Σκέψεις για νέα μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που οι πληροφορίες που φτάνουν από την πόλη είναι δυσοίωνες. Μόλις χθες, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αποκάλυψε ότι ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού φτάνει στο 32% στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προβεί:

  • σε παύση λειτουργίας και των δημοτικών σχολείων, για περαιτέρω μείωση των επαφών και των μετακινήσεων
  • σε κατάργηση της δυνατότητας αποστολής sms (για σωματική άσκηση κ.ά.) στο διάστημα 9 μμ. – 5 π.μ. σε καθημερινή βάση

Οι κινήσεις έρχονται με δεδομένη την οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη συμπρωτεύουσα, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιδεινώνονται. Αλλωστε, στην πόλη βρέθηκαν σήμερα τόσο ο υπουργός Υγείας, που ανακοίνωσε τη δημιουργία 50 νέων κλινών ΜΕΘ, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Χθες το πρωί, από τις 118 κλίνες Εντατικής COVID-19 της Θεσσαλονίκης, κενές ήταν οι 8, ενώ υπήρξε στιγμή μέσα στην ημέρα που ο αριθμός τους μειώθηκε στις 3. Στην Αττική, αντίστοιχα, από τις 164 κλίνες Εντατικής COVID-19, κενές ήταν χθες το πρωί οι 48. Σε μονάδα νοσηλείας ασθενών COVID-19 πρόκειται να μετατραπεί πτέρυγα του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 στη συμπρωτεύουσα.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή και σχέδιο αεροδιακομιδών ασθενών που χρήζουν Εντατικής από τη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας. Οι αεροδιακομιδές θα γίνονται με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας, εφοδιασμένο με την ειδική κάψουλα. Παράλληλα, έχει εκπονηθεί σχέδιο μεταφοράς ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας άλλων νομών, πρωτίστως στη Θεσσαλία, και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη μετατροπή τους σε μονάδες αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

skepseis-gia-nea-metra-sti-thessaloniki0

«Κλειδαμπαρωθείτε στα σπίτια»

Δραματική έκκληση προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με αφορμή τον ιδιαιτέρως αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που διεφάνη και από το δείκτη θετικότητας που χθες ανήλθε στο 32%. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει αυστηροποίηση των μέτρων του ήδη υπάρχοντος lockdown στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης.

«Αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί με βάση έκτακτο σχέδιο κατακόκκινου συναγερμού εν καιρώ πολέμου», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real Fm 107,1. «Έχουμε πόλεμο κανονικότατο. Θα παρακαλέσω πολύ τους άμαχους συμπολίτες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες στο μηδέν ή στο απολύτως απαραίτητο. Οι άμαχοι να κλειδαμπαρωθούν μέσα στα σπίτια τους. Να κάτσουν στο σπίτι τους για να μας βοηθήσουν. Και ας αφήσουν τα υπόλοιπα να τα κάνουμε εμείς», τόνισε.

Αναφερόμενος στο βαθμό θετικότητας στη Θεσσαλονίκη (32%), είπε ότι μπορεί αυτό να μη σημαίνει αυτόματα πως ένας στους τρεις Θεσσαλονικείς έχει μολυνθεί, ωστόσο «είναι γεγονός πως ένας μεγάλος αριθμός πολιτών στη Θεσσαλονίκη έχει προσβληθεί από τον covid-19». «Ουαί και αλίμονο αν επεκταθεί η διασπορά και στην υπόλοιπη χώρα», είπε.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα