Σε διάταξη μάχης εκλογών ο Θεοδωρικάκος: Τι σημαίνουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρεπορτάζ Hellas Journal

Ο πρωθυπουργός προχώρησε στον δεύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και ενδεχομένως τον τελευταίο πριν τις εκλογές.

Εκλογές, που όλοι συμφωνούν ότι είναι -παρά τις διαψεύσεις- στις προθέσεις του. Κανείς δεν γνωρίζει φυσικά, ούτε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης πότε θα τις κάνει και αν τελικά το αποτολμήσει καθώς είναι σίγουρο ότι θα μετρηθεί με πολλή μεγάλη προσοχή ο κατάλληλος χρόνος.

Είναι γνωστοί οι λόγοι. Πρόκειται κυρίως για το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και άρα η αυτοδυναμία μπορεί μεν να μην είναι απίθανη αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Στόχος του πρωθυπουργού είναι η επίτευξη ενός εκλογικού αποτελέσματος που είτε θα του επιτρέψει να έχει τον πρώτο λόγο στην αναζήτηση συμμαχιών είτε θα τον οδηγήσει με σχετικά ασφαλή τρόπο σε νέες εκλογές που θα διεξαχθούν με τον δικό του εκλογικό νόμο το οποίο έχει ψηφίσει από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του.

Οι δημοσκοπήσει θα είναι θα καθοριστικές για την τελική απόφαση κυρίως σε σχέση με το χρόνο προκήρυξής τους.

Η απομάκρυνση Θεοδωρικάκου

Αυτό που ενισχύει την άποψη των πρόωρων εκλογών σε υπερθετικό βαθμό είναι η απόφαση του πρωθυπουργού να αφήσει εκτός κυβερνητικού σχήματος τον Τάκη Θεοδωρικάκο, τον αρχιστράτηγο της προεκλογικής μάχης του 2019, που έφερε τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτός αναμένεται να είναι και ο ρόλος που θα του ανατεθεί, αλλά προς το παρόν, αυτή τη φορά μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Κατά τα λοιπά, η αποχώρηση Θεοδωρικάκου σήμανε το τέλος του… αγροτικού για τον Μάκη Βορίδη που τον αντικατέστησε στο υπουργείο Εσωτερικών. Μαζί του και ο έως σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που η αποχώρησή του είχε προεξοφληθεί αλλά ως πιθανότερος προορισμός αναμενόταν ένα παραγωγικό υπουργείο.

Η μετακίνηση Βορίδη άνοιξε τη θέση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον Σπήλιο Λιβανό, έως τώρα κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ο οποίος εκτός από προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού εκπροσωπεί και την μεγάλη περιφέρεια της Αιτωλοακαρνανίας.

Μια άλλη καραμπόλα προέκυψε από την μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας. Είναι προφανές ότι ο κ. Χατζηδάκης δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από την απόφαση να φύγει από το υπουργείο Ενέργειας, αλλά είναι «στρατιώτης» και ιδιαίτερα αποτελεσματικός διαχειριστής κάτι που χρειάζεται το υπουργείο Εργασίας περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στην εποχή της πανδημίας.

Άρα η μετακίνηση άνοιξε τη θέση του υπουργού Ενέργειας στον Κώστα Σκρέκα.

  • Κατά τα λοιπά, οι αλλαγές έχουν μια διπλή σημασία: Αφενός η τοποθέτηση νέων διαχειριστών εφαρμοσμένης πολιτικής σε θέσεις υφυπουργών και αφετέρου η αποκατάσταση της γεωγραφικής ισορροπίας στο κυβερνητικό σχήμα

Κάτι που αποτελεί παράδοση στις κυβερνήσεις όλων των κομμάτων και δεν είναι «προσέξει» ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης έως τώρα.

Όταν όμως έχεις στο μυαλό σου το παράθυρο ευκαιρίας για τις εκλογές, τότε όλες οι λεπτομέρειες συνυπολογίζονται.

Όλες οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Από υπουργικά πόστα αποχωρούν οι Τάκης Θεοδωρικάκος (Εσωτερικών) και Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας). Την ίδια στιγμή, μετακινούνται οι Μάκης Βορίδης (από Αγροτικής Ανάπτυξης σε Εσωτερικών) και Κωστής Χατζηδάκης (από Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Εργασίας), ενώ αναβαθμίζεται ο Κώστας Σκρέκας (από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Κυβερνητικός εκπρόσωπος – ο οποίος προχώρησε και στην ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος – και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ο Χρήστος Ταραντίλης.

Επίσης, μετακινείται η Σοφία Ζαχαράκη (από υφυπουργός Παιδείας σε υφυπουργός Τουρισμού) και ο έως σήμερα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναβαθμίζεται στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Ο έως σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει με τη σειρά του υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Αναβαθμίζεται, επίσης, από υφυπουργό σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

  • Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και ‘Αγγελος Συρίγος, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, Εσωτερικών (με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Από τις θέσεις υφυπουργών αποχωρούν οι Βασίλης Διγαλάκης (Παιδείας), Δημήτρης Οικονόμου (Περιβάλλοντος), Μάνος Κόνσολας (Τουρισμού), Γρηγόρης Ζαριφόπουλος (Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Θεόδωρος Καράογλου (Εσωτερικών, με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης). Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σε διάταξη μάχης εκλογών ο Θεοδωρικάκος: Τι σημαίνουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα