Σιγή, επί της ουσίας, για τη συνάντηση Σούκρι- Δένδια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Περιγραφικές οι αναφορές στις σελίδες του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.-Καμιά ενημέρωση από την Αθήνα.
Η επίσημη σελίδα του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών στο facebook (8.3.2021), σε δημοσίευμα με τίτλο: «Ο ΥΠΕΞ Sameh Shoukry υποδέχθηκε τον Έλληνα ομόλογό του για να συζητήσουν τη διμερή συνεργασία και τα περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος», αναφέρεται στις συνομιλίες που διεξήγε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η συνάντηση των δύο υπουργών ήλθε στο πλαίσιο των μεταξύ τους τακτικών συναντήσεων, κατά την οποία οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους ανάπτυξης τομέων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τα περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Πρέσβη Ahmed Hafez, οι δύο υπουργοί τόνισαν τις ισχυρές Ελληνο-Αιγυπτιακές σχέσεις και τους δεσμούς φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες σε όλα τα επίπεδα.
Ο υπουργός Shoukry υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Αιγύπτου να διευκολύνει τη ροή των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο και να άρει τα εμπόδια που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες στην Αίγυπτο. Αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι η Αίγυπτος προσβλέπει στην ταχεία έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης διάφορα περιφερειακά θέματα και ζητήματα. Οι κ.κ. Δένδιας και Shoukry καλωσόρισαν το επίπεδο πολιτικής διαβούλευσης μεταξύ των δύο χωρών για συντονισμό των θέσεων σε σχέση με όλες τις εξελίξεις στην περιοχή. https://www.facebook.com/MFAEgypt/posts/5282092701862633
Η κρατική εφημερίδα Al-Gomhuria (8.3.2021), σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Σήμερα: Ελληνο-Αιγυπτιακές συνομιλίες σε επίπεδο ΥΠΕΞ» αναφέρεται στην επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ελλάδος κ. Νίκου Δένδια στο Κάιρο με στόχο τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry.
H εφημερίδα επισημαίνει ότι στο επίκεντρο αυτών των συνομιλιών βρίσκονται οι ιδιαίτερες σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και οι τρόποι ενίσχυσής τους σε όλους τους τομείς, διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στη σημερινή επίσκεψη του ‘Έλληνα ΥΠΕΞ αναφέρεται και η επίσης κρατική Al-Ahram σε ανταπόκριση του κ. Abdel-Sattar Barakat από την Αθήνα, με τίτλο: «ΥΠΕΞ της Ελλάδος: Η Αθήνα ευελπιστεί να λύσει το ζήτημα για την οριοθέτηση των [θαλασσίων] συνόρων με την Τουρκία», με έμφαση στην παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Δένδια στη Διαδικτυακή Ημερίδα της Hellenic Society του London School of Economics με θέμα: «Ελλάδα 2021».
Στο δημοσίευμα τονίζεται η επισήμανση του κ. Δένδια ότι η Ελλάδα προωθεί την ειρήνη και την επίλυση ζητημάτων στην περιοχή στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη επίτευξη συμφωνιών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο και στην απόφαση για την από κοινού προσφυγή με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το ίδιο θέμα. Σημειώνεται ακόμα και η αναφορά που έκανε ο κ. Δένδιας στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν σε ένα θετικό περιβάλλον, χωρίς προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να τις υπονομεύσουν, καθώς επίσης και η δήλωσή του ότι η Ελλάδα ευελπιστεί να λύσει την διαφορά για την οριοθέτηση ΑΟΖ και με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Σε σχέση με πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί ‘πιθανότητας υπογραφής συμφωνίας με την Αίγυπτο για ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Αν. Μεσόγειο’ και με σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ελλάδος κ. Νίκου Δένδια στο Κάιρο, σημειώνονται  τα εξής:
– Καταγράφονται τουρκικά δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για ‘πανικό’ και για ‘κινητοποίηση’ της Αθήνας υπό το φως της ‘προσέγγισης της Άγκυρας με το Κάιρο’ και στην ‘ενδεχόμενη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ τους επί περιοχών θαλάσσιας αρμοδιότητας κατά τρόπο που θα βλάψει τα ελληνικά συμφέροντα’.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται αναφορές σε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο al-Sisi, την περασμένη Τέταρτη [3.3] και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry, καθώς και σε ‘εσπευσμένο ταξίδι’ του κ. Δένδια στο Κάιρο, με σκοπό την ‘αποσαφήνιση των προθέσεων της Αιγύπτου’.
Εφημερίδα Ηürriyet, ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη με τίτλο τίτλος «Η πανικοβλημένη Ελλάδα προσπαθεί να πείσει την Αίγυπτο»
Ηürriyet [κυκλοφορία: Γιώργος Κιρμπάκης], τίτλος «Το φλερτ Αιγύπτου – Τουρκίας πανικόβαλε την Αθήνα»
Takvim «Σε πανικό η Ελλάδα»
Yeni Akit «Ο λυσσασμένος Έλληνας τρέχει στην Αίγυπτο» ·
Karar, τίτλος «Το ‘άνοιγμα στην Αίγυπτο’ της Τουρκίας κινητοποίησε την Αθήνα»
Yeni Çağ «Το άνοιγμα της Άγκυρας στο Κάιρο ξεσήκωσε την Ελλάδα»
– Ρεπορτάζ του Hüseyin Hayatsever στην εφημερίδα Cumhuriyet με τίτλο «Είναι δύσκολη η συμφωνία με την Αίγυπτο» φιλοξενεί δηλώσεις του αφυπηρετήσαντος πρέσβη και ειδικού σε θέματα Διεθνούς Δικαίου Δρ. Hüseyin Pazarcı που ανέφερε, πως «σύμφωνα με τα σύνορα που έχουν χαραχθεί με τις συμφωνίες της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” Νότιας Κύπρου’ στην περιοχή εκείνη, είναι ΄δύσκολο για την Τουρκία να συνάψει συμφωνία με την Αίγυπτο, ακριβώς στα επιθυμητά για αυτήν σύνορα»,
Παράλληλα, ο Pazarcı επεσήμανε την συνεχιζόμενη απουσία διπλωματικών επαφών υψηλού επιπέδου της Άγκυρας με το Κάιρο και τόνισε πως θα ήταν πολύ καλύτερο εάν οι συνομιλίες Τουρκίας – Αιγύπτου είχαν διεξαχθεί πριν τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, καθώς και ότι η υπαγωγή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο ή σε επιδιαιτησία, στο υφιστάμενο διεθνές πολιτικό περιβάλλον, δεν θα είναι ‘προς το συμφέρον’ της Άγκυρας.
– Ανυπόγραφο ρεπορτάζ στην ε/φ Yeni Şafak με τίτλο «Έδωσαν σχεδόν συμβουλή στην Αίγυπτο» κάνει λόγο για εμφάνιση ‘στοχευμένων δημοσιευμάτων’ σε ελληνικά και ισραηλινά ΜΜΕ, όπως η Jerusalem Post προκειμένου να ‘υπονομεύσουν’ τα μηνύματα ‘καλής θέλησης’ της Τουρκίας προς την Αίγυπτο. —
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα