ή μη της κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι «όταν εκλείψουν οι ειδικές συνθήκες που οδήγησαν στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, θα το καταλάβετε».

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας