Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΕE

5/10/20 | 1 | 0 | 255 εμφανίσεις

του Σάββα Καλντερίδη

Μιλώντας το πρωί της 30ής Σεπτεμβρίου στη γερμανική Βουλή, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, προτού αυτό συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η κυρία Μέρκελ, αφού έκανε μια επιδερμική και ανώδυνη αναφορά «σε παράπονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα» και μίλησε για την «ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία – σοβαρή ένταση», και αφού τόνισε ότι «δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης», πέρασε στο ευχολόγιο υπέρ της Τουρκίας (και ουσιαστικά στις ύβρεις εναντίον της Ελλάδας).

Η Γερμανίδα καγκελάριος σχετικά με την Τουρκία:

 • Ξεχνά προφανώς ότι κατέχει παράνομα με 40.000 στρατιώτες το 40% της Κύπρου, μίας χώρας-μέλους της ΕΕ.
 • Ξεχνά ότι παραβιάζει βάναυσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου διεξάγοντας παράνομες και πειρατικές έρευνες στην οριοθετημένη με διεθνείς συμφωνίες ΑΟΖ της χώρας.
 • Ξεχνά ότι διατηρεί ενεργή την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας.
 • Ξεχνά τις καθημερινές απειλές εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.
 • Ξεχνά ότι παραβίαζε συστηματικά επί μήνες τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 • Ξεχνά ότι αποπειράται να σφετεριστεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με διεθνείς και εθνικές αθλιότητες, όπως το τουρκολυβικό μνημόνιο και η «Γαλάζια Πατρίδα».
 • Ξεχνά τον αντιΝΑΤΟϊκό της ρόλο με την επιθετικού χαρακτήρα διάταξη των ενόπλων της δυνάμεων απέναντι από τα ελληνικότατα νησιά του Αιγαίου, και τις ανάλογες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει κάθε χρόνο με αντικείμενο την κατάληψη ελληνικών νησιών.
 • Ξεχνά το ρόλο της Τουρκίας στο λαθρεμπόριο ψυχών, για αποστολή εκατομμυρίων αλλοδαπών με παράνομο τρόπο στην Ευρώπη, με αποκορύφωμα την –ευτυχώς αποτυχημένη λόγω της έγκαιρης αντίδρασης και αντίστασης των ελληνικών Αρχών– στρατιωτική επιχείρηση παραβίασης και κατάληψης των ελληνικών συνόρων, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, με «όπλο» άοπλους αλλοδαπούς μουσουλμάνους. (Που αν είχε πετύχει, σήμερα η κυρία Μέρκελ θα είχε ανατραπεί από τους εθνικιστές, αφού ο κύριος Ερντογάν είχε σχεδιάσει να της στείλει σε πρώτη φάση 800.000 ομόθρησκούς του, και σε δεύτερη φάση σε συνεργασία με το Ιράν άλλα 10 εκατ. μέσω των ελληνικών συνόρων που θα είχα καταλάβει οι αλλοδαποί «στρατιώτες»).
 • Ξεχνά ότι ο κύριος Ερντογάν αντιπροσωπεύει τη συνέχεια των πολιτικών της γενοκτονίας, όπως αποδεικνύει καθημερινά στο Αφρίν, στη Σερκάνιγιε – Γκίρε Σπι, στο Ντιγιαρμπακίρ, στο Βαν, στο Καρς και στην Άγκυρα, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στην Αρμενία.

Ξεχνά όλα αυτά και άλλα Τόσα η κυρία καγκελάριος που κατέστησε σαφές πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία 4 εκατ. προσφύγων.

Μάλιστα, η κυρία Μέρκελ είπε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο Προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων[…]. Να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία, αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα».

Στη συνέχεια της ομιλίας της η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε με υβριστικό τρόπο στην Ελλάδα, που αν και σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της συμπεριφοράς ενός κράτους-συμμορία καταβάλλοντας καθημερινά άοκνες προσπάθειες για την αναχαίτιση των κυμάτων αλλοδαπών τη διέλευση των οποίων σε ευρωπαϊκό έδαφος διοργανώνει με σχολαστικότητα το τουρκικό κράτος με εντολή Ερντογάν και του υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού–, επαίνεσε τον εγκληματία και κατηγόρησε το θύμα.

Είπε λοιπόν η κυρία καγκελάριος, αναφερόμενη στα πρόσφατα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια –όπου εγκληματική ομάδα αλλοδαπών σε συνεργασία με συμμορία Ευρωπαίων «ακτιβιστών», έβαλε φωτιά–, άσκησε κριτική στην Ελλάδα επισημαίνοντας πως «τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από τη Λέσβο, από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ.»

Και μετά προχώρησε σε κάτι χειρότερο, στην παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, προαναγγέλλοντας ότι «στη Λέσβο θα δημιουργηθεί ένας πιλοτικός προσφυγικός καταυλισμός που θα τον διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ΕΕ».

Κατά συνέπεια:

 • με βάση τα παραπάνω, αλλά και με τα όσα διημείφθησαν μεταξύ Μέρκελ-Ερντογάν τις προηγούμενες ημέρες –σε συνδυασμό με τη στάση της Ισπανίας που είναι αιχμάλωτη των τραπεζών της οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε ποσά που αγγίζουν τα 60 δισ. ευρώ σε τουρκικές τράπεζες, και τη στάση της Μάλτας την οποία την έχει εξαγοράσει ολόκληρη όχι ως κυβέρνηση αλλά ως χώρα ο Ερντογάν και ο κύκλος του, με μαύρα κλεμμένα χρήματα του τουρκικού λαού πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων,
 • με βάση την άθλια στάση του ΝΑΤΟ, το οποίο παίζει βρόμικο ρόλο, στην ουσία υποδαυλίζοντας την επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας,

με βάση όλα αυτά –και πόσα άλλα που δεν χωρούν σε ένα άρθρο–, μπορούμε να πούμε ότι Μητσοτάκης και Αναστασιάδης καλά τα κατάφεραν στην εκ των προτέρων παγιδευμένη και ναρκοθετημένη Σύνοδο Κορυφής της 1ης Οκτωβρίου 2020.

Η Τουρκία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής, με τρόπο περιπαικτικό και προσβλητικό, με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, απέρριψε την απειλή των κυρώσεων που διατυπώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον της σε απάντηση των παράνομων δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώντας επί λέξει ότι «υπήρχαν σημεία που έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα», όπως και ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση «έγιναν όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μάλιστα, δεν παρέλειψαν να πουν κατάμουτρα στην ΕΕ ότι η Τουρκία γράφει στα παλιά της νεοοθωμανικά στιβάνια τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, αφού στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι διά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ θα συνεχίσει τις παράνομες και πειρατικές ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμπερασματικά, η διπλωματία της Ελλάδας και της Κύπρου πρέπει να ετοιμάζονται για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου από τώρα. Και θα ήταν λάθος να επικεντρωθούμε μόνο σε ζητήματα που άπτονται άμεσα των εθνικών μας συμφερόντων.

Υπάρχουν και τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζονται βάναυσα στην Τουρκία, υπάρχουν οι φυλακισμένοι Κούρδοι βουλευτές, δήμαρχοι και πολιτικοί, υπάρχει το Αφρίν και το Γκίρε Σπι – Σερεκάνιγιε, όπου η Τουρκία διά των τρομοκρατών μισθοφόρων της διαπράττει εγκλήματα πολέμου (και με τη βούλα του ΟΗΕ), υπάρχει η στήριξη της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Λιβύη, στη Συρία και στο Αζερμπαϊτζάν, υπάρχει η επαπειλούμενη νέα γενοκτονία των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπάρχει η υποχρέωση της Τουρίας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, υπάρχει, υπάρχει…

Μην πάτε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής «μονοσήμαντοι» κύριοι στη Λευκωσία και στην Αθήνα. Δουλέψτε από τώρα σε όλες τις πρωτεύουσες της ΕΕ, σε ΜΜΕ, στις κοινωνικές οργανώσεις.

Γιατί Ευρώπη δεν είναι μόνο εθνικά και οικονομικά συμφέροντα. Ευρώπη είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ανθρώπινα ιδιεώδη, η δημοκρατία, ο πολιτισμός, η Ιστορία, που όλα αυτά βιάζονται και κινδυνεύουν από τον επελαύοντα νεοοθωμανικό ρατσισμό που προσπαθούν να αναχαιτίσουν κυρίως η Κύπρος και η Ελλάδα.

Δεν είμαστε μόνο οι φύλακες των συνόρων της Ευρώπης, αλλά και οι θεματοφύλακες των αξιών της.

Υπενθυμίστε το αυτό στους «25» την επόμενη φορά, σε όλους τους τόνους.

pontos-news.gr

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Pantelis Kouloukis says:

  Θα συμφωνήσω για μια ακόμη φορά μαζί σας τονίζοντας την ανάγκη να αναλύουμε ψύχραιμα τα γεγονότα και να προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο .
  Η ακριβής ανάλυση του Διεθνούς Περιβάλλοντος αποτελεί ηχηρό χαστούκι στο εσωτερικό της χώρας που αναλώνεται σε άσκοπες αντιπαραθέσεις εθνομηδενιστων και υπερπατριωτών .
  Οι μεν πρώτοι θεωρούν το κείμενο σας μαξιμαλιστικό οι δε άλλοι ότι είναι μια επιτέλους ευκαιρία για την μοναδική οδό επίλυσης των Ελληνοτουρκικών : ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΡΡΑΞΗ …
  Και οι δυο όμως απόψεις καταστροφικές για την χώρα …
  Το δικό σας (μπαρουτοκαπνισμένο) παράδειγμα για όλα αυτά τα «ευχάριστα » πράγματα που βιώσατε στο παρελθόν και την αποδεδειγμένη ( μη αναγνωρισμένη ) προσφορά σας στην Πατρίδα , θα έπρεπε να αποτελεί υπόδειγμα για όλους εκείνους τους ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΗΛΙΟΥΣ ΓΟΥΣΗΔΕΣ του Διαδικτύου που ομιλούν με τόση ευκολία για πράγματα πολυσύνθετα τα οποία δεν μπορεί να ελέγξει πάντα η ΧΩΡΑ μας .

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας