Σκοιλ ελικικού, μια ανακεφαλαίωση

Posted by sarant στο 21 Απριλίου, 2020

sarantakos.wordpress.com
Ο κορονοϊός θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η λέξη της χρονιάς, αφού έβαλε μαύρη και βαριά τη σφραγίδα του πάνω της, αλλά τουλάχιστον για τον μικρόκοσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει και άλλος διεκδικητής, η κρυπτική φράση «Σκοιλ ελικικού» που εδώ και μερικές μέρες έχει διαδοθεί (δεν λέω «σαν ιός» γιατί είναι γρουσουζιά) σε κάθε γωνιά του ελληνόφωνου κυβερνοχώρου, έστω κι αν (ή: ακριβώς επειδή) κάθε άλλο παρά ελληνική φαίνεται.Από κοντά, αλλά με μικρότερη διάδοση, και άλλη μία, το «μέτζη του νέουκτη» ενώ κάθε μέρα που περνάει κι άλλα παρόμοια αλαμπουρνέζικα κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στη γενική θυμηδία.

Αλλά να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με τα μέτρα περιορισμού, καθώς μια σειρά από «όχι απολύτως αναγκαίες» οικονομικές δραστηριότητες σταμάτησαν, πάμπολλοι συμπολίτες μας βρέθηκαν χωρίς εργασία και χωρίς μέσα βιοπορισμού. Κι αν για τους μισθωτούς θεσπίστηκε το επίδομα των 800 ευρώ για ενάμιση μήνα, οι αυτοαπασχολούμενοι βρέθηκαν ακάλυπτοι.

Για τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, λογιστές κτλ.) η κυβέρνηση παρουσίασε ένα πρόγραμμα «κατάρτισης» βάσει του οποίου ο ενδιαφερόμενος επιστήμονας μπορούσε να διαλέξει έναν κύκλο κατάρτισης που προσφερόταν από ΚΕΚ (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης) και να εισπράξει (με κουπόνι, voucher που το λένε) 600 ευρώ. Φυσικά, δεδομένων των συνθηκών περιορισμού, η κατάρτιση αυτή θα γινόταν «εξ αποστάσεως».

Εξαρχής πολλοί είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη μέθοδο που επιλέχτηκε. Καταρχάς, πολλοί επιστήμονες είπαν ότι η προσφερόμενη κατάρτιση, και μόνο από τη θεματολογία της, φαινόταν χαμηλού επιπέδου. Έπειτα, μαθεύτηκε ότι για κάθε «καταρτιζόμενο» το ΚΕΚ που θα παρείχε την κατάρτιση -εξ αποστάσεως και χωρίς κανένα δικό του κόστος, πέρα από το κόστος παραγωγής του σεμιναρίου- θα εισέπραττε 470 ευρώ, ποσό δυσανάλογο.

Η απάντηση σε αυτές τις ενστάσεις ήταν ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από το ΕΣΠΑ και έπρεπε να δοθούν μέσω κατάρτισης, αλλιώς θα χάνονταν. Ή, όπως το είπε ο Άδωνης Γεωργιάδης: γιατί είναι κακό να πάρει ο κάθε δικηγόρος, μηχανικός κλπ 600€ μετρητά από το ΕΣΠΑ αντί να κάθονται; [Για να είμαι δίκαιος, στη συνέχεια διευκρίνισε ότι εννοούσε «αντί να κάθονται τα σχετικά κονδύλια»].

Για το ΕΣΠΑ θα πούμε περισσότερα πιο κάτω.

Με δυο λόγια, η υποτιθέμενη κατάρτιση δεν ήταν παρά ένας εύσχημος τρόπος για να δοθεί στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες το επίδομα των 600 ευρώ, που δεν μπορούσε να δοθεί αλλιώς. Και δεν θα αρνηθώ πως εδώ και δεκαετίες η κατάρτιση χρησιμοποιείται (και) σαν όχημα παροχής επιδομάτων.

Ωστόσο, όταν από τη Μεγάλη Πέμπτη οι δικαιούχοι της «κατάρτισης» άρχισαν να περιεργάζονται τους κύκλους κατάρτισης που είχαν επιλέξει, φάνηκε καθαρά ότι σε πολλές περιπτώσεις τα προσφερόμενα επιμορφωτικά μαθήματα ήταν εντελώς ακατάλληλα: πολλά ήταν χαμηλότατου επιπέδου, γεμάτα λάθη και αναχρονισμούς, αλλά και με κωμικά λογικά σφάλματα στην κατασκευή των ερωτήσεων, όπως στην εικόνα, όπου σε ερώτηση πολλαπλής επιλογής προτείνονται τρεις πανομοιότυπες απαντήσεις, κι αν επιλεγεί μία από αυτές η απάντηση θεωρείται…. λανθασμένη!

Το χειρότερο; Σε πολλές περιπτώσεις το κείμενο της κατάρτισης ήταν εντελώς ακατανόητο, εννοώ τα διάσημα πλέον «σκοιλ ελικικού προσθέσεις και ελέγχου λοιμώχθηκαν» και «του μέτζη του νέουκτη» και πολλά ακόμα ανεκδιήγητα.

– Δούλεψε Google translate, είπαν κάποιοι.

Όχι όμως, το Google translate (το οποίο, παρεμπιπτόντως, έχει κάνει προόδους) δεν παράγει σειρά ανύπαρκτων λέξεων σαν τις παραπάνω. Aυτά τα αλαμπουρνέζικα προήλθαν από οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR) που έγινε πιθανώς σε κακής ποιότητας φωτοτυπίες, χωρίς μάλιστα κανείς να ελέγξει το αποτέλεσμα -όπως δηλαδή τα έβγαζε το πρόγραμμα OCR έτσι τα διοχέτευαν στο τελικό προϊόν!

Η φίλη Έλενα Μηλιώτη, που μελέτησε εξονυχιστικά το θέμα και έφερε στην επιφάνεια κάμποσα τερατουργήματα που βρίσκονταν στο πακέτο που είχε επιλέξει, βρήκε τελικά την άκρη, δηλαδή ερμήνευσε τη σημασία των περίφημων φράσεων. Το «σκοιλ ελικικού προσθέσεις και ελέγχου λοιμώχθηκαν» προήλθε από κακοσκανάρισμα και στραβοδιάβασμα της φράσης «Σκοπός επιτροπής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων», ενώ το «Σκοπός του μέτζη του νέουκτη» δεν είναι άλλο από το πεζό «Σκοπός της μέτρησης του δείκτη».

Και βέβαια, η απάντηση «Όλα τα παιδιά», που βρίσκεται ως τελευταία δυνατότητα σε πολλές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής είναι το στερεότυπο «Όλα τα παραπάνω». Αυτό το βρήκαμε εύκολα, αν και έδωσε την ευκαιρία για κάμποσες πετυχημένες ατάκες όπως «Όποια κι αν είναι η ερώτηση, «ολα τα παιδια» είναι η απάντηση».

Γίνεται φανερό πως δεν πρόκειται για «3-4 ορθογραφικά λάθη σε 10.000 σελίδες» οπως (παραθέτω από μνήμης) απάντησε ο αρμόδιος υπουργός κ. Βρούτσης. Ούτε είναι τα λάθη εντοπισμένα σε ένα μόνο γνωστικό πεδίο, να πει κανείς ότι ένα ΚΕΚ τα θαλάσσωσε και έβγαλε κακό όνομα στον κλάδο.

Μπορεί τα δυο τρανταχτά αλαμπουρνέζικα να αφορούν και τα δυο τον τομέα της υγείας, αλλά μαργαριτάρια κάθε λογής εντοπίζονται σε όλους τους γνωστικούς τομείς.

Aλλού, όπως στην εικόνα, δίνεται ως «λανθασμένη απάντηση» ότι το WWW σημαίνει World Wide Web, αλλού η εκπαίδευση γράφεται «εκπέδευση», σε σεμινάριο πληροφορικής μαθαίνουμε ότι το uploading αποδίδεται «μεταμόρφωση», (αυτό πήγαινε για «μεταφόρτωση» και εκτροχιάστηκε), ενώ σε κύκλο κατάρτισης για την αρχειοθέτηση διδάσκεται σε απαράμιλλο ύφος ότι «Mια λανθασμένη περίπτωση λανθασμένης τοποθέτησης είναι η λανθασμένη αρχειοθέτηση του φακέλου» -που μου θυμίζει το «Όχι λάθη, πάντα λάθη» του Αργύρη Μπακιρτζή. Και υπάρχουν και πολλά και ουσιαστικά λάθη στο περιεχόμενο, όπως ότι το Aids εμφανίστηκε το 2003, ενώ το περιεχόμενο κάποιων σεμιναρίων πληροφορικής έκανε τους μεγαλύτερους σε ηλικία να δακρύσουν από νοσταλγία, όπως όταν ανάμεσα στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρονταν το Myspace, το Hi5 και το Pathfinder -άραγε η αντίστοιχη σελίδα για τις μηχανές αναζήτησης αναφέρει την Altavista και το Lycos;

Ένας φίλος του ιστολογίου, που θέλησε να δει αν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό περιεχόμενο στην κατάρτιση, διότι έχει κι αλλες φορές χρησιμοποιήσει παρόμοιες υπηρεσίες, πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με το κέντρο που τον «κατάρτιζε». Παραθέτω την επικοινωνία, απαλείφοντας στοιχεία ταυτότητας.

Μέιλ του φίλου :

Καλησπέρα είμαι εγγεγραμμένος στο μάθημα 10 (ΧΧΧ) που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες. Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: το σύνολο του μαθήματος είναι αυτό που βλέπω στην πλατφόρμα; Ρωτάω επειδή εκ πρώτης όψεως μου φαίνονται λίγα για 100 ώρες παρακολούθησης εκτός κι αν σε αυτές υπολογίζεται και η προσωπική μου μελέτη. Υπάρχει επίσημη ημερομηνία έναρξης και λήξης; Τι προθεσμία έχω για να το ολοκληρώσω; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υποβολής των τεστ; Στην πλατφόρμα των μαθημάτων δεν βρίσκω κάποια παραπομπή για επικοινωνία με το διδακτικό προσωπικό για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις πάνω στα μαθήματα. Υπάρχει; Αν ναι ποιος είναι ο σύνδεσμος; Φόρουμ για ανταλλαγή απόψεων με άλλους συνεκπαιδευόμενους υπάρχει διότι δε βλέπω να υπάρχει παραπομπή. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων Με εκτίμηση…

Απάντηση:

Καλημέρα σας,

Τα μαθήματα είναι 100 ώρες και η διδακτικές ενότητες είναι αυτές που έχουν δοθεί από το υπουργείο.
Η προθεσμία που έχετε για την παρακολούθηση των μαθημάτων είναι μέχρι τις 30/5/2020. Από την στιγμή που έχετε πάρει τους κωδικούς σύνδεσης στην πλατφόρμα μπορείτε να μπείτε και να ξεκινήσετε τα μαθήματα.
Τα τεστ είναι για την δική σας διευκόλυνση ώστε να δείτε αν κατανοήσατε την ύλη των μαθημάτων που διδαχτήκατε και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.
Δεν υπάρχει δυνατότητα επεικοινωνίας με το διδακτικό προσωπικό αλλά ούτε και με συνεκπαιδευόμενους.

Ελπίζω να έλυσα τις απορίες σας.

Είμαστε στην διάθεση σας.

Ευχαριστούμε πολύ!

Ο φίλος επέμεινε:

Μάλλον δεν έχει γίνει σαφές το κύριο ερώτημά μου που αφορά αυτές τις 100 ώρες κι είναι το μείζον θέμα αφού από την παρακολούθηση των 100 ωρών εξαρτάται και η καταβολή των 200 ευρώ. Μου δώσατε κάτι κωδικούς για να μπω σε μια πλατφόρμα. Μπαίνω. Βλέπω μια λίστα θεμάτων, αυτά που μου γράφετε πιο πάνω. Τα ελέγχω ένα ένα. Δε βλέπω πουθενά διδασκαλία 100 ωρών. Διαρκεί το πολύ μία ώρα η κάθε ενότητα. Ρωτάω. Πώς βγαίνουν 100 ώρες; Αρκεί να τα ακούσω από μία φορά κι εσείς καταγράφετε 100 ώρες ανεξάρτητα από τον πραγματικό χρόνο; Πρέπει να τα ακούσω πολλές φορές ώστε να συμπληρωθούν 100 ώρες; Ή να φαίνομαι συνδεδεμένος για 100 ώρες. Από πού μπορώ να ελέγξω πόσες ώρες με έχετε χρεώσει; Μια σκέψη εύλογη είναι μήπως υπάρχει κάτι που δε βλέπω, μήπως υπάρχει παραπάνω περιεχόμενο και μου έχει διαφύγει. Αντιλαμβάνεστε ότι δε θέλω να βρεθώ προ εκπλήξεων, να νομίζω ότι έχω παρακολουθήσει και να μην έχω. Οπότε δώστε μου μια σαφή απάντηση για το πώς συμπληρώνονται αυτές οι 100 ώρες που εγώ δε βλέπω

Ἀπάντηση:

Το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό που υπάρχει στην πλατφόρμα έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με προδιαγραφές του υπουργείου. Αυτές οι προδιαγραφές αφορούν ένα μέσο διάβασμα καθώς άλλος διαβάζει/κατανοεί με πιο γρήγορο και άλλος με πιο αργό ρυθμό. Οπότε, αν κάποιος έχει μελετήσει το σύνολο των ενοτήτων και δεν έχει συμπληρώσει των απαιτούμενο αριθμών ωρών, θα πρέπει να επαναλάβει τις υπάρχουσες ενότητες.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι απαιτήσεις είναι η κάλυψη των ~67 φυσικών ωρών (100 διδακτικών) μελέτης. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας όσο αφορά την ολοκλήρωση κάθε υποενότητας, όπως και δεν υπάρχουν απαιτήσεις για συγκεκριμένη βαθμολογία. Για το λόγο αυτό έχουμε απενεργοποιήσει την εμφάνιση των βαθμών στις αναφορές, ώστε να μην «αγχώνονται» οι εκπαιδευόμενοι. Τα τεστ είναι αυτοαξιολόγησης και μπορούν να επαναληφθούν όσες φορές επιθυμεί ο ωφελούμενος.

Η καταγραφή των ωρών αφορά το χρόνο που έχουμε ανοίξει μία εκπαιδευτική δραστηριότητα. Δεν μετρά τις ώρες που απλά έχουμε κάνει login στο σύστημα.

Για τη σωστή καταγραφή των ωρών παρακολούθησης της τηλεκατάρτισης, πρέπει να είστε συνεχώς συνδεδεμένοι στο σύστημα και στο διαδίκτυο. Έτσι, προτείνονται τα εξής σημεία:

1)Να μην αποσυνδέεστε (logout) στο πίσω μέρος της σελίδας ακόμα και αν το παράθυρο του μαθήματος παραμένει ανοιχτό.

2)Nα αποφεύγετε πολύωρη συνεχόμενη παρακολούθηση (π.χ 4 ώρες συνεχόμενες, κλπ). Αντ’ αυτού προτείνεται να κάνετε διαδοχικές προσπάθειες (π.χ. 4 x 1 ώρα). Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος χάσιμου των ωρών σε τυχόν προβλήματα με την σύνδεση σας στο Internet, το τηλέφωνο ή/και το ρεύμα.

3)Από τον Πίνακα ελέγχου των Windows(Control panel) να ρυθμίσετε τις Επιλογές Ενέργειας ώστε ο υπολογιστή σας να μην μπαίνει σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας (δεν αρκεί μόνο η απενεργοποίηση του screensaver).

Ο φίλος του ιστολογίου, που έχει παρακολουθήσει κανονικά μαθήματα, και τα έχει πληρώσει, σχολιάζει: στην πλατφόρμα του mathesis.gr που διατίθεται δωρεάν και σε χρεώνει μόνο 20 ευρώ για το πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης αν το δικαιούσαι, τα μαθήματα γίνονται απο επώνυμους καθηγητές, είναι υψηλής ποιότητας, κι όλα αυτά που ζητάω είναι δεδομένα. Αυτοί παίρνουν 470 ευρώ, δε σου δίνουν πιστοποίηση, δεν ξέρεις ποιος διδάσκει, (ο Θεός δηλαδη να το πεί διδασκαλία αυτό) και δεν υπάρχει ούτε ένα φόρουμ συζητήσεων.

Το συμπέρασμα βγαίνει εύκολα, ότι η προτεινόμενη κατάρτιση είναι απλώς για τα μάτια, ένας εξευτελιστικός εμπαιγμός των επιστημόνων -βέβαια, κάποιοι έξυπνοι έφτιαξαν ή βρήκαν προγραμματάκια που προσομοιώνουν «παρακολούθηση» από τον χρήστη κι έτσι έπιναν καφέ ή πήγαιναν βόλτα (κωδικός 6) ενώ το πρόγραμμα «καταρτιζόταν».

Αλλά, λένε πολλοί καλοπροαίρετοι, αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να ενισχυθούν οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες από κοινοτικά κεφάλαια.

Είναι έτσι;

Αντιγράφω τοποθέτηση του Παναγιώτη Κορκολή, που ειναι πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ:

Διακινούνται διάφορα δημοσιεύματα που προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το φιάσκο με την ψευδεπίγραφη κατάρτιση των επιστημόνων. Κάποιοι αναφέρουν ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ υπάρχουν συγκεκριμένοι πόροι που κατευθύνονται αποκλειστικά σε κατάρτιση, ισχυρίζονται δηλαδή ότι πρόκειται για λεφτά που μπορούσαν να δοθούν μόνον για τον συγκεκριμένο σκοπό και άρα δεν υπάρχει σκάνδαλο.
Ο παραπάνω ισχυρισμός είναι απόλυτα ψευδής.
Στο πλαίσιο έγκρισης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ πάντα υπήρχαν γενικοί στόχοι πολιτικής με δέσμευση αντίστοιχων πόρων όπως για παράδειγμα ο στόχος «ενδυνάμωσης εργαζομένων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας» αλλά ποτέ δεν υπήρχε υποχρεωτικότητα ως προς τα μέσα επίτευξης των στόχων πχ κατάρτιση. Πολύ δε περισσότερο τα Κράτη Μέλη μέσω της διαδικασίας της αναθεώρησης μπορούσαν να μεταφέρουν πόρους από στόχο σε στόχο με κάποιους βέβαια περιορισμούς.

Αυτά βεβαίως ίσχυαν μέχρι πρόσφατα γιατί από τέλη Μαρτίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ένα έκτακτο πακέτο διευκολύνσεων χρήσης των πόρων του ΕΣΠΑ με τον τίτλο Coronavirus Response Investment Initiative (Plus) στο πλαίσιο του οποίου αφήνει ουσιαστικά ελεύθερη τη μεταφορά πόρων εντός του ΕΣΠΑ και καθιστά επιλέξιμο το επίδομα των 800 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε είδους «κατάρτιση». Στο site της Επιτροπής μπορεί να βρει κανείς όλη τη σχετική πληροφορία.

Παραθέτω στη συνέχεια απόσπασμα από τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. όπου φαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ESF) (ένα από τα κύρια ταμεία του ΕΣΠΑ) καλύπτει το επίδομα των 800 ευρώ των αυτοαπασχολουμένων :
«Short-time work schemes (STW) are public programmes that allow firms experiencing economic difficulties to temporarily reduce the working hours of their employees, who in turn receive income support from the State for the hours not worked. Short-time work schemes generally do not apply to the self-employed …. However under the current extraordinary situation when national schemes are open for that, the ESF can also support specific schemes for the self-employed». (Όλο το κείμενο της ΕΕ εδώ)

Φαίνεται λοιπόν ότι δεν ισχύει καν η δικαιολογία ότι η εικονική και προσχηματική κατάρτιση χρησιμοποιήθηκε επειδή ήταν ο μοναδικός τρόπος να δοθεί η ενίσχυση και επειδή, σε καιρούς πανδημίας, η ΕΕ, που συνήθως είναι πολύ σχολαστική, δεν θα πολυψείριζε τα πράγματα.

Φαίνεται πως υπήρχε τρόπος, αντί να δοθούν 600 ευρώ στους επιστήμονες και 480 στους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ, να χορηγηθεί επίδομα 800 ευρώ μόνο στους δικαιούχους επιστήμονες αφού κατ’ εξαίρεση, η ΕΕ επιτρέπει την επέκταση των μέτρων στήριξης σε αυτοαπασχολούμενους.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση ήθελε απλώς κοντά στον βασιλικό να ποτίσει απλόχερα τη γλάστρα, τους πολιτικούς της φίλους που έχουν ΚΕΚ. (Να σημειωθεί ότι τα δημόσια πανεπιστήμια προσφέρουν εξαιρετικούς κύκλους εξ αποστάσεως κατάρτισης –παράδειγμα).

Εφόσον η κατάρτιση είναι εικονική, πρόκειται για καραμπινάτη περίπτωση διασπάθισης κοινοτικού χρήματος. Τα ΚΕΚ που πρόσφεραν το «σκοιλ ελικικού» θα εισπράξουν τα 470 ευρώ, το ίδιο όπως και εκείνα που παρουσίασαν ευπρόσωπο υλικό. Χωρίς αξιολόγηση, χωρίς εκ των υστέρων έλεγχο, κάτι που αντίκειται σε κάθε δεοντολογία.

Αν η κυβέρνηση θέλει να διασώσει κάτι από την αξιοπιστία της χώρας, πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει τους αρπακολλατζήδες. Θα τολμήσει να το κάνει αυτό ή θα μείνει το «σκοιλ ελικικού» σαν σύμβολο της νεοδημοκρατικής αριστείας;

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
40,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Τελευταία Άρθρα