Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή: Μητσοτάκης: Εκλογές τώρα – Τσίπρας: Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Οπως αναμενόταν η σύγκρουση κορυφής μεταξύ των δύο αρχηγών δεν περιορίστηκε στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά επεκτάθηκε και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, με τον κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης έχουν σαφές αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και τον πρωθυπουργό να τον κατηγορεί για ακόμη μια φορά ότι συντάσσεται με την πλευρά των δανειστών.

Ανεβαίνοντας πρώτος στο βήμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο τόπος χρειάζεται μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και σημειώνοντας, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ότι «δεν έχει σημασία αν δεν μπορείτε ή αν δεν θέλετε,  δεν έχετε δικαίωμα να μας συμπαρασύρετε στον γκρεμό».

«Εμείς στη Νέα Δημοκρατία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες και ξέρουμε πως η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη για τη χώρα. Ευκαιρίες χάθηκαν, τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν, αλλά το σημαντικότερο είναι πως η ελπίδα αντικαταστάθηκε από φόβο και αυτό τον φόβο πρέπει να πολεμήσουμε. Υπάρχουν όμως νέα ρεύματα που διαμορφώνουν μία νέα σιωπηλή πλειοψηφία που ζητά την αλήθεια. Αυτή τη σιωπηλή πλειοψηφία θέλουμε να εκφράσουμε σήμερα χωρίς να μας ενδιαφέρει τι ψήφισε μέχρι τώρα. Να ξέρετε πως και ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος και θα το αντιληφθείτε πολύ σύντομα. Μη διανοηθείτε να επαναλάβετε τους τυχοδιωκτισμούς του 2015. Ξεχάστε τα σενάρια δημοψηφίσματος που κάποιοι διακινούν. Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε είναι να φύγετε από την εξουσία», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για το γεγονός ότι ζητούνται νέα μέτρα, ενώ όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Νίκου Ξυδάκη, περί δραχμής, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι απλώς είπε δημοσίως όσα τα κυβερνητικά στελέχη συζητούν κατ’ ιδίαν.

«Επαναλαμβάνετε διαρκώς τα ίδια λάθη, καθυστερείτε και σπαταλάτε και το ελάχιστο κεφάλαιο αξιοπιστίας που έχει μείνει στη χώρα. Πόσες φορές πρέπει να κάνετε το ίδιο λάθος σε βάρος της χώρας; Το κάνατε πριν από το 3ο μνημόνιο. Το κάνατε στην πρώτη αξιολόγηση. Το κάνετε και τώρα για μία αξιολόγηση η οποία έπρεπε από καιρό να έχει κλείσει. Αναρωτιέμαι γιατί οι δανειστές δεν ζητούσαν μέχρι πέρυσι μέτρα για μετά το 2019; Δεν έχετε καμία δικαιολογία πλέον», επισήμανε ακόμη.

«Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα δεν την πολεμήσατε αλλά επιχειρήσατε να κάνετε συνδιαλλαγές μαζί της» υποστήριξε, όσον αφορά το μέτωπο της διαφθοράς, προσθέτοντας:

«Επιχειρήσατε να χτίσετε τη νέα διαπλοκή που είναι χειρότερη από την παλιά. Τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα και οι παρεμβάσεις στην Τράπεζα Αττικής θα υπενθυμίζουν την προσπάθειά σας. Η επιχείρηση για έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου κατέρρευσε μετά την απόφαση του ΣτΕ. Για σας η δήθεν πάταξη της διαπλοκής είναι πρόσχημα για την συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπό σας».

Αναφορικά με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν απεδείχθησαν ευθύνες πολιτικών προσώπων για τα δάνεια, με μία εξαίρεση: την «Αυγή»».

Τσίπρας: Απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα το αίτημα για εκλογές

Απαντώντας, σε ανάλογα υψηλούς τόνους, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το αίτημα για εκλογές με ανοιχτή την αξιολόγηση αποτελεί «ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα», κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «θέλει εκλογές για να παραδώσει τον λαό και τη χώρα έρμαιο στα χεριά των πιο ακραίων εκ των δανειστών». «Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αυτά που ζητεί το ΔΝΤ είναι πέρα από κάθε δημοκρατική και συνταγματική λογική και αξία» και υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή το Ταμείο ζητεί επιπλέον καλώντας τη Ν.Δ. να λάβει ξεκάθαρη θέση επι αυτών. «Διαφωνείτε ή συμφωνείτε με τα ακραία μέτρα που ζητά το ΔΝΤ;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε ότι η στάση της κυβέρνησης είναι καθαρή.

«Δεν ψάχνουμε πρόθυμους να ψηφίσουν μέτρα», τόνισε κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να επιστρέψετε στην εξουσία, για να λεηλατήσετε ξανά τη χώρα». «Αρνείστε κ. Μητσοτάκη να πάρετε μια καθαρή θέση. Πάλι στρίβειν δια του αρραβώνος», σημείωσε.

Οσον αφορά το θέμα του πορίσματος της Επιτροπής, είπε ότι αυτόβρίσκεται πλέον στη Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Είπε πως από το πόρισμα της εξεταστικής προκύπτει ότι ΜΜΕ χρωστάνε στις τράπεζες 1,3 δισ., το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, όπως είπε, «δόθηκαν με “αέρα” όταν ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να δανειστούν».

Αναφερόμενος στον ΔΟΛ, επεσήμανε ότι είναι ευχής έργον να υπάρξει νέος ιδιοκτήτης, καταλογίζοντας ωστόσο στη Ν.Δ. ότι δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν το επιθυμεί. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση φρόντισε να βρει λύση στο θέμα της «Μαρινόπουλος» για τους χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ κατηγόρησε εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι «κληρονόμος της διαπλοκής και με τη βούλα της εξεταστικής επιτροπής».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens, διερωτήθηκε: «130.000 ευρώ για τηλεφωνικό κέντρο; Τι ήταν; Διαστημικό;», προσθέτοντας ότι πρέπει να ενημερωθεί ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς για το ζήτημα, με αφορμή τον θόρυβο που προκάλεσε η ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν περιμένει ούτε από την Ν.Δ., ούτε από το ΠΑΣΟΚ κάποια εποικοδομητική στάση στην συγκεκριμένη συζήτηση. «Και καταλαβαίνω γιατί: Είναι πολλά τα λεφτά και είναι πολύ βρώμικη η ιστορία για να την πετάξετε από πάνω σας με ένα “κάναμε και λάθη”», συνέχισε. «Με τη διαπλοκή δεν τελειώσαμε, τώρα αρχίζουμε. Η συνέχεια, στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε εν νέου τον λόγο από έδρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι απέκρυψε το γεγονός πως ο Κήρυκας ήταν η μόνη περιφερειακή εφημερίδα που εξετάστηκε από την επιτροπή, ενώ είχε έντονο διάλογο και με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος τον κάλεσε να μην επεκτείνει τη συζήτηση. «Δεν θα μου κάνετε υποδείξεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., με τον κ. Βούτση να απαντά «μπορώ να σας κάνω υποδείξεις».

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός ανταπάντησε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, σημειώνοντας ότι «στο τέλος, μπορεί να μείνετε με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι». «Όταν έρχομαι εδώ και μιλάω για τη διαπλοκή με τον κ. Μητσοτάκη, αισθάνομαι σαν να κλέβω εκκλησία», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε «βέλη» και για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ, ρωτώντας πού πήγαν τόσα χρήματα, ενώ επέκρινε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για την κριτική που άσκησε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Ετοιμάζεσθε για συνθηκολόγηση ηττημένου», απάντησε η κ. Γεννηματά και, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι εκπληρώνει τις δόσεις αποπληρωμής των δανείων του, σημειώνοντας επιπλέον ότι πλαστογραφήθηκε η κατάθεση του κ. Σαλαγιάννη.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα