Σε κίνδυνο η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
RICHARD BEALES / REUTERS BREAKINGVIEWS

Το να σπάει κανείς τα ρεκόρ μπορεί να είναι καλό σημάδι, όχι όμως όταν αφορά τον οικονομικό κατακερματισμό. To ΑΕΠ των ΗΠΑ υποχώρησε δραματικά σε ετήσιο ρυθμό 33% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με έκθεση της προηγούμενης εβδομάδας από την αμερικανική υπηρεσία οικονομικής ανάλυσης (Bureau of Economic Analysis). Τουλάχιστον, ήταν ήδη σαφές ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα κινείτο προς άγνωστη κατεύθυνση. Βέβαια, το τρέχον τρίμηνο είναι καλύτερο σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πόσο καλύτερο είναι. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) –και ιδίως το αμερικανικό Κογκρέσο– έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Ηταν ήδη δεδομένο ότι φέτος θα σημειωνόταν η ταχύτερη ύφεση στο ΑΕΠ που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ από το 1947, όταν δηλαδή η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε να κρατάει σχετικό αρχείο με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Βέβαια, το ποσοστό που διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση φαίνεται εκ πρώτης όψεως ακόμα χειρότερο από την πραγματικότητα. Αντίστοιχα, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά το άνοιγμα των χώρων εργασίας, εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων φάνηκε πολύ καλύτερη από την πραγματικότητα. Το ερώτημα όμως είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Μία πιο «φρέσκια» πηγή πληροφοριών είναι τα εβδομαδιαία στοιχεία σχετικά με τα αιτήματα για ασφάλιση των Αμερικανών ανέργων. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες του Τζερόμ Πάουελ, του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Τις τελευταίες εβδομάδες τα αιτήματα για ασφάλιση των ανέργων έχουν αυξηθεί ξανά αν και με ήπιο ρυθμό, ενώ προηγουμένως –και μετά την κατακόρυφη αύξηση των αιτημάτων στο τέλος Μαρτίου– είχαν σημειώσει υποχώρηση.

Τα στοιχεία τα οποία ο Πάουελ χαρακτηρίζει «υψηλής συχνότητας», όπως για παράδειγμα οι δαπάνες των καταναλωτών σε σχέση με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, υποδεικνύουν επίσης ότι η ανάκαμψη είναι αποδυναμωμένη, σύμφωνα με στοιχεία της με κερδοσκοπικής οργάνωσης Opportunity Insights.

Αυτή τη στιγμή το Κογκρέσο έχει επιδοθεί σε ένα κομματικό διάλογο αναφορικά με το επόμενο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας. Μεταξύ των θεμάτων προς διαπραγμάτευση συμπεριλαμβάνεται για παράδειγμα το ύψος των επιπλέον επιδομάτων, τα οποία θα διοχετευθούν στους Αμερικανούς ανέργους. Ο Πάουελ αποφεύγει να προβεί σε ξεκάθαρες προτάσεις σχετικά με τα επόμενα μέτρα. Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα επικρότησε τις προηγούμενες επεμβάσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, λέγοντας ότι ήταν ταχείες και ισχυρές και ότι τα χρήματα ξοδεύτηκαν με σωστό τρόπο.

Ωστόσο, στην περίπτωση που διακοπεί η διοχέτευση ρευστού στην αμερικανική οικονομία και ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση με την πανδημία, η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας διατρέχει πραγματικό κίνδυνο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και οι συνάδελφοί του έχουν ήδη προβεί σε πολλά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας και μπορούν να λάβουν ακόμα περισσότερα μέτρα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

“Καθημερινή”

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,749ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα