Σε λάθος κατεύθυνση η Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ενώ η Γερμανία εκσυγχρονίζεται, η Τουρκία βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση

Γράφει ο Χαλούκ Όζνταλγκα

Η μεγάλη αλλαγή στη γερμανική πολιτική, που είναι η κινητήριος δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κάτι που θα θυμόμαστε μάλλον για πολύ καιρό.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (συντηρητικά κόμματα CDU/CSU), με επικεφαλής την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κατείχε την Καγκελαρία από το 2005, την αρχή του 2021 ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις με 38%, συγκεντρώνοντας διπλάσια ποσοστά από τους πλησιέστερους αντιπάλους τους, τους Πράσινους. Σχεδόν όλοι, μεταξύ των οποίων και οι ίδιοιοι Πράσινοι, πίστευαν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρωτοστατούσαν στις εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αλλά δεν συνέβη αυτό. Οι Σοσιαλδημοκράτες, που ήταν τρίτοι και τερμάτισαν πρώτοι, σχημάτισαν συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Επιπλέον, οι Χριστιανοδημοκράτες, που υπέστησαν μια απρόσμενη ήττα στις εκλογές, απέκτησαν έναν ηγέτη, αντίπαλο και μεγάλη αντιπάθειας της Μέρκελ, τον Φρίντριχ Μερτς.

Η Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ριζικής αλλαγής. Η αλλαγή περιλαμβάνει επίσης τους Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης. Σε προηγούμενα άρθρα μας, εξετάσαμε τις πολιτικές πτυχές των εκλογών στη Γερμανία που αφορούν την Τουρκία. Μπορούμε τώρα να αναφερθούμε στο μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που έχει σχεδιάσει η νέα κυβέρνηση συνασπισμού για τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει είναι «το μεγαλύτερο έργο εκσυγχρονισμού που έχει βιώσει η Γερμανία εδώ και έναν αιώνα». Αυτό έχει δύο βασικούς πυλώνες:

Ψηφιοποίηση και μετασχηματισμό της οικονομίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Επί του παρόντος, το 45% της συνολικής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Σε μόλις οκτώ χρόνια, έως το 2030, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80%. Παλαιότερα ο στόχος ήταν 65%. Τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα θα κλείσουν την ίδια χρονιά. Θα γίνουν τεράστιες επενδύσεις στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, στη μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ίδιο ισχύει για την ψηφιοποίηση, τη δεύτερη σημαντική συνιστώσα της αλλαγής.

Για παράδειγμα, οι οδικές μεταφορές, που συνδέονται στενά με την Τουρκία, θα υποστούν ριζική μεταμόρφωση τα επόμενα χρόνια. Οι εξελίξεις είναι προς την κατεύθυνση των ηλεκτρικών οχημάτων χωρίς οδηγό. Τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά θα αντικατασταθούν από κάψουλες χωρίς καμπίνα οδηγού, οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μέσω 5G με άλλα οχήματα. Οι οδικές μεταφορές θα μετατραπούν από τη διαχείριση φορτηγών σε διαχείριση πλατφόρμας με βάση την προηγμένη τεχνολογία.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Ένωσης Γερμανών Βιομηχάνων (BDI), η χρηματοδότηση που απαιτείται για τον εκσυγχρονισμό έως το 2030 είναι 860 δισ. ευρώ. Ας επισημάνουμε ότι ο προϋπολογισμός της Τουρκίας για το 2022, που έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό, είναι 138 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των τρεχουσών δαπανών και το ποσό αυτό θα μειωθεί περαιτέρω παράλληλα με τη μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης του Βερολίνου, το κοινό δεν θα επιβαρυνθεί για επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Δεν θα αυξηθούν οι φόροι, δεν θα αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης. Αντίθετα, ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 12 ευρώ την ώρα, θα αυξηθεί το επίδομα παιδιού κ.λπ.

Πώς λοιπόν θα χρηματοδοτηθεί αυτή η τεράστια αλλαγή;

Σύμφωνα με Γερμανούς ειδικούς, η χρηματοδότηση δεν είναι πρόβλημα. Το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι ο σωστός προγραμματισμός. Γιατί τα χρήματα είναι άφθονα στις κεφαλαιαγορές και η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να βρει δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους. Μπορεί να δανειστεί χρήματα με διάρκεια 25 ετών με αρνητικό επιτόκιο. Άρα το ποσό που θα επιστρέψει είναι μικρότερο από το ίδιο το χρέος.

* * *

Την ίδια περίοδο η Τουρκία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πολλοί βασικοί δείκτες της οικονομίας επιδεινώνονται. Η τουρκική λίρα χάνει συνεχώς αξία έναντι όλων σχεδόν των νομισμάτων του κόσμου. Τα τελευταία εννέα χρόνια το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώνεται αδιάκοπα, η χώρα έγινε φτωχότερη. Το ξένο κεφάλαιο δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την Τουρκία, καθώς η διαχείριση της οικονομίας βρίσκεται σε αναρμόδια χέρια και το δικαστικό σώμα είναι υπό πολιτική κηδεμονία.

Ένας από τους πιο αρνητικούς δείκτες είναι ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Τουρκία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο με 21%. Όμως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% δείχνει ότι ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση δεν παίρνει στα σοβαρά αυτό το ποσοστό.

Η κυβέρνηση, της οποίας η φιλοδοξία ήταν πάνω από τις δυνατότητές της, μπήκε στην περιπέτεια μείωσης των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες, χωρίς πτώση του πληθωρισμού, προκειμένου να βγει από την κρίση που η ίδια δημιούργησε. Βρήκαν μια παλιά, γνωστή μέθοδο, που την παρουσίασαν ως σημαντική ανακάλυψη: την επιδότηση του δημοσίου.

Με βάση αυτήν, το κρατικό ταμείο θα καλύψει μέρος των τόκων και τη διολίσθηση της λίρας και αυτό θα παρουσιαστεί ως μείωση των επιτοκίων.

Νέα και μεγάλα βάρη θα υπάρξουν σε πολλά άλλα υφιστάμενα είδη επιδότησης, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας. Το τι θα συμβεί το 2022 σε μια ασταθή και απρόβλεπτη οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό ξεκάθαρο. Τα δημόσια χρέη θα αυξηθούν, το τυπογραφείο των χαρτονομισμάτων θα δουλεύει εντατικά και η κυβέρνηση, που έχει ταχθεί κατά των τόκων, πιθανότατα θα πληρώσει τόκους ρεκόρ.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι η οικονομία θα περάσει σε χρόνιο υπερπληθωρισμό. Η υπερβολική υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, η μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και η φτωχοποίηση του λαού θα συνεχιστεί. Η εισοδηματική ανισότητα θα αυξηθεί.

Η ανορθόδοξη και αυθαίρετη οικονομική διαχείριση του AKP κάνει την Τουρκία να χάνει μεγάλες ευκαιρίες. Τα χρήματα είναι εξαιρετικά άφθονα στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Ο ισολογισμός της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δείχνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν από 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο του 2019 σε 8,7 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο του 2021. Η αύξηση είναι σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια και υπερδιπλάσια. Ανάλογες αυξήσεις παρατηρούνται και στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτή η αφθονία χρημάτων είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η Γερμανία είναι σε θέση να δανείζεται χρήματα με αρνητικά επιτόκια. Φανταστείτε ότι ακόμη και η γειτονική μας Βουλγαρία δανείζεται με επιτόκιο κάτω από το 1%, ακόμα και με αρνητικό επιτόκιο, έστω και βραχυπρόθεσμα.

Αν η διαχείριση της οικονομίας ήταν σωστή, η Τουρκία θα μπορούσε πλέον να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια και να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της. Η Τουρκία είναι η χώρα που πληρώνει το υψηλότερο ασφάλιστρο χρέους στον κόσμο, εξαιρουμένων των χρεοκοπημένων χωρών, επειδή το ΑΚΡ μετέτρεψε την οικονομία της χώρας σε σταύλο. Η Τουρκία υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να δανειστεί ούτε με 6%.

Η Τουρκία από το 2013 μέχρι σήμερα γίνεται κάθε χρόνο φτωχότερη σε σχέση με τη Γερμανία και σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ολόκληρου του κόσμου. Όσο συνεχίζεται η λάθος πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του 2022, η φτωχοποίηση θα συνεχίζεται.

Επιπλέον, το χάσμα διευρύνεται ακόμα και σε σχέση με την προ ΑΚΡ περίοδο. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ ήταν 3,9 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Τουρκίας το 2000. Λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης της οικονομίας, η διαφορά μειώθηκε σε 2,7 φορές το 2013. Αλλά αυξήθηκε σε 4,0 φορές ξανά το 2020, που σημαίνει ότι το χάσμα μεταξύ μας και της ΕΕ έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το 2000.

Η Τουρκία πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση.

Πηγή: Ιστοσελίδα του Χαλούκ Όζνταλγκα/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα