Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ηγεσία του κινεζικού κράτους και του κόμματος προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην ξεκινήσουν επίσημες εμπορικές συνομιλίες με την Ταϊβάν. Η Κίνα βλέπει την Ταϊβάν ως μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας.

   Διαφωνίες Κίνας και ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του νησιωτικού κράτους

Η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαφωνούν για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το δημοκρατικά διοικούμενο νησιωτικό κράτος της Ταϊβάν. Όπως εξήγησε η Σου Ζούτινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου: «Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το πιο σημαντικό, ευαίσθητο και κεντρικό ζήτημα στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να τηρεί τις συμφωνίες με την Κίνα που έγιναν στο παρελθόν και να μην υποστηρίξει την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν”. Επίσης θα πρέπει να διαχειριστεί με σύνεση τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ταϊβάν και να σεβαστεί πλήρως τα βασικά συμφέροντα της Κίνας».

Η Κίνα απορρίπτει τις εμπορικές συνομιλίες που θέλουν να ξεκινήσουν στις αρχές του φθινοπώρου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊβάν. Μάλιστα ο κυβερνήτης της Ιντιάνα, εν μέσω της κρίσης, επισκέφθηκε την Ταϊβάν. Ο Έρικ Χόλκομπ δήλωσε μάλιστα πως θέλει να οικοδομήσει οικονομικές σχέσεις τόσο με την Ταϊβάν όσο και με την Νότια Κορέα. Σκοπεύει μάλιστα να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκβεν και να υπογράψουν μια σειρά εμπορικών συμφωνιών.

Στρατιωτικές ασκήσεις και οι δυο πλευρές

Γενικότερα πάντως οι εμπορικές συνομιλίες είναι άλλο ένα σημάδι αυξημένης υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι στις αρχές Αυγούστου. Μια κίνηση που δεν βρήκε καθόλου σύμφωνη την Κίνα. Η Λαϊκή Δημοκρατία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και θέλουν να διασπάσουν την Κίνα.

Το Πεκίνο βλέπει την Ταϊβάν ως μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας και αγωνίζεται για επανένωση, αν και ιστορικά η Ταϊβάν δεν ήταν ποτέ μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας. Οι περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο διατηρούν διπλωματικές σχέσεις μόνο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και όχι με την Ταϊβάν, σύμφωνα με τη λεγόμενη «αρχή της μιας Κίνας». Η ηγεσία του κινεζικού κράτους, αλλά και του κόμματος προειδοποιεί ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο κινεζικός στρατός πραγματοποίησε διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις στον αέρα και τη θάλασσα γύρω από την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη αρκετών Αμερικανών πολιτικών. Από την άλλη πλευρά και η Ταϊβάν ξεκίνησε τις δικές της στρατιωτικές ασκήσεις την Τετάρτη παρουσιάζοντας τα πιο σύγχρονα μαχητικά της.

DW, Reuters / Μαρία Ρηγούτσου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα