Σε ποιες περιοχές παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα (βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Παράταση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου καθώς και νέα μέτρα στο χωριό Κέλλη της Φλώρινας ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς

Την παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας της Δυτικής Αττικής καθώς και για τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Συγκεκριμένα σχετικά με τους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών αξιολογήθηκε σήμερα σε σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19 και η απόφαση για παράταση των περιοριστικών μέτρων βασίστηκε απόλυτα στα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως στο γεγονός ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις περιοχές αυτές παραμένει υψηλός. Παρόλα αυτά όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς ο αριθμός των κρουσμάτων ευτυχώς δεν δείχνει αύξηση όπως την προηγούμενη εβδομάδα αλλά οριακή υποχώρηση.

Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Δεκεμβρίου (ημέρα έναρξης των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων) στο Δήμο Ασπροπύργου υπήρχαν 166 ενεργά κρούσματα, στο Δήμο Ελευσίνας 165 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός μιας και βρίσκονται στα 95 και 53 αντίστοιχα ενώ το Rt στην ευρύτερη περιοχή παραμένει κοντά στο 1. Στην περίπτωση του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση των πρόσθετων μέτρων καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει από τα 30 που ήταν στις 17 Δεκεμβρίου στα 14 σήμερα. Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, και συγκεκριμένα στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου, το επιδημιολογικό φορτίο και όλοι οι δείκτες στην περιοχή παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μικρή μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Ο Δήμος Κοζάνης έχει αυτή τη στιγμή 96 ενεργά κρούσματα όταν είχε 152 πριν μια εβδομάδα περίπου, ο Δήμος Εορδαίας έχει 73 ενεργά κρούσματα από 115 που είχε στις 23 Δεκεμβρίου, και ο Δήμος Βοΐου 34 από 35 κρούσματα στις 23 Δεκεμβρίου. «Πολλά από αυτά τα κρούσματα είναι νέα και αυτό μας προβληματίζει και ήταν ένα από τα κριτήρια που οδήγησε στην παράταση των μέτρων», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση των μέτρων για τους Δήμους Σερβίων και Βελβεντού καθώς σε αυτούς τους Δήμους ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει μειωθεί σε 2 και 3 αντίστοιχα, χωρίς να έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.

Παράλληλα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τετάρτη στις 6 το πρωί και για δέκα μέρες στο χωριό Κέλλη του Δήμου Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην περιοχή. Συγκεκριμένα με ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής αλλά και εισήγηση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

– Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του χωριού, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας

– Από τις 6 το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί της επομένης απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του χωριού

– Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών

– Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κλπ).

Σχετικά με την τοπική ενότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων της Π.Ε. Βοιωτίας, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται, ενώ σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά όλα τα ενεργά κρούσματα και οι στενές επαφές τους έχουν στεγανοποιηθεί ενώ αναμένεται αύριο να ληφθεί η απόφαση αν θα παραταθούν ή θα λήξουν τα πρόσθετα μέτρα που λήγουν την Πέμπτη το πρωί.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και σε άλλες περιοχές που τους προβληματίζουν και βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημιολογικής παρατήρησης και ανάλυσης τις τελευταίες ώρες, καθώς δεν φαίνεται να ακολουθούν το μέσο όρο μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών στην περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής, καθώς και στην Κάλυμνο. Στο σημείο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε όλους και ιδιαίτερα στους κατοίκους των περιοχών αυτών, να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων και ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα, ισχύουν και για την Πρωτοχρονιά. Πιο συγκεκριμένα, και την Πρωτοχρονιά γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί παραμένει σε ισχύ, χωρίς εξαίρεση, τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Όσον αφορά στους χώρους λατρείας, υπενθυμίζεται ότι ανήμερα την Πρωτοχρονιά επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας παρουσία πιστών, τηρουμένης της αναλογίας του 1 ατόμου ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ για τους Μητροπολιτικούς Ναούς τα 50 άτομα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και έδωσε στοιχεία σχετικά με τη διενέργεια δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη τη χώρα, που αποσκοπούν στην παρακολούθηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η λειτουργία του testing.gov.gr όπου οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να υποβληθούν σε δωρεάν τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο. Μέσα σε μία εβδομάδα υποβλήθηκαν συνολικά 25.786 αιτήματα – σε μεγάλη πλειοψηφία από τις μεγάλες πόλεις και Περιφερειακές Ενότητες της χώρας – και έχουν προγραμματιστεί ήδη 13.215 ραντεβού. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν χθες με 5.300 ελέγχους, από τους οποίους 2.336 πραγματοποιήθηκαν στους 98 στρατιωτικούς σχηματισμούς/ μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα κέντρα ελέγχου σε όλη την επικράτεια είναι 386, τα οποία περιλαμβάνουν πέρα των στρατιωτικών υγειονομικών σχηματισμών και μονάδων, σημεία εξέτασης σε Κέντρα Υγείας, καθώς και εξετάσεις από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Σε ημερήσια βάση υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται καθημερινά 10.000 δωρεάν δειγματοληψίες. Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς προέτρεψε τους πολίτες να συμμετέχουν στους δωρεάν αυτούς ελέγχους, καθώς, όπως είπε, «με τον τρόπο αυτό προστατεύουν και τους ίδιους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ παράλληλα συμβάλλουν ώστε η επιστημονική κοινότητα να έχει επιπλέον δεδομένα σχετικά με τη μετάδοση του ιού με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό της όποιας τυχαίας διασποράς». Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η επόμενη σειρά SMS για τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους που αφορά στο πρόγραμμα του τυχαίου τεστινγκ θα σταλεί το Σάββατο με ραντεβού για τη Δευτέρα.

Όσον αφορά την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι πρόκειται για ένα γεγονός που «σίγουρα μας γεμίζει με αισιοδοξία καθώς θα μας επιτρέψει αργά, σταδιακά και σταθερά να αφήσουμε την πανδημία οριστικά πίσω μας». Παρόλα αυτά ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι «βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του τέλους και ότι μέχρι να εμβολιαστεί ικανό τμήμα του πληθυσμού, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνεχίσουμε να τηρούμε πιστά τα μέτρα».

«Κατανοούμε την κόπωση που υπάρχει και αντιλαμβανόμαστε την αδημονία των συμπολιτών μας να υπάρξει άρση των μέτρων το ταχύτερο δυνατό. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή και με τα σημερινά δεδομένα. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει σταδιακά άρση κάποιων μέτρων, με συγκεκριμένο σχέδιο και λαμβάνοντας όπως πάντα υπόψη τα υγειονομικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. Τέλος, αφού ευχήθηκε «καλή χρονιά με δύναμη και με υγεία για όλους», υπογράμμισε την ανάγκη για τήρηση όλων των μέτρων «με προσήλωση, κάθε μέρα – και την Πρωτοχρονιά – για να μην απωλέσουμε ό,τι πετύχαμε τα Χριστούγεννα, ό,τι καταφέραμε με υπομονή και επιμονή μέχρι σήμερα».

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες του γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ ότι ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή ο προγραμματισμένος εμβολιασμός δεκάδων υγειονομικών στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και στη θέση τους εμβολιάστηκαν κυβερνητικά στελέχη, είπε ότι «για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις τα πραγματικά δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα. Σήμερα είχε προγραμματιστεί να εμβολιαστούν 61 υγειονομικοί, 56 έχουν εμβολιαστεί, 5 από αυτούς λόγω ενός προβλήματος προγραμματισμού θα εμβολιαστούν αύριο το πρωί. Αυτά είναι τα δεδομένα. Όλα τα υπόλοιπα περί δεκάδων με άνωθεν εντολή λυπάμαι που το λέω αλλά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι την ίδια την αλήθεια».

Β. Παπαευαγγέλου, Γκ. Μαγιορκίνης: Η επιδημία παραμένει επικίνδυνη και οι ισορροπίες εξακολουθούν να είναι ευαίσθητες

Η επιδημία παραμένει το ίδιο, ίσως και περισσότερο επικίνδυνη, ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας, η διασπορά του αφορά ολόκληρη την επικράτεια, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την μετάδοση του, γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή, ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας όσο προχωρά η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

«Δεν αλλάζουμε την συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού», οι ισορροπίες εξακολουθούν να είναι ευαίσθητες ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα, η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, παρά την σταδιακή υποχώρηση της πίεσης στο σύστημα υγείας και την πτωτική πορεία της επιδημίας στην επικράτεια, ανέφεραν σήμερα κατά την τελευταία ενημέρωση για το 2020 σχετικά με την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Τα Νοσοκομεία ακόμα νοσηλεύουν σημαντικό αριθμό ασθενών. Ακόμα και σήμερα η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη παραμένει ιδιαίτερα υψηλή με 91% των κλινών ΜΕΘ covid να είναι κατειλημμένες. Αν και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 15 ημερών είναι τα 48 έτη, τουλάχιστον ένας στους 4 νέους ασθενείς με covid-19 είναι άνω των 65 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Βελτίωση έδειξε σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων. Καταγράφηκε μικρή υποχώρηση των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα πάνω από 65 ετών. «Η συνολική βαρύτητα των νεοδιοαγνωσθέντων εξακολουθεί να έχει πτωτική πορεία, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης της νοσηρότητας κατά απόλυτη τιμή εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερος από τον ρυθμό αύξησης που παρατηρήθηκε μέσα στον Νοέμβριο. Το σύστημα υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά απ’ ό,τι συμπιέστηκε», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά ο ιός είναι εδώ…

«Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, ωστόσο «ο ιός είναι εδώ», καθώς υπολογίζεται ότι συνολικά έχουμε 8.500 ενεργά κρούσματα, με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και 1.600 στην Θεσσαλονίκη, προσέθεσε η κ. Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση, με μείωση 22% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 50%.

Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 10% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση διατηρήθηκε στο 30% λιγότερων διαγνώσεων. Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής στην Αττική εκτιμάται σε περίπου 0,8 ενώ στη Θεσσαλονίκη στο 0,6.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε πτωτική πορεία φαίνεται ότι είναι η επιδημία στην Ελλάδα, ενώ επιβαρυμένη είναι η κατάσταση στη Δυτική Αττική, τον Έβρο την Κοζάνη, το Κιλκίς και την Πιερία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι γίνεται ανάλυση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων και βάσει αυτών λαμβάνονται οι αποφάσεις. Παραμένει, είπε, υψηλή προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, «οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επανεκκινήσουν».

Δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση

Και οι δύο επιστήμονες έδωσαν έμφαση στην τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση», είπε ο κ. Μαγιορκίνης και μίλησε για τη διατήρηση της λεγόμενης «κοινωνικής φούσκας». Εξήγησε ότι συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.

«Δεν θα πρέπει να μας παρασύρει η χαρά και η αισιοδοξία για την νέα χρονιά που έρχεται. Έχουμε μπροστά μας δύο μήνες με χειμωνιάτικο καιρό που διευκολύνει τις νέες μολύνσεις» και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Εάν δεν τηρηθούν οι συστάσεις για μείωση των συναναστροφών και του συνωστισμού θα γεμίσουν και πάλι, ξαφνικά και άδικα μετά από τόσους κόπους, τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Ειδικά τώρα που βλέπουμε ότι ήρθε η αρχή του τέλους με τον ερχομό του εμβολίου». Υπενθύμισε ότι οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και μη καλά αεριζόμενους, όπως τα σπίτια, αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για τον ιό να μεταδοθεί. Το μέγεθος της παρέας, αλλά και η διάρκεια της συνάντησης μας είναι κομβικής σημασίας. «Είναι σαφές ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι από διαφορετικά νοικοκυριά συναντιούνται σε ένα κλειστό χώρο για μεγάλη διάρκεια τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος».

Τι μας έμαθε το δεύτερο κύμα πανδημίας

«Είναι σαφές ότι οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, που αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το 16,8% των κρουσμάτων αφορούν στο 85% των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, κάνοντας μια αναδρομή για το πρώτο και δεύτερο κύμα πανδημίας.

«Το πρώτο πανδημικό κύμα αναχαιτίστηκε γρήγορα», είπε, «δυστυχώς στο δεύτερο κύμα ο ιός μας έδειξε για τα καλά τα δόντια του. Η επιδημιολογική επιβάρυνση ήταν ραγδαία με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να φτάσει στα όρια του».

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, αυτό που μας έμαθε το δεύτερο κύμα πανδημίας «είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορονοϊός, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων όταν σε μια περιοχή υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα. Ακόμα μάθαμε πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ όταν, αντίθετα, η μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία έρχεται με εξαιρετικά επώδυνους βραδείς ρυθμούς. Ήταν μια χρονιά ανατρεπτική, μάθαμε πολλά και όλοι μας είχαμε μια πρωτόγνωρη και επώδυνη εμπειρία».

Επιτέλους ήρθε η ελπίδα, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός

«Μπορούμε πια να πούμε ότι το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω», τόνισε η καθηγήτρια, επισημαίνοντας όμως ότι χρειάζεται προσοχή. Επανέλαβε πως «ο εμβολιασμός μάς δίνει χαρά και ελπίδα, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες».

Όπως τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, «δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού», τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, κρατάμε τις αποστάσεις, φροντίζουμε για τον καλό αερισμό κλειστών χώρων και αποφεύγουμε το συνωστισμό, «με στόχο όλοι να φτάσουμε στο ραντεβού μας με το εμβόλιο».

«Η έλευση του ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επιδημιολογικής αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά σε βάθος χρόνου. Το εμβόλιο θα επιβραδύνει την πανδημία όταν το ποσοστό του κόσμου που εμβολιαστεί ξεπεράσει τουλάχιστον το 50%. Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε, ακόμα βρισκόμαστε στη μέση ενός δύσκολου και μακρύ χειμώνα», είπε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης.

Η πανδημία στον κόσμο

Η πανδημία έχει ξεπεράσει πλέον τις 82 εκατ. διαγνώσεις, εκ των οποίων 58 εκατ. έχουν αναρρώσει. Οι ενεργές λοιμώξεις αυξήθηκαν σε περίπου 22 εκατ. Ο ρυθμός των διαγνώσεων διατηρείται στις 700.000 διαγνώσεις ανά ημέρα παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν έχει σταθεροποιηθεί στις 13.000 ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία πλησιάζει τα 23 εκατ. διαγνώσεις και τους 530.000 θανάτους, ενώ ο αριθμός των διαγνώσεων υποχώρησε στα επίπεδα των 150.000 ανά ημέρα

Μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

Οι πρώτες αναλύσεις για το μεταλλαγμένο στέλεχος που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ενισχύουν την εκτίμηση ότι δεν είναι πιο παθογόνο αυτό το στέλεχος και δεν αυξάνονται οι πιθανότητες επαναμόλυνσης. Το θέμα που παραμένει είναι αν έχει αυξημένη μολυσματικότητα, και αν αποδειχθεί θα πρέπει να αυξηθεί και το ποσοστό κάλυψης του εμβολιασμού στον πληθυσμό, τόνισε.

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,749ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα