Τραβάει επικίνδυνα το σχοινί στα άκρα η Τουρκία καθώς δεν αρκείται μόνο να αξιώνει αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, αλλά προχωράει ένα βήμα παραπέρα εξαπολύοντας ανοιχτές απειλές πολέμου δια στόματος συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

«Το κοινοποίησε στον ΟΗΕ και είναι αιτία πολέμου»

Ο Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλος για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, θέτει ένα ακόμα casus belli για το Αιγαίο χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου» τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, τη στιγμή ωστόσο που η Άγκυρα διατηρεί στα παράλια της μικρασίας το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο.

Μιλώντας στο CNN Turk, που τον φιλοξενεί τακτικά αναλύοντας και παρουσιάζοντας τις ακραίες θέσεις του, ο Τζασίν αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εξοπλισμών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και σχολίασε:

«Αγοράζουν όπλα από το Ισραήλ, την Αμερική, την Γαλλία, την Γερμανία. Αγοράζουν τορπίλες βαρέως τύπου, αλλά ιδιαίτερα αυτά που παίρνουν από το Ισραήλ είναι πολύ επικίνδυνα» και επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, προχωρώντας ωστόσο ένα βήμα παραπέρα αυτήν τη φορά καθώς χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» για την Τουρκία τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών.

«Λένε πως αναγνωρίζουν το καθεστώς της Λωζάννης και εξοπλίζουν τα νησιά. Τα νησιά είναι υπερεξοπλισμένα. Η Τουρκία το κοινοποίησε αυτό στα Ηνωμένα Έθνη και αυτό είναι αιτία πολέμου» τόνισε ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν.

Λαγός

Μένει να φανεί αν αυτές οι δηλώσεις απηχούν ευρύτερες διεργασίες στους κόλπους της κυβέρνησης Ερντογάν, αν δηλαδή πρόκειται για κάποια «αστοχία» και μεμονωμένη πρωτοβουλία του Μεσούτ Χακί Τζασίν ή αν παίζει το ρόλο του λαγού της τουρκικής κυβέρνησης και θέλει σε πρώτη φάση να τσεκάρει τις ελληνικές αλλά και τις διεθνείς αντιδράσεις, καθώς τέτοιου τύπου δηλώσεις δεν συνηθίζονται στα διπλωματικά χρονικά παρά μόνο σε εξαιρετικά ανώμαλες περιόδους στις διεθνείς σχέσεις.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι αυτές οι δηλώσεις έρχονται μετά την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση και αυτό έχει τη σημασία του.

Οι δηλώσεις αυτές του Τζασίν ουσιαστικά θέτουν μια ακόμα «αιτία πολέμου» που είναι το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και άπτεται του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας της χώρας, ενώ μέχρι σήμερα έθεταν ως casus belli, (αιτία πολέμου) το δικαίωμα της Ελλάδας στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια.

in.gr